Понеделник, 25 Яну 2021
 
Пазарджик

С двама адвокати Федерацията на потребителите ще помага безплатно на гражданите

  25.09.2020 15:36             
С двама адвокати Федерацията на потребителите ще помага безплатно на гражданите
Отляво надясно: адвокат Иво Лулчев, адвокат Александър Чалъков, председателят на ФП Емил Георгиев и адвокат Георги Милчев

ПАЗАРДЖИК. С нов офис в областния град и нови двама адвокати на разположение Федерацията на потребителите ще помага безвъзмездно на гражданите, за да си търсят и защитават правата. Офисът на Федерацията на потребителите в Пазарджик е на адрес: ул. „Петко Машев“ 11, етаж 2, офис 24 (зад Съдебната палата).

Това съобщи днес председателят на федерацията Емил Георгиев и представи своите сътрудници за областта. Досегашният председател на регионалната структура адвокат Иво Лулчев, който досега защитаваше правата на потребителите, вече работи в София като главен юрист на федерацията, но с потърпевшите ще контактуват адвокатите Александър Чалъков и Георги Милчев. Те ще дават безплатни правни писмени и устни консултации, като при необходимост ще завеждат дела и ще осъществяват процесуално представителство. Защото българинът си знае задълженията, но не си знае правата, констатира Емил Георгиев.

Кои са адвокатите

Александър Чалъков и Георги Милчев са от Пазарджик, единият е с 18 години стаж, а другият - с 28. В адвокатската си практика Милчев е работил е по неравноправните клаузи за банкови кредити и застрахователни полици. Те заявиха, че с готовност се включват в ръководния екип на местната структура и приканват гражданите да бъдат активни и да ги сезират, ако имат проблем в каквато и да била сфера, касаеща потребителските им права.

Председателят на федерацията Емил Георгиев коментира, че актуалната тема в момента е

идването на свободният пазар за електрическа енергия

„Чрез структурите си ще обясним на хората за какво става въпрос, за да си знаят и правата и да се справят с хаоса от обществените услуги каза Георгиев. И допълни, че в момента над 300 фирми се канят да играят на този пазар, но от тях едва три са се доказали като сигурни – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про”.

„Според нас има паника, която се създава от новите търговци на еленергия, ние участваме в потребителски съвет в София, но смятаме, чрез вас да стигнем до хората. Вероятно ще питате, какво ще става с битовите потребители? До 1 януари 2025 г. процесът трябва да приключи и за тях. Битовите потребители също могат да излизат на свободния пазар, у нас

имаме практиката с пирамидите и ние предупреждаваме, че това може да се случи и сега

С търговци, които излизат на пазара за първи път. Рисковете, които могат да настъпят и сега, са малките фирми – като фризьорски салони, малки магазини, други видове занаяти. До 30 юни догодина, те трябва да са приключили с избора си, а домакинствата, както казахме до 2025 г. Следим много внимателно процесите и ако има отклонения, ще реагираме, важно е да се знае, че ние наблюдаваме процеса, за да се защитят уязвимите потребители”, каза още Георгиев. И предупреди потребителите трябва да внимават, защото цената не е най-важното в случая. Той изтъкна, че кражбите на еленергия в България са колосални и те не са основно по линия на ромите, а по отношение на бизнеса са пет-шест пъти повече. А загубите на енергодружествата за 2018-а например са между 10 и 15 млн. лв., което се отразява и на сметките на изрядните потребители

Според Георгиев най-често хората търсят съдействие по Закона за защита на потребителите заради мобилните оператори, а той запозна журналистите с работата на федерацията за махане на дребния шрифт в договорите, за промяна на Закона за енергетиката с оглед дотаскуването със задна дата и персонална отговорност на собствениците на имоти, където е установена кражба на ток.

Федерацията на потребителите е най-старата потребителска организация у нас (създадена преди 30 години) и с най-голяма структура в национален мащаб.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички