Пазарджик Спорт

50 деца от баскетболния „Хебър” останаха без зала

  20.09.2020 06:26             
50 деца от баскетболния „Хебър” останаха без зала
Заради ремонт и опасността от КОВИД-19

Мъжете ще домакинстват в Перущица, от Общината търсят решение на проблема

ПАЗАРДЖИК. Баскетболистите на „Хебър” останаха без зала след като от Техникума по механо и електротехника им заявили, че трябва да напуснат. „Децата ни няма къде да тренират, а са 50. Първоначално от училището казаха, че ще има ремонт, но след това на треньорите бе обявено, че даже да няма ремонтни работи, те нямат работа в залата. А залата е свободна следобед и вечер, освен това е извън училището и няма как децата ни да се засичат с други ученици, защото ходят на тренировки вечер”, коментираха родители. От БК „Хебър” потвърдиха новината и допълниха, че очакват още поне 20 нови деца,

но не виждат изход от ситуацията

Защото в зала „Хебър” няма часове, тъй като там тренират децата от Спортното училище. А салонът на училище „Христо Ботев” бил прекалено малък и там да се тренира не било възможно.

След като станаха шампиони и първият носител на Купата на аматьорската Българска баскетболна лига, мъжете на БК „Хебър” от тази година играят в А група, което е второто ниво на родния баскетбол. „Ние при всички положения нямаше как да играем домакинствата си в Пазарджик, докато не се построи новата зала, и е решено, че ще домакинстваме в Перущица. За децата обаче трябва да се намери разрешение”, коментираха от спортно-техническия щаб на хебърци.

„Няма как да предоставим залата на баскетболистите от „Хебър”,

защото започваме ремонт. Поставихме билбордовете за това и ремонтните дейности стартират във вторник, заяви пред „Знаме” инж. Мариана Китина, директор на Професионалната гимназия по механо и електротехника. „Ще се ремонтират покрива на залата, дворът, оградата и покрива на голямата сграда. Не мога да прогнозирам кога ще приключи ремонтът, нито дали след това баскетболистите ще могат да тренират в залата. Имаме изрични указания да не се допускат външни лица и в двора на училището, докато трае пандемията. А и освен това няма кой да дезинфекцира след вечерните тренировки по баскетбол – нашите ученици влизат там на другия ден сутринта”, приключи темата инж. Китина.

От Община Пазарджик търсят решение на проблема,

но това няма да бъде лесно. Засега е ясно, че в зала „Васил Левски” няма как да приюти баскетболистите, защото освен че графикът е пълен, и настилката е волейболна – терафлекс. Заради усложнената обстановка с КОВИД-19 намирането на зала, в която да тренират децата, до този момент удря на камък. Тепърва ще има среща на кмета Тодор Попов с треньора-президент на БК „Хебър” Янислав Марков.

 

Баскетболът е сред приоритетните спортове, които Община Пазарджик развива,

а тази специалност се развива и в Спортното училище. Да припомним, че мъжете на „Хебър” за първи път стигнаха етап, в който трябваше да се изправят срещу носителя на Купата на България в битка за Суперкупата. В последните години хебърци са обичайните заподозрени за спечелването на титлата в най-голямата аматьорска баскет лига БГО Софтуер Баскетболна Лига. В областния град трябваше да се играе баскетболният Мач на звездите, който бе планиран за 22 март, като част от тазгодишната кампания „Пазарджик – европейски град на спорта 2020”, а заради него тук дойде президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков (лично той малко по-рано беше връчил златните медали на мъжете на „Хебър”). Шансовете до края на 2020-а да се проведе зрелищният двубой намаляват с всеки изминал ден. А спор няма - баскетболът е традиционен за Пазарджик спорт и

таланти има и днес

Няколко „златни” момчета от областния град вече успешно се изявяват с оранжевата топка в големи клубове, а някои от подрастващите играят успешно навън – като 13-годишният Александър Лазаров, който привлече окото на баскетболните специалисти в Испания и от миналия сезон прави успешни мачове за „Реал” (Мадрид), където се изявява като топ реализатор.

Да се надяваме, че баскетболната драма ще има щастлив завършек.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички