Регионът

6780 лева за ден събраха за онкоболни деца патриотичните пирографии на Илиян Пенев

  11.09.2020 10:27             
6780 лева за ден събраха за онкоболни деца патриотичните пирографии на Илиян Пенев

Сумата продължава да расте, защото „да помагаш на деца е задължително”!

ВЕЛИНГРАД. На 5 септември, в навечерието на Съединението, Градската художествена галерия в курорта посрещна гостите на изложбата "ВЕЛИЧИЕТО БЪЛГАРСКО". Както „Знаме” писа, всички творби в нея са на даровития Илиян Пенев от Велинград. В рамките на една година той ги изработва с пирограф.

Вдъхновен от славната българска история, 19-годишният творец е посветил пирографиите си на големите владетели през трите български царства, на възрожденци, дали своя принос за освобождението на България, на традициите и фолклора.

Интересът към събитието бе голям. Авторът посрещна своите гости на входа на галерията

под звуците на две родопски гайди с гордо развят трибагреник

и придружен от красивите момичета в носии от детско-юношеския ансамбъл за народни песни и танци "Здравче - Венче" и от участниците от националното дружество „Традиция” - регионален клон "Родопчани", облечени като хайдути.

В изложбената зала многобройните посетители имаха възможността да разгледат картините, обхванали немалък период от българската история.

Илиян бе представен от класната му ръководителка Недялка Стефанова. В емоционалните си и искрена реч тя определи неговото родолюбие като страст и отдаденост. И допълни:

- А всяка една страст съчетава много любов, но и болка!

- Неслучайно черпя вдъхновение от историята и традициите. Неслучайно портретите на героите и владетелите български са значима част от изложбата. Помненето е част от дълга ни към тях – каза младият творец.

В обръщението си той благодари на своите родители, роднини и приятели, на целия колектив на НПГГС "Христо Ботев", на учителите си, на Община Велинград, след което представи на присъстващите трите части на изложбата.

- Да даряваш и да помагаш безвъзмездно е благородно, но да помагаш на деца, водещи тежката битка с рака, е задължително – подчерта Илиян.

Това бе най-емоционалната част от събитието, а и най-истинската

От името на сдружение "Деца с онкохематологични заболявания", Петя Александрова разказа за дейността на организацията. Тя не спести похвали и възхищение от постъпката на младия велинградчанин.

Уредникът на художествената галерия Бранко Манушев пък му пожела да запази своя дар на артист и естет.

- Аз съм изключително щастлив, че още в деня на изложбата се събра невероятната сума от 6780 лева – каза той пред „Знаме”. - Има и запазени картини, т. е. тази сума ще продължи да расте.

Анонимен дарител подари на народното читалище „Отец Паисий” една от картините

- Огромна благодарност към дарителя – посочват оттам. - За нас е чест да придобием това произведение не само заради неговата символика, но и защото Илиян Пенев е възпитаник на музикалната школа и оркестрант в представителния младежки духов оркестър с мажоретен състав "Димитър Мечев". Ние се гордеем изключително много с това талантливо момче.

Реализацията на неговата изложба е прекрасен образец за съчетание на майсторство, идея и благородство. Илияне, щастливи сме, че те познаваме, че си част от нашия екип, подкрепяме те и ти пожелаваме

силата да отстояваш себе си,

да реализираш идеите си и да вървиш напред!

За Илиян бяха казани много топли думи и по време на самата изложба:

- Докато има такива млади хора, България ще я има! – не скри вълнението си един от посетителите. - Респект и почит към теб, към делото ти и труда ти!

Благотворителна изложба "ВЕЛИЧИЕТО БЪЛГАРСКО" остава на разположение за разглеждане до 11.09.2020г. включително. Всеки, който не е успял да присъства на откриването, може да я посети всеки ден от 10:00 до 17:00 часа в Градската художествена галерия във Велинград.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички