Други

Три номинации от Пазарджик и Велинград за Деня на правото да знам

  17.09.2020 16:45             
Три номинации от Пазарджик и Велинград за Деня на правото да знам

За 18-и път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международния ден на правото да знам. Сред повече от 40-те номинации има и пазарджишки. Те се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” за граждани, журналисти, НПО и институции, както и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.

Номинациите и мотивите към тях може да видите на официалната страница на кампанията http://www.righttoknowday.net/ - можете и да се включите онлайн на събитието, като преди това се регистрирате.

В категорията за гражданин, активно търсещ правата си по ЗДОИ, от Пазарджишка област е номинирана София Ключкова от Велинград, която е председател на инициативен комитет "Да поработим за Велинград". Тя усилено търси не само своите права чрез ЗДОИ, а и правата на съгражданите си. Въпреки че е на 78 години, не спира да подава заявления по ЗДОИ до Община Велинград, РДНСК, ДНСК, Басейнова дирекция-Пловдив, различни министерства, а през тази година благодарение на усилията й прокуратурата успя да събере доказателства и да събори в съда заповед на РДНСК която оставя в сила скандално решение на община Велинград отпреди години, узаконяваща незаконен двуетажен ресторант, който отгоре на всичко попада и в защитения парк "Клептуза". Последните заявления по ЗДОИ през тази година, подадени от Ключкова, са за работата на общинската болница в СПА столицата на Балканите, а наред със заявленията, тя пише жалби и отправя питания до НС посредством депутати от Пазарджишкия избирателен район.

За институция, най-добре уредила достъпа до информация е номинирана РИОСВ-Пазарджик, като с отчита и работата й в тази насока през годините, и челните места в рейтинга на ПДИ за прозрачност. Екоинспекцията има регистър на заявленията по ЗДОИ още от 2009-та година, а в момента този регистър е попълнен до 31 август (последното входирано заявление е от 11.08.2020г. и му е отговорено с "Да" на 14.08.2020г.)

В номинациите за антинаградата „Вързан ключ” – за най-абсурден или смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация, попада и МБАЛ „Пазарджик” заедно с УМБАЛСМ „Пирогов” и УМБАЛ „Стара Загора”. Номиниралата ги Фондация Антикорупционен фонд се аргументира, че е поискала през юни тази година от няколко държавни болници достъп до сключените договори за дарения за борба с COVID-19 .Въпросните три болници отказали достъп с мотив, че даренията представляват строго личен акт на дарителя, съдържанието на договорите е конфиденциално, а поисканата информация няма характер на обществена информация по ЗДОИ. Постановените откази са обект на съдебен контрол, като производствата са висящи пред Администртивен съд - София град.

(Зн)


 


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

ПРОДАВА СЕ НОВОСЪЗДАДЕНО ЛОЗЕ , ПЛОЩ 10,4 ДКА, РАЗСТОЯНИЕ  МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ -2,60 М., РАЗСТОЯНИЕ МЕЖДУ ЛОЗИТЕ -1,5 М., В ПЛОДОДАВАНЕ, ОРИГИНАЛЕН СОРТ МЕРЛО И КАБЕРНЕ /НЕХИБРИДНИ/, ОТСТОЯНИЕ ОТ БЕТОННО  КАНАЛЧЕ С ВОДА-10 М., ОТСТОЯН

ПРОДАВА СЕ НОВОСЪЗДАДЕНО ЛОЗЕ , ПЛОЩ 10,4 ДКА, РАЗСТОЯНИЕ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ -2,60 М., РАЗСТОЯНИЕ МЕЖДУ ЛОЗИТЕ -1,5 М., В ПЛОДОДАВАНЕ, ОРИГИНАЛЕН СОРТ МЕРЛО И КАБЕРНЕ /НЕХИБРИДНИ/, ОТСТОЯНИЕ ОТ БЕТОННО КАНАЛЧЕ С ВОДА-10 М., ОТСТОЯНИЕ ОТ АСФАЛТОВ ПЪТ- 300 М., ОТСТОЯНИЕ ДО С.ВЕТРЕН ДОЛ-2 КМ.,ТЕЛ. 0878 677 144.

ТЪРСИМ ШОФЬОР, КАТЕГОРИЯ С , 0897 004 047.

ТЪРСИМ ШОФЬОР, КАТЕГОРИЯ С , 0897 004 047.

ДАВАМ ПОД НАЕМ РЕСТОРАНТ-ДИСКОТЕКА, В  БЛИЗОСТ ДО ПАЗАРДЖИК, ПОСОКА СИНИТЕВО. НАЕМАТЕЛ-СЕМЕЙСТВО Е С ПРЕДИМСТВО, 0888 702 196, 0889 987 757.

ДАВАМ ПОД НАЕМ РЕСТОРАНТ-ДИСКОТЕКА, В БЛИЗОСТ ДО ПАЗАРДЖИК, ПОСОКА СИНИТЕВО. НАЕМАТЕЛ-СЕМЕЙСТВО Е С ПРЕДИМСТВО, 0888 702 196, 0889 987 757.
Всички