Регионът

Половин тон кешкек и виртуална веселба

  25.09.2020 06:48             
Половин тон кешкек и виртуална веселба

РАДИЛОВО. Коронавирусът попречи Фестивалът на кешкека тази година да събере на празник и народно веселие гости от близо и далеч за десети пореден път. Организатори на проявата – работещите в читалище „Зора - 1903” и кметството, продължиха на обичайния 22 септември, който е и национален празник за Независима България, традицията за митичния местен специалитет.

- Майсторки от селото свариха в 4 казана около 500 килограма от вкусната гозба -съобщи за „Знаме” Марена Вачкова, секретар на читалището. -

Раздаването й се състоя пред културната институция

при спазване на предвидените противоепидемиологични мерки и без струпване на хора.

Дарители да го има фестивалът бол, знаем и тези, които ще дадат своята лепта за съдържанието на казаните и догодина, доволна е Марена Вачкова.

Тя припомни легендата за кешкека – за тракийската богиня Бендида, по чиято заръка била приготвена кеша (каша) и с нея било излекувано безплодието на местните.

От тогава

при раждане на дете и при сватба

се приготвя каша – днешния кешкек. Традицията се следва и до днес.

- Епидемията спря изявите на живо на фолклорните състави от областта и страната, но веселба имаше, макар и виртуална - уточни читалищният секретар. - Пожалилите да участват във фестивала изпратиха видеозаписи – някои подготвени специално за проявата, други – от предишни участия в музикални форуми.

От видеата се родиха 9 филмчета с песни, танци и обичаи,

които навръх 22 септември се излъчиха на Фейсбук страницата на читалището в продължение на 8 часа. Изключителен интерес за изяви на самодейци – 63 групи и 20 солови изпълнители от 43 села и градове от страната – Варна, Свищов, Плевен и още откъде ли не.

Отзивите са повече от прекрасни. Всички виждат и чуват собствените си изпълнения и тези на останалите състави. Споделят си емоциите взаимно. Вярно е, че

веселието бе по-различно,

но макар и виртуално, то присъстваше подобаващо на празника. Има коронавирус и опасност от заболяване, но животът продължава.

Дай Боже през следващата местният ни празник, посветен на кешкека, отново да ни събере на селския мегдан с врящите казани, с песните и танците на любителите на българския фолклор, пожела Марена Вачкова.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички