Понеделник, 25 Яну 2021
 
Пазарджик

С първа копка в ПГИМ подобряват инфраструктурата на 4 училища в областта

  23.09.2020 11:41             
С първа копка в ПГИМ подобряват инфраструктурата на 4 училища в областта

ПАЗАРДЖИК. Днес от 10.00 часа,  в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик бе направена първа копка по проект  “Обновяване и модернизация  на регионална образователна инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база на 15 държавни професионални гимназии в системата на МОН в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Пазарджик и София – област“ BG16 RFOP001-3.002-0017-C01, финансиран от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.

В рамките на проекта в област Пазарджик финансиране ще получат четири професионални гимназии:

 Професионална гимназия по икономика и мениджмънт, гр. Пазарджик – за изграждане на физкултурен салон, външна спортна площадка, оборудване и осигуряване на достъпна образователна среда чрез изграждане на външен асансьор.

Професионална гимназия по строителство и архитектура, гр. Пазарджик - за вътрешен основен ремонт на ученическо общежитие,  и изграждане на достъпна архитектурна среда в основната сграда.

Професионална гимназия по механоелектротехника, гр. Пазарджик - за основен ремонт на покрива на училището, изграждане на ограда на двора и спортна площадка.

Професионална гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов“, гр. Велинград -  за нов физкултурен салон, за основен ремонт и саниране на училищната сграда, обновяване на отоплителната инсталация, ремонт на оградата и прилежащото дворно пространство, оборудване на кабинети с компютри, изграждане на лаборатории по физика, химия и обновяване на ученическата столова.

Проекттът за 15-те училища е на обща стойност 15 млн. 802 хил. лв., от които 13 млн. 832 хил. лв. се осигуряват от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и 2 млн. 308 хил лв. са национално финансиране. Проектът за цялата страна трябва да приключи до 25 декември 2021г.

Първата копка в Пазарджик направи началникът на РУО в областния град Валентина Кайтазова. Директорката на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт Таня Благова пък се обърна в емоционалното си слово „от името на четирима наистина щастливи директори на четири  професионални гимназии“ (Мариана Китина, ръководител на ПГМЕТ – Пазарджик, на Петя Иванова и ПГСА-Пазарджик и на Любка Байлова, ръководител на ПГИТ ”Алеко Константинов” – Велинград).

„Чрез осъществяването на този проект ще се създадат условия за обновяване и модернизация на материално-техническата база, в която се обучават над 2 хиляди ученици. Днешната церемония „Първа копка”  сбъдва една моя десетилетна мечта – започва строителството на модерна  спортна база за младите хора на ПГИМ. Една от първите ми амбициозни идеи като директор беше осигуряване на физкултурен салон. Затова разбирам вълнението на колегите директори на другите три гимназии. Обновяване, модернизация, ново строителство, условия за развитие на спорта и  технологиите сред учениците, лаборатории, достъпна архитектурна среда – бих могла да продължа списъка с придобивки по Проекта за регионалната образователна инфраструктура, но особено значими за мене  са стъпките към новите условия за спорт на младите хора. Защото училището винаги търси познанието, но това умствено развитие  без физическа активност не може да бъде достатъчно ефективен процес. Спортът дава на познанието простор, победи, празници, осигурява  му по-широки хоризонти, родени от единството на дух и тяло, на воля, сетива и ум. За мене, за училището ни, за колегите ми е висока чест да бъдем домакини на днешната церемония“, заяви директорът Таня Благова и прикани Валентина Кайтазова с първата копка „ да поставите онова начало на строителство, което развълнува и обедини 4 училища в стремежа им към качествено образование и чрез модерна материално-техническа база!“

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички