Четвъртък, 01 Oct 2020
 
Други

Параклисът „Света Богородица“ грейна зографисан за празниците

  06.08.2020 08:35             
Параклисът „Света Богородица“ грейна зографисан за празниците

Собствениците на фирма „Фаиър“ и сега платиха за богоугодното дело

ОБОРИЩЕ. С красиви стенописи светна параклисът „Света Богородица“. Николай Чергаров зографиса иконите, а това е третият божи храм, изписан от него в района. Богоугодното дело изцяло е заплатено от собствениците на фирма „Фаиър“ - семейство Дуракови, които безвъзмездно съградиха от основи и целия параклис точно преди година в едноименната местност край селото. Резултатът сега е въздействащ, а храмът е "жив". Сцените с Пресвета Дева Мария „Рождество Богородично“, „Въведение Богородично“, „Успение Богородично“ и иконографския сюжет от 6-7 век „Богородица Ширшая Небес“ са вплетени в общата канонична композиция стенописи.

Миряните са силно впечатлени от красивите и духовно чисти библейски образи. И са убедени, че това свято кътче ще стане едно от желаните за посещение места не само за хора от Панагюрска община, но и от областта и страната. Мястото около храма е облагородено, за да могат посетителите да има къде да седнат и да отдъхнат на сянка, докато съзерцават красивата панорама или чакат да запалят свещ на Божията майка. Тук със сигурност ще дойдат мнозина вярващи поне на две скорошни дати - в чест на Голяма Богородица на 15 август и на 8 септември, когато празнуваме Малка Богородица. Именно в навечерието на Голяма Богородица миналата година тържествено бе открит параклисът „Света Богородица“. За събитието тогава дойдоха над 5000 души, а сред официалните гости бяха кметът на Панагюрище Никола Белишки, кметът на село Оборище Милко Ангелов, председателят на УС и изпълнителен директор на „Асарел Медет” АД Делчо Николов и представители на Българска стопанска камара. Освен традиционното освещаване и раздаването на курбан за здраве, в богатата програма взеха участие Веселин Маринов, Ивана, Славка Калчева, оркестър „Тракия“ и други, а празникът завърши с ефектна заря.

Освен на прясно зографисания и богато украсен параклис, в Оборище сега местните се радват и на още една нова придобивка. Тя също е осигурена със съдействието на семейство Дуракови. Благодарение на ктиторите на параклиса „Света Богородица“ най-сетне в селото вече е поставен банкомат.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

Свидетелство за основно образование на Мария Миткова Дончева,  № 0072690,  рег. номер: 2316/29.06.1993 г., издадено от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”-Пазарджик,  е изгубено и е невалидно.

Свидетелство за основно образование на Мария Миткова Дончева, № 0072690, рег. номер: 2316/29.06.1993 г., издадено от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”-Пазарджик, е изгубено и е невалидно.

ФИРМА ХРИС ПРЕДЛАГА НАМАЛЕНИЕ С 50% НА ЗАМРАЗЕНИ ПИЛЕТА И РАЗФАСОВКИ ОТ 23 СЕПТЕМВРИ ДО 23 ОКТОМВРИ 2020 Г.

ФИРМА ХРИС ПРЕДЛАГА НАМАЛЕНИЕ С 50% НА ЗАМРАЗЕНИ ПИЛЕТА И РАЗФАСОВКИ ОТ 23 СЕПТЕМВРИ ДО 23 ОКТОМВРИ 2020 Г.

ПРОДАВА СЕ НОВОСЪЗДАДЕНО ЛОЗЕ , ПЛОЩ 10,4 ДКА, РАЗСТОЯНИЕ  МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ -2,60 М., РАЗСТОЯНИЕ МЕЖДУ ЛОЗИТЕ -1,5 М., В ПЛОДОДАВАНЕ, ОРИГИНАЛЕН СОРТ МЕРЛО И КАБЕРНЕ /НЕХИБРИДНИ/, ОТСТОЯНИЕ ОТ БЕТОННО  КАНАЛЧЕ С ВОДА-10 М., ОТСТОЯНИЕ ОТ АС

ПРОДАВА СЕ НОВОСЪЗДАДЕНО ЛОЗЕ , ПЛОЩ 10,4 ДКА, РАЗСТОЯНИЕ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ -2,60 М., РАЗСТОЯНИЕ МЕЖДУ ЛОЗИТЕ -1,5 М., В ПЛОДОДАВАНЕ, ОРИГИНАЛЕН СОРТ МЕРЛО И КАБЕРНЕ /НЕХИБРИДНИ/, ОТСТОЯНИЕ ОТ БЕТОННО КАНАЛЧЕ С ВОДА-10 М., ОТСТОЯНИЕ ОТ АСФАЛТОВ ПЪТ- 300 М., ОТСТОЯНИЕ ДО СЕЛОТО-2 КМ.,ТЕЛ. 0878 677 144.
Всички