Регионът

След 170 години ремонтират покрива на църквата

  18.09.2020 06:17             
След 170 години ремонтират покрива на църквата

ВЕТРЕН ДОЛ. Започна ремонт и изграждане на изцяло нов покрив на църквата. Тя е построена 1849 г.и от тогава не е правен основен ремонт, поясни кметът на селото Димитър Христосков. Интересно и уникално е това, че покривът на храма е построен навремето през турско без никакъв дървен материал. Може би застраховка против опожаряване в онези години, предполага кметът.

Средствата са усигурени от църковното настоятелство и бившият кмет Марин Рачев.

Храмът „Успение Богородично”  е граден е камък, който ветрендолци са донесли с каруци от Родопите. Особено интересен е начинът, по който са направени сглобките на четирите ъгъла на артиката. Там са вградени особен тип червени масивни камъни, които се срещат само на две места в Западните Родопи. От външната страна е имало вградени две мраморни плочи на Тракийски конник. В двора на църквата са погребани свещениците, служели в нея, както и местния герой от Априлското въстание Мито Дамянов.

Ветрендолци са щастливи и от друга новина. На сайта си писахме с Министерският съвет одобри за финансиране проекта за физкултурния салон в двора местното ОУ „Христо Смирненски”, който преди две години изгоря при пожар. Тогава предложението бе входирано от Рачев и Христоков. С друго решение на МС сега се даде зелена светлина за изготвяне на проект, оценка за съответствие и последващ авторски надзор и строителен надзор за изграждане на нов физкултурен салон и други спомагателни помещения в двора на школото, с които да се кандидатства за възстановяване пред "Бедствия и аварии".

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички