Регионът

Дорковският „Джурасик парк” става на 7 години

  30.08.2020 06:37             
Дорковският „Джурасик парк” става на 7 години

 

ДОРКОВО. На 19 септември Палеонтологичният музей край селото ще закръгли седмата си годишнина от деня, в който отваря врати. Уникален по замисъл и начин на реализиране, значим обект за България и Европа. Плод на 30-годишна работа на палеоархеолози и научни специалисти.

Пандемията от коронавируса спира за 2 месеца малки и големи да достигнат до забележителното място край Дорково, известно под името Плиоценски парк. Днес красивото кътче,

белязано с история отпреди 5 милиона години,

отново посреща гости от близо и далеч. Сред тях наскоро бе и екип на „Знаме”, за да се докосне и той до българския Джурасик парк, както някои наричат Палеонтологичния музей. В просторната му зала влизат първите посетители. Тук са Ива Янева със съпруга си и сина си Деян, които с любопитство разглеждат необичайната експозиция.

- От Варна сме и отмаряме в красивия Велинград – пояснява младата дама. - За музея научихме случайно. Липсва информация за него в социалните мрежи и това не е добре. Впечатлени сме от видяното, особено от ръста на мастодонта, досущ като жив.

10-годишният Деян

обича животните, виждал е мастодонти само в енциклопедии, но тук е много по-различно:

- Ще запомня всички детайли, от които е изработено животното, и ще разказвам за него на приятелите си – сподели момчето.

Докато разговаряме със семейство Яневи, залата се изпълва с все повече хора. Сред тях забелязваме екскурзоводът в музея Ясен Максудов, който макар и в почивен ден, уважи екипи ни.

Той увери, че хората много харесват музея:

- При прекрачването на прага му първо ахват, леко стъписани от огромната фигура на мастодонта. После разглеждат експозицията и задават въпроси.

Възстановка, единствена на Балканския полуостров,

уточнява той.

Експозицията представя природата отпреди 5 милиона години и откритите находки до палеонтологичното находище в близост до селото.

Централно място в залата заема мастодонтът Ананкус Арвернензис (Anancus arvernensis). Най-много останки в света от него са открити край Дорково. Древното животно впечатлява с внушителния си ръст от 3.90 метра, като се съди по костите, открити при разкопките на палеонтологичното находище. Бивникът му достига 3.50 метра.

Възстановката му е дело на Велизар Симеоновски, тогава работи в Музея по естествена история в Чикаго,

един от най-добрите реставратори на древни животни в света

Възстановката на мастодонта включва специални смоли, отразени са гънките на кожата, ноктите и космите по хобота. Мъжкар отвсякъде, определи вида на скулптурата екскурзоводът. Той допълни, че това е най-доброто, правено като пластика досега – съчетание на изкуство и наука. Ревът на 4-метровия древен екземпляр оглася околностите на Дорково.

Подобаващо място в експозицията са заели артефакти, открити при разкопките – големият бивник, 3-пръстни коне (хипариони), маймуни – примати и зъби от други два вида маймуни. Както и изкопаеми птици, описани от палеонтолога Златозар Боев.

- В експозиционната зала впечатлява 10-метрова диорама,

която представя фауната и флората по време на плиоценската епоха в Дорково преди споменатите милиони години. Изобразени са 4 вида бозайници и 2 вида птици. Автор на палеонтологичната диорама и на причудливите звуци отново е Велизар Симеоновски, поясни Ясен Максудов.

Любопитно хрумване в експозицията е

имитацията на разкопките на находището, видими под стъкло

Таблата с цветните фотоси за всяко от животните допълват представата на посетителите за нашенския Джурасик Парк.

Озвучаването и ефектното осветление създават загадъчна атмосфера на отминалото преди 5 милиона години време.

Експозицията е разположена в атрактивна постройка под формата на кръг,

чийто автор е арх. Явор Йорданов. Сградата е едноетажна, 16 метра в диаметър. Тя е изключително подходяща за представяне на уникалните артефакти. Куполът е от стъкло, за да прониква отгоре дневна светлина. А вътре е полутъмно за по-силно въздействащ ефект от видяното.

Атрактивната експозиция бе изградена под ръководството на художника Симеон Стоилов.

Екскурзоводът Ясен Максудов поясни, че в първите 2 години след откриването на музея

чести гости са били учени и специалисти от страната и чужбина

Сега посрещат основно почиващи във Велинград и от други места в страната. Има дни, в които посетителите надхвърлят 200 души.

- Всеки един от тях вече знае не само за музея, а и къде се намира китното Дорково, какво по-хубаво от това, заключи екскурзоводът Максудов.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички