Пазарджик

От 14 до 18 септември е Седмицата на пожарната безопасност

  11.09.2020 16:04             
От 14 до 18 септември е Седмицата на пожарната безопасност

Днес по повод стартиращата Седмица на пожарната безопасност (14-18 септември) се проведе брифинг в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. В него взе участие директорът комисар Ангел Дудов. Той даде подробности за традиционното провеждане на  „Седмица на пожарната безопасност”, както и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември.

„Ние сме структура, която извършва широк спектър от дейности. През зимата нашите служители реагират на сигнали, свързани с виелици и снегонавявания, а през пролетта и есента извършват спасителни, аварийни и възстановителни дейности след наводнения. През лятото сме ангажирани с опазването на реколтата и на природата от пожари, а през отоплителния сезон превес вземат битовите пожари и инциденти. Това изрази в своето обръщение пред представителите на медиите комисар Дудов.

Ето защо, при тази богата палитра от дейности се налага пожарникарите да са с добра професионална подготовка – трябва да са готови да действат, както при тежка зимна обстановка или да оказват помощ при пътни произшествия, така и да гасят горски пожари и да спасяват човешки живот при битов или промишлен инцидент. Много са ситуациите, при които нашите служители, често с риск за живота си, са се справяли по блестящ начин, допълни комисар Дудов.

За това по случай празника на българската противопожарна служба – 14 септември са наградени служители от РД”Пожарна безопасност и защита на населението” – Пазарджик:

-           „Писмена похвала“ от Министъра на вътрешните работи – 5 служители;

-           „Писмена похвала“ от Заместник министъра на вътрешните работи – 4 служители;

-           „Писмена похвала“ от Главния секретар на МВР – 5 служител;

-           „Писмена похвала“ от Директора на ГДПБЗН – 16 служители;

-           „Писмена похвала“ от Директора на РДПБЗН – 14 служители;

-           „Грамота“ от Административния секретар на МВР – 3 служители;

С чувство на благодарност за положените усилия, преодолените трудности и удовлетворение от постигнатите резултати поздравявам всички колеги с професионалния празник.

Уважаеми колеги от РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ ''ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО'' - Пазарджик, признателен съм за вашата съпричастност и всеотдайност! Желая ви здраве, лично щастие и много успехи, завърши комисар Дудов.

По линия на оперативната дейност на територията на област Пазарджик за първите осем месеца на тази година – екипите на РДПБЗН-Пазарджик са реагирали на 1281 бр. произшествия, при които са спасени 5 човека. От възникналите произшествия най – голям е броят на пожарите – 997 бр. При 185 бр. са нанесени материални загуби. Пожарите без материални загуби са 812 бр. Регистрирани са и 66 бр. лъжливи повиквания. При горските пожари има спад на пожарите спрямо 2019 г., а именно 10 за тази година към 15 за 2019 г. В повечето случай причините са небрежност при боравене с открит огън - запалени сухи треви и храсти в близост до горски фонд, както и нерегламентирани сметища.За периода са загинали 5-ма и пострадалите 5 граждани, като се наблюдава запазване на бройката с тази от 2019 г.

По време на жътвената кампания на територията на област Пазарджик са възникнали 5 бр. пожари, като са унищожени 553 дка пшеница, 90 дка ечемик и 1 бр. зърнокомбайн.

Проведените аварийно-спасителни дейности при пътнотранспортни произшествия са 44 бр., като има спад за същия период на 2019 г.

Съществува трайна тенденция най-много от общия брой произшествия да са пожарите без нанесени материални загуби. Те са предимно в сухи треви и отпадъци. Причините за това са предимно от субективен характер и намаляването на тези произшествия зависи основно от информационно - разяснителната дейност.

По линия на Държавния противопожарен контрол и превантивна дейност за същият период са извършени: 41 бр. комплексни проверки; 669 бр контролни проверки;  656 бр. тематични проверки; 89 бр. съвместно с други ведомства; 18 бр по сигнали и предложения; 185 по искания на заинтересовани лица.

Съставени са 36 бр. актове за установяване на административни нарушения, принудителните административни мерки са 4 бр., изготвени са 339 бр. констативни протоколи, връчени са  266 бр. разпореждания.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички