Регионът

Защо Борисов не ни отговори, а предпочете да си говори с кравите?

  26.09.2020 06:26             
Защо Борисов не ни отговори, а предпочете да си говори с кравите?

Позиция

Санитарно-охранителната зона е прах в очите и не решава проблема

Премиер министърът на Република България предпочете да си говори с кравата от Грънчарица, но не и да даде отговор на хората от протеста: Министерски съвет ще прекрати ли едностранно концесионния договор за добив на волфрамсъдържащи руди на находище „Грънчарица-Център”.

Моята теза: Има договор - има мина. Няма договор - няма мина. Защото концесионерът държи земята 560,3 хектара и черпи права от него върху нея. Тя му е предоставена от Министерски съвет за срок от 30+3+3 години. И той пределно е наясно, че нито един собственик там (7.73% частни земи, 4,7% общинска, останалата - Държавен горски фонд) не може нито да я продава, нито да бъде обезщетен, защото тя отдавна му е дадена да се разпорежда с нея и нищо не може да бъде реализирано без негово съгласие, тъй като чрез концесионния договор концесионерът ще черпи права и ще се явява винаги като заинтересована страна, включително и в ситуация за учредяване на Вододайна зона на град Велинград.

Моето впечатление: Един премиер и един кмет никога не биха могли да бъдат  анализирани в сериозност, когато водят разговор в автомобил, защото се явяват в качеството си на частни лица в личен диалог. Костадин и Бойко си говорят и сами си вярват. Някой ги лъжел. На друг ще дърпали уши. Конституцията на Република България не описва държавен орган Джип или МПС, сравнено със сериозността на официална позиция на Министерски съвет или отговор на министър на енергетиката, който ясно  да казва: „Държавата прекратява едностранно концесионния договор”. В този смисъл всички институции, сезирани с текста на Категоричната нота, изразена на протест, състоял се на 1 август във Велинград с искане Министерски съвет да прекрати едностранно договора, отправиха питане към министъра на енергетиката - страна по договора. Но именно министърът на енергетиката така и до днес не ни даде отговор.

Кметът на Община Велинград не прояви кураж да зададе ясно въпроса и да изрази позицията на хората, включително и приетото решение248/132.08.20 на Общински съвет, което назовава готовността на хората да обявят неподчинение.

Интересен е личният ми анализ за заинтересоваността на премиера към концесията на находище „Грънчарица”. Видеата, публикувани от министър- председателя от първата му среща с хората в региона: в 0,4 минута Борисов пита два пъти хората: „Път ли искате?” Едва след това те му назовават своето искане за построяването на пътя Кръстава - Грънчарица без строителни разрешения, отчуждителни процедури, проекти и протоколи за откриване на строителни площадки. Но с габарити 12 метра, а това е ширина по-голяма от пътя до Врлинград през дефилето. Във видеото от второто идване на територията на Грънчарица премиерът пита кмета на Велинград: „Тук ли е вододайната зона?”, преди кметът да посочи къде е тя. Това задълбочено познаване на територията на Грънчарица може да бъде постигнато единствено след анализ и работа на експертиза за съвпадение и наслагване  на прецизни координати на концесионна площ върху територия на Вододайна зона и тяхното припокриване. Нещо, което изисква специален анализ. Едно е ясно, Борисов не само е запознат с интереса на концесионера, но и сам посочва мястото без да е маркирано от когото и да било, включително и безотговорни служители на общината не си направиха труда след учредяването на Санитарно-охранителна зона на Велинград нито да сложат ограничителни табели, нито да маркират забранителния режим за преминаване на лица, нито да осигурят охрана. Нещо, което проверявам през последните години. А аз живея на Грънчарица. Борисов защо не прояви смелост да отговори на мен, а предпочете да си говори с кравите? Впрочем, ако там е вододайна зона, нито крави, нито джипове, нито лица имат право да преминават, защото в пояс 1 режимът е забранителен. Но в пояс 2 и 3 дейност не е забранена, а само ограничена. Едно добро познаване на документацията дава ясен отговор защо СОЗ не ни помага в битката срещу договора за концесия. Защото пояс 1 е едва 104 декара. А остават 2 431 декара в пояс 2 и 3, където дейността не е забранена, а само ограничена. И това важи само в първите шест години от дейността. Затова  и голото обещание за нова заповед за СОЗ е фойерверк в небесата и не е решение. С нея темата става един добър ресурс населението да бъде държано дълго в робство и удобно за моделиране в дългосрочен политически изборен силует. Дайте ни огговор днес, не го правите, лекомислено ни определяте като хора, които говорят неистини. Сякаш не разбирате, че наивно ни фокусирате като мишени, които определяте като говорители на неистини, а не осъзнавате, че всъщност сами си водите разговор между Вас и съвестта Ви.

В това време Българска академия на науките е готова с доклад за Геохимичното поведение на волфрама, макар и привидно финансирано от Фонд „Научни изследвания”, но ясно в силуета на подкрепа на концесионера, готов с аргумент срещу повтарящото се обещание за СОЗ. Впрочем, ако има зона, не може през нея да минава път. Ако има път и той е за хората, тогава договорът защо не е прекратен? Нали пътят е за хората, защо самосвслите ще преминават през центъра на селото, докато хората се разхождат влюбено по пътя. И това се вижда в инвестиционното предложение - 96 самосвала дневно, едновременно през два маршрутни коридора. По пътя на самосвалите проблемът засяга интереса на Кръстава, Аврамово, Юндола, Белово, Септември, Карабинар, Калугерово, Гелеменово, Елшица, Асеновград. Кръстав, Грънчарица, Околовръстен  път-Велинград, Дефилето, Варвара, Звъничево, Пазарджик, КЦМ Асеновград. По пътя на водата: Грънчарица 1100 м надморска височина, Събирателна деривация „Бистрица” през дукер „Чукура” по закона за скачените съдове вливане в язовир „Батак” 1100 м надморска височина - и оттам към низината на Тракия.

Един въпрос, който засяга живота на планината Родопи и жителите цялата Пазарджишка област.

Какво още чакате?

Калина ЯНЕВА

Гражданин от Грънчарица


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички