Регионът

Половин тон кешкек и виртуална веселба

  25.09.2020 06:48             
Половин тон кешкек и виртуална веселба

РАДИЛОВО. Коронавирусът попречи Фестивалът на кешкека тази година да събере на празник и народно веселие гости от близо и далеч за десети пореден път. Организатори на проявата – работещите в читалище „Зора - 1903” и кметството, продължиха на обичайния 22 септември, който е и национален празник за Независима България, традицията за митичния местен специалитет.

- Майсторки от селото свариха в 4 казана около 500 килограма от вкусната гозба -съобщи за „Знаме” Марена Вачкова, секретар на читалището. -

Раздаването й се състоя пред културната институция

при спазване на предвидените противоепидемиологични мерки и без струпване на хора.

Дарители да го има фестивалът бол, знаем и тези, които ще дадат своята лепта за съдържанието на казаните и догодина, доволна е Марена Вачкова.

Тя припомни легендата за кешкека – за тракийската богиня Бендида, по чиято заръка била приготвена кеша (каша) и с нея било излекувано безплодието на местните.

От тогава

при раждане на дете и при сватба

се приготвя каша – днешния кешкек. Традицията се следва и до днес.

- Епидемията спря изявите на живо на фолклорните състави от областта и страната, но веселба имаше, макар и виртуална - уточни читалищният секретар. - Пожалилите да участват във фестивала изпратиха видеозаписи – някои подготвени специално за проявата, други – от предишни участия в музикални форуми.

От видеата се родиха 9 филмчета с песни, танци и обичаи,

които навръх 22 септември се излъчиха на Фейсбук страницата на читалището в продължение на 8 часа. Изключителен интерес за изяви на самодейци – 63 групи и 20 солови изпълнители от 43 села и градове от страната – Варна, Свищов, Плевен и още откъде ли не.

Отзивите са повече от прекрасни. Всички виждат и чуват собствените си изпълнения и тези на останалите състави. Споделят си емоциите взаимно. Вярно е, че

веселието бе по-различно,

но макар и виртуално, то присъстваше подобаващо на празника. Има коронавирус и опасност от заболяване, но животът продължава.

Дай Боже през следващата местният ни празник, посветен на кешкека, отново да ни събере на селския мегдан с врящите казани, с песните и танците на любителите на българския фолклор, пожела Марена Вачкова.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички