Други Регионът

Фондация „Лукойл” дари над 500 книги на читалища в Бяга и Велинград

  18.09.2020 13:55             
Фондация „Лукойл” дари над 500 книги на читалища в Бяга и Велинград

Общо 7000 тома са събрани в „Акция Книгодаряване” – те отиват в 19 библиотеки

Над 500 книги дари днес фондация „Лукойл” в две читалища от Пазарджишка област - народно читалище „Никола Йонков Вапцаров-1903” в брациговското село Бяга и народно читалище „Св. св. Кирил и Методий-1905” във Велинград. От 20 август фондация„Лукойл” стартира инициативата „Акция Книгодарител” – в 16 бензиностанции в страната бяха отворени събирателни пунктове, където доброволци приемаха дарени книги. Инициативата е в подкрепа на четящите хора в малките градчета и села, като има за цел попълване на библиотечните фондове там с по-нови заглавия, издадени през последните 10-15 години.

В Бяга автомобилите на „Лукойл” бяха посрещнати от секретаря Димитрия Ламбрева и билиотекарката Катя Кръстанова.

Те нямаха търпение да отворят кашоните с подредените по жанрове 270 книги

„Тази нощ не съм спала от вълнение”, призна г-жа Ламбрева и секунда по-късно ахна при вида на новото луксозно издание с твърди корици „Българска филологическа медиевистика - Сборник за научни изследвания в чест на проф. Иван Харалампиев”.

„Всички са нови или изглеждат като нови! Толкова сме щастливи, че имаме възможност да обновим фонда си с това дарение. Още повече, книгите са подредени по жанрове и дарителите са свършили и библиотекарска работа. Това са нови заглавия и след обработка веднага ще ги сложим на стелажите” – с грейнало лице се включва в разговора и библиотекарката леля Катя.

„Радваме се, когато даряваме на такива места. В акцията

събрахме над 7000 книги в централата на фондацията,

направихме сортиране... Слава Богу, в по-голямата си част книгите бяха нови или много добре запазени и сега ги даряваме на общо 19 библиотеки – 17 читалищни, една училищна и един дом за стари хора”, поясни пред наш репортер Мая Жекова, член на УС на фондация "Лукойл". „Призовахме всеки да дари, но при условие книгите да бъдат от този век. Откликнаха много хора, откликнаха и издателства, както и много доброволци – над 50 души, които приемаха книгите. Мен лично изключително ме зарадва активността на самите читалища. Защото всъщност

ние не избираме на кои читалища да дарим, а откликнаха най-активните

Оповестихме кампанията във Фейсбук-групата „Дари ни - намери ни”. Там призовахме всички желаещи читалища да се обърнат към нас. И сега носим книги на активни библиотеки в активни читалища, които правят всичко възможно сами да си намират и набавят нова литература. Радващо е, че в малките населени места има хора, които с такъв ентусиазъм си вършат работата и търсят начини да привличат дарители – нашите дълбоки уважения към тях! За нас е чест и радост”, не без вълнение коментира г-жа Жекова.

През 2016 в читалището в Бяга бил направен ремонт по Програмата за развитие на селските райони. Когато преместеният книжен фонд се внасял отново в културния дом, били отчислени много книги, тъй като били безвъзвратно повредени.

Днес в читалищната билиотека има около 11 000 тома,

а новите попълнения за миналата година са 170 – също с помощта на „Лукойл”.

„Имаме много читатели – и млади, и възрастни, но всички търсят все нова литература. Сега ще са доволни. Нашето село е близо до Пазарджик и Пловдив, затова е будно. Благодарим за подаръка от сърце”, щастливи са читалищните дейци. И обещават в най-скоро време да направят Нощ на книгите от „Акция Книгодарител”.

Радостни емоции по-късно имаше и в народно читалище „Св. св. Кирил и Методий” във велинградския квартал „Чепино”. Там пък бяха дарени 261 книги.

(Платена публикация)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички