Други

Чушки или пиперки – сега им е времето за печене

  19.09.2020 06:23             
Чушки или пиперки – сега им е времето за печене

Дойде времето на печените чушки. Чушки, пипер, пиперки, капии… Названията са много, но ароматът е един и по улиците вече се носи аромат, който помним от детството и за който сънародниците ни в чужбина дават мило и драго. Чушките на пазарите в Пазарджишко варират от 60 стотинки до 2 лева в зависимост от големината и свежестта, а хубави прави чушки „среден калибър” на много места

се предлагат по около 1,50 лева за килограм, хубави камби пък са между 2 и 2,40 лева за кило

Много нации претендират за чушката като национално ястие, но ние знаем – в печената чушка има нещо българско. Иначе пиперките, както сладките сортове, така и лютите чушки, произлизат от Централна и Южна Амерка. Смята се, че това зеленчуково растение от семейство Картофови (всъщност от ботаническа гледна точка чушката е плод, защото има семки) е пренесени в Европа от Христофор Колумб, който подарил на испанската кралица Исабела семена от тях. Първоначално били използвани само зелените чушки, след това червените, а накрая - жълтите и оранжевите.

След само двайсетина години чушките били познати на целия стар свят, като хората започнали да ги използват за храна и подправка. С търговска цел чушките започват да се произвеждат в Южните американски щати през 1925 г.

Чушка не е много правилно понятие – пиперка е по-точното

В разговорния език пиперките по-често се наричат чушки. Неточно, защото плод от вида чушка образуват също фасулът, грахът, баклата и мн. др. Самата дума „чушка” идва от старобългарски – „чешоуıа”, „чуша”, а това е и думата за шушулка. Но чушка и шушулка не са просто синоними, това е една и съща дума - фасулът или грахът също са в чушки. Въпреки името си пипер, растението няма отношение към черния пипер, който принадлежи към рода Пипер (Piper) на семейство Пиперови. Друг е въпросът, че най-разпространеният сорт сладък пипер в Русия, „камбата“, е наричана там болгарский перец (български пипер). У нас пък говорим за видове пипер като камба, капия, сиврия, чорбаджийска чушка, ратунд.

Всъщност сортовете са безброй

Различават се по вкус, цвят, форма и големина. На практика червената и зелената чушка са плод на едно и също растение, но в различен стадий на зрялост. Червените зреят на стеблото до края на лятото и са много по-ароматни и сладки. Но пък зелените, с лекия си дъх и свеж, суров вкус, имат своите ценители, особено подходящи са за първите летни салати, защото допринасят много за колорита и вкуса им, но са ни любими и в края на есента. Жълтите и оранжевите им сестри са сходни по сладост и сочност. Отглеждат се главно в топлите средиземноморски държави. Испания, Кипър, Франция и Италия са и най-големите износители на чушки в Европа, но и зеленчукопроизводителите у нас не им остъпват. Благодарение на това днес в нашата родината ни могат да се купят всички люти и сладки сортове от прекрасния плод-зеленчук, обагрени по всевъзможен начин.

За каквото и да говорим, пиперка ли е, всички видове са отличен източник на витамин C. Сладките зелени пиперки съдържат два пъти повече витамин С от портокалите, докато

червените и жълтите имат в себе си между три и четири пъти необходимата дневна доза витамин C

Освен това червените и оранжевите представители на вида са по-богати на витамин С и съдържат 30 пъти повече каротин от зелените такива. В тях се съдържат биофлаваноиди (химични съединения – антиоксиданти). Те осигуряват отлична защита на организма срещу сърдечно-съдови заболявания. Чушките съдържат също витамин А, В1, В2, В6, С и Е, фитохимикали като ликопен и бета-каротин (предшественик на витамин А), фолат, калий и изобилие от фибри.

В 100 грама пиперки се съдържат 13.2 г магнезий, 10 мг калций, 24 мг фосфор, желязо, ниацин, триптофан и захари. Чушките се характеризират с много високо съдържание на цинк, което е два пъти по-голямо от това в краставици, марули, тиква и домати и четири пъти по-голямо спрямо това в динята. А известно е, че цинкът е микроелемент, който играе ключова роля в процесите на растеж и развитие при малките деца, и е важен за имунната ни система. Така че чушките са полезни, както за имунната система, така и в борбата с депресията, диабета, различни дерматити, отоци и са чудесен лек на слабата памет.

Използваме ги и за красива кожа, коса и нокти

Червените чушки са богати на провитамин А, което ги прави отлично средство за разкрасяване. Похапването им ще стимулира растежа на косата и ще подобри състоянието на кожата ни. И тъй като чушките имат и високо съдържание на силиций, това е още една причина за здрава коса, а и за красиви нокти. Освен това са полезни и за зрението. Лютите чушки пък са богати на капсаицин. Вещество, което подпомага бързото изгаряне на калориите, с изразено антиоксидантно действие и благоприятно влияние върху процесите на кръвоснабдяване на кожата. То е от значение за добрия чревен тракт, здравата стомашна лигавица, стимулира апетита и не на последно място - намалява кръвното налягане. Капсаицинът е алкалоид и точно това вещество определя специфичния вкус на чушката. Но не трябва да забравяме, че тъй като червеният пипер е богат на много етерични масла и сурови влакнини, ако имаме проблеми с черния дроб и бъбреците, трябва да внимаваме с консумацията им. Което не значи, че трябва да се лишаваме от тях. Особено сега, когато са най-вкусни, защото са в сезона си. Ако сте се запалили по идеята винаги да имате чушка в салатата, е добре да знает

как да съхранявате пиперките

Спазват се няколко прости правила: Винаги избирайте здрави, жилави и лъскави зеленчуци с гладка кожа. Tрябва да ви се струват тежки за своята големина. Не купувайте такива с петна и повредени участъци и ги съхранявайте в хладилник - в полиетиленова торбичка или в отделението за плодове и зеленчуци. Но не по-дълго от пет дни. Пиперките могат да се замразяват или да се изсушат. От сушените се приготвя и небезизвестната подправка – червен пипер. Традиционният за нашата трапеза пипер е лесен за употреба. Преди да се сготви или нареже в салата, трябва да се измие добре и да се почисти от дръжката и семките. После се реже на кубчета, на ленти или на кръгчета, както е необходимо, за да подхожда на ястието. Но наред със салатата, помислете и за зимнината.

На читателите на „Знаме” предлагаме две рецепти с чушки:

Класическа рецепта

Необходими продукти: 5 кг зелени и червени чушки, морска сол

Начин на приготвяне: Чушките се почистват от семената и се изпичат от всички страни до готовност. Поставят се в голяма тенджера и се захлупват с капак, за да се задушат. Обелват се и се поръсват щедро със сол, защото солта ще ги съхрани за дълго време.

Слагат се в компотени или в друг вид буркани и се затварят с капачки. След това се нареждат в широк съд, на дъното на който има подложка, за да не допират дъното. Заливат се с топла вода, нивото й да е над капачките - така се ускорява процесът на варене. Варят се 10 минути от завирането на водата. Съхраняват се на тъмно и хладно място. Вкусни са както за салата, така и за готвене, пълнене и други ястия.

Подправени с мед печени чушки

Необходими продукти: 50 броя червени чушки, ½ ч.ч ябълков оцет, ½ ч.ч олио, 1 с.л. захар, 1 с.л. мед, 2 с.л. сол, 1 глава чесън, 1/2 връзка магданоз, 15 зърна черен пипер

Начин на приготвяне: Чушките се изпичат и обелват. Изчистват се от семената и се слагат в дълбок съд. В купа се приготвя маринатата, като се смесват олиото, оцетът, захарта, медът, солта и черният пипер. Разбърква се всичко, докато се разтворят съставките. С готовата марината се заливат чушките и се оставят 30 минути.

В буркани се нареждат плътно една до друга чушките, като всеки ред се поръсва с нарязаните на ситно магданоз и чесън. Когато всеки буркан се напълни, чушките се заливат с част от маринатата. Стерилизират се за 8-10 минути, за да се запази хрупкавостта на чушките.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички