Понеделник, 25 Яну 2021
 
Регионът

90 години организирано пещерно дело в Ракитово

  19.09.2020 06:18             
90 години организирано пещерно дело в Ракитово
Местните пещерняци са сред първите в България

От 18 до 20 септември спелеолозите в цялата страна почетат на място или от дистанция 90-годишнината от организирано пещерно дело в Ракитово. Домакините от Българско пещерно дружество „Ракитово” са подготвили богата програма, макар и в условията на пандемия, разказа за „Знаме” Стойчо Зарев от организаторите.

„Началото бе 1930 година. Следва усилена работа в продължение на почти 10 години. За това време са проучени и картирани две пещери и локализирана трета. Тогава са членували 43 човека.

По този начин показахме на света ракитовските подземни красоти

Оставихме основа на бъдещите пещерняци, които да продължат да разкриват подземните богатства на ракитовския край. Голямото карстово поле и множеството реки течащи в него създават предпоставки за успешната работа на следващите поколения. През годините се проведоха и се завършиха пет курса „пещерняк”. Обучиха се 30 пещерняци  Проведоха се множество експедиции, в които  посрещнахме много и чуждестранни колеги. Създадохме детски пещерен формат за обучение на деца и младежи. Ние сме Българско пещерно дружество „Ракитово” и сме достойни наследници на първия пещерен клон в България,

отговорни стопани на над 30 изкуствени и естествени пещери

Продължаваме усърдно делото на нашите предшественици. Можем да се похвалим с много нови открития през всичките тези години. Срещнахме доста трудности, но никога не се отказахме от нашите цели, точно за това имаме много приятели от България и чужбина”, казва Стойчо Зарев.

От ракитовското пещерно дружество отправят призив към всички да се включат в отпразнуването на юбилея.

„На 19 септември по повод празника ще проведем изложба на открито в центъра на града, научна конференция, която включва презентации,  лекции, филми и доклади. Гостите ще могат да видят

предпремиерата на филма „Пътешествия в недрата на Лаос“,

а освен това ще станат част от Национална пещерна експедиция “Terra Bessica”-Ракитово’2020”, пояснява Зарев.

Последната перла в короната на ракитовските пещерняци е пещерата Ледника, която бе открита от обикновена цепнатина през май 2015 г., благодарение на обстоятелството, че усетили леден вятър, който вее прец процепа. Оттогава проучванията на подземните галерии, включително и подземната река, не са спирали, а откривателите се надяват, че усилията им могат да ги изведат до цяла пещерна система. Докато проучваха меандъра на реката пък, те откриха и бисер, който е предаден на музея „Земята и хората”.

Ракитовци са горди, че са сред първите пещерняци в България

Те основават Българско пещерно дружество - клон Ракитово на 27 юли 1930-а и благодарение на тях е известна пещерата Лепеница (тогава Извора) и пещерата на Власечина. „Имаме 33 проучени пещери, повечето са картирани, но предизвикателствата са пред нас”, казва Стойчо Зарев. В Ракитовско броят на спелеолозите е повече от 20. Имат направени три курса за начинаещи спелеолози, на полигона, който са обособили. Редовно участват в експедиции извън България всяка година, поне докато коронавирусът не обърка сметките на всички.

Ангел АНАТОЛИЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички