Регионът

На Фестивала на смокинята

  27.09.2020 06:59             
На Фестивала на смокинята

Две дами спечелиха конкурсите за най-пивка ракия и най-вкусен сладкиш

Демонстрация на варене на ракия по стария начин на площада

За седма поредна година Ветрен дол бе домакин на любимия на малки и големи Фестивал на смокинята. Както обикновено,  събитието се превърна в истински празник, организиран от кметството и народното читалище „Култура -1910”.

Любителите на вкусния плод се събраха на площада пред читалището и всички заедно се насладиха на прочутата ветрендолска смокинова ракия, както и на безброй лакомства, майсторски приготвени със смокини.

Проведоха се и традиционните конкурси –

за най-добра ракия и най-вкусен сладкиш

Претендентите в първия бяха десетина, а участниците във втория - още повече. Представени бяха торти, бонбони, козунаци, рула, кексове и други печива, като звездата във всички тях беше смокинята.

Победителка при ракиите стана Гергана Янкова, а при сладките изкушения – Ани Янкова. Членовете на журито не бяха местни.

Кметът на Ветрен дол Димитър Христосков също бе донесъл смокинова ракия, собствено производство, но за подарък на гостите. Той самият не се включи в пивката надпревара.

Не по-малък интерес предизвика

демонстрация на варене на ракия по стария начин

За целта на площада бяха изнесени автентични казани.

Подреден бе също така традиционният базар на продукти със смокини, от който всеки можеше да си купи, каквото му хареса. Изложеното бързо свърши.

Като на всеки празника, на Фестивала на смокинята не липсваха песни и танци. За доброто настроение се погрижиха самодейни състави от Варвара, Црънча, Мало Конаре и Септември.

-В предишни години сме канили изпълнители и от населени места извън нашата област. Но сега решихме

да са само местни

– уточни кметът. – Гости имаше и от други места. Някои идват специално за фестивала, други се отбиват заинтригувани на връщане от Банско и Велинград.

Той неслучайно се провежда във Ветрен дол. Жителите му са големи производители на полезния плод. И тази година бе успешно изпълнена основната цел - те популяризираха традициите на селото си.

Във всяка къща във Ветрен дол има смокиня

Смокините не са особено капризни. Почти всяка година е добра за тях. Такава бе и 2020-а, казват местните. Смокините са единствените плодове, които не цъфтят, така че студовете не пречат на завързите им. Освен това, зимите във Ветрен дол като цяло са меки и рядко замръзват през зимата.

- Интересно е, че в Пазарджишко и на други места смокините растат като храсти, а тук при нас те са дървета – разкрива любопитната подробност кметът Димитър Христосков.

Във всяка къща във Ветрен дол има смокиня. Някои отглеждат тези плодове в по-големи количества, а други – в по-ограничени. Всяка година в селото се разкриват по 3-4 пункта са изкупуване. Местните хора са свикнали да ги берат и предават.

Ветрендолски смокини, които са с отлични вкусови качества, могат да се открият на различни борси и пазари. Предлагат се както за прясна консумация, така и за преработка, най-вече за сладка. Директно от производителите изкупуват и фирми от различни части на страната. Изкупните цени на пунктовете тази година започнаха до 2 лева и спаднаха до 1 лева. Не се различават от ценовия диапазон през последните години.

Смокиновата ракия – мека, пивка, с характерни аромат и вкус

Струва ти се лека, а те хваща

Тайните на домашната смокинова ракия от Ветрен дол пред „Знаме” разкри кметът Димитър Христосков:

- Най-важно е съотношението захар – плодове. Количеството на захарта с водата не бива да е повече от една трета. Това означава, че ако сложиш например 100 килограма смокини, захарта и водата трябва да са максимум до 30 килограма. По-малко може. По принцип колкото по-малко е захарта, толкова по-добра става ракията.

За предимствата на смокиновата ракия кметът изрежда:

-Има характерни и много приятни аромат и вкус. Изключително мека, много пивка. Не пари като гроздовата. Когато пиете 50-градусова ракия от смокини, може да си помислите, че е 45 или 42-градусова гроздова. Струва ти се лека, а те хваща.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички