Регионът

След 170 години ремонтират покрива на църквата

  18.09.2020 06:17             
След 170 години ремонтират покрива на църквата

ВЕТРЕН ДОЛ. Започна ремонт и изграждане на изцяло нов покрив на църквата. Тя е построена 1849 г.и от тогава не е правен основен ремонт, поясни кметът на селото Димитър Христосков. Интересно и уникално е това, че покривът на храма е построен навремето през турско без никакъв дървен материал. Може би застраховка против опожаряване в онези години, предполага кметът.

Средствата са усигурени от църковното настоятелство и бившият кмет Марин Рачев.

Храмът „Успение Богородично”  е граден е камък, който ветрендолци са донесли с каруци от Родопите. Особено интересен е начинът, по който са направени сглобките на четирите ъгъла на артиката. Там са вградени особен тип червени масивни камъни, които се срещат само на две места в Западните Родопи. От външната страна е имало вградени две мраморни плочи на Тракийски конник. В двора на църквата са погребани свещениците, служели в нея, както и местния герой от Априлското въстание Мито Дамянов.

Ветрендолци са щастливи и от друга новина. На сайта си писахме с Министерският съвет одобри за финансиране проекта за физкултурния салон в двора местното ОУ „Христо Смирненски”, който преди две години изгоря при пожар. Тогава предложението бе входирано от Рачев и Христоков. С друго решение на МС сега се даде зелена светлина за изготвяне на проект, оценка за съответствие и последващ авторски надзор и строителен надзор за изграждане на нов физкултурен салон и други спомагателни помещения в двора на школото, с които да се кандидатства за възстановяване пред "Бедствия и аварии".

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички