Пазарджик

74 заразени медици, 62-ма излекувани, двама починали

  11.09.2020 06:35             
74 заразени медици, 62-ма излекувани, двама починали

От началото на пандемията в Пазарджишка област - 74 заразени медици, 62-ма излекувани, двама починали

Не по-малко тревожен е и броят на заразените медици в областта. До сряда те достигаха 74 души, сочи статистиката на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Пазарджик. 8 души бяха в домашна изолация, а трима - хоспитализирани. Остава в болница фелдшерът от Центъра за спешна помощ, за който „Знаме” вече писа. Състоянието му продължава да е тежко. В лечебни заведения са и медицинска сестра и лаборантка.

Добрата новина е, че

62-ма от хората с бели престилки вече са оздравели

Но, за съжаление, има и двама починали – медицинската сестра от МБАЛ „Здраве” и шофьорът на линейка от Центъра за спешна медицинска помощ.

Пикове на заразяването при медиците имаше през май, когато се разболяха 19 здравни работници в областната болница, включително лекари. В първите дни на август пък коронавирусът удари 14 служители от Бърза помощ.

Заразен медицински персонал не липсва също така в болниците в Пещера, Панагюрище, Велинград. Има и лекари от Пазарджик, които работят в пловдивски здравни заведения.

20 от поразените от новия вирус са санитари и друг помощен персонал

Спрямо тях се предприемат същите задължителни противоепидемични мерки, както спрямо останалите.

- Всички в тази система са изложени на риск, но най-голяма е опасността в инфекциозните отделения, Ковид-ОАИЛ и центровете за спешна помощ - уточни д-р Магдалена Станева, която оглавява дирекция „Надзор на заразните болестни” в РЗИ-Пазарджик.

На въпроса как най-често се разпространява инфекцията сред медиците,

тя отговори:

- При една част заразяването се осъществява от външни контакти, а при друга – заради недостатъчно придържане към мерките за превенция на инфекцията. В доста от случаите в нашата област заразяването е станало извън лечебните заведения.

Управителите на лечебните заведения преценяват дали след връщане от отпуск персоналът трябва да се тества, съобщи още д-р Станева.

Тя увери, че във всички отделения в местните болници се извършва текуща дезинфекция, а крайна дезинфекция се прави в отделенията, в които е имало болен с Ковид-19.

-При извършените проверки установихме, че се провеждат

ежеседмични инструктажи

на персонала по различни теми – правила за работа с предпазни средства при Ковид-19, превенция и контрол на инфекциите при медицинско обслужване на пациентите с Ковид-19, стъпките, които са необходими за осъществяването на нужната хигиена, и т. н. И това е документирано.

За Центъра за спешна помощ РЗИ спусна предписание за ежедневен мониторинг за използването на лични предпазни средства. На този етап не се предвижда масово тестване там, уточни експертката.

За да не се разпростира заразата сред

медиците по селата,

общопрактикуващите лекари в тях се запознават с всички указателни писма, препоръки и инструкции на Министерството на здравеопазването, касаещи предпазване от заболяването при работа с пациенти, съмнителни за коронавирус. Както и с алгоритъма за поведение.

След заседанието на Областния кризисен щаб тази седмица стана дума и за работата на зъболекарите:

- Един е заразеният дентален лекар. Той е контактен на болен от семейството и вече е оздравял. Зъболекарите спазват същите мерки, които са предписани и за останалия медицински персонал.

Мила ТОДОРОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички