Четвъртък, 29 Oct 2020
 
Пазарджик

ОЕК с кампания по регистрацията на стопанствата за отглеждане на прасета

  24.09.2020 15:38             
ОЕК с кампания по регистрацията на стопанствата за отглеждане на прасета

На 30.09.2020, от 10.30 ч., в Пленарна зала на Община Пазарджик, ще се проведе информационна среща на Областната епизоотична комисия (ОЕК) с кметове на кметства от общините Пазарджик и Лесичово във връзка с регистрацията на стопанствата за отглеждане на свине. На днешното заседание на комисията заместник-областният управител Йордан Кожухаров отправи апел към представителите на общините, които участваха в заседанието, да подпомогнат ОДБХ Пазарджик в процеса на регистрация на стопанства за отглеждане на прасета за лично ползване.

Йордан Кожухаров председателства заседанието на Областната епизоотична комисия, на което беше разгледана актуалната епизоотична обстановка в страната и областта. Към днешна дата няма регистрирани случаи на болестта Африканска чума по свинете в област Пазарджик. От началото на годината в страната са констатирани 415 огнища на АЧС, за месец септември, те са 11.  По данни на ОДБХ Пазарджик индустриалните ферми за отглеждане на свине в областта са 7. Ежеседмично се извършват проверки и се взимат проби от тези обекти, за момента са отрицателни.

На срещата стана ясно, че въпреки изплатеното подпомагане на над 2200 стопанства през изминалата година за дезинфекция и почистване на обектите, до момента в ОДБХ Пазарджик са регистрирани  едва 265 лични стопанства тип „заден двор“. Заявленията за регистрация на собствениците се подават чрез кметовете по места в Областната дирекция по безопасност на храните. Регистрацията на „животновъден обект – лично стопанство“ е безплатна и безсрочна. При евентуално възникване на огнище от Африканска чума, то именно собствениците на животни от регистрирани обекти ще получат обезщетение.

На 3 октомври 2020 г. се открива груповият лов на дива свиня. Във връзка с превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, ловът на територията на цялата страна ще се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция. Ръководителите на ловните излети ще инструктират ловците да се повиши бдителността им за установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички