Четвъртък, 28 Яну 2021
 
Други

Заслужилият деятел на спорта Иван Симеонов днес става на 90

  05.08.2020 11:16             
Заслужилият деятел на спорта Иван Симеонов днес става на 90

Председателят на Общинския работнически спортен клуб Иван Симеонов днес става на 90 години. Днес почетният гражданин на Пазарджик и заслужил деятел на спорта празнува юбилея си заедно със съпругата си Цеца, сина си Николай и внука си Александър и телефонът му от сутринта прегрява от поздравления. Преди минути пък мощна група от Затвора го изненада под балкона с балони, торти и куп пожелания за здраве.

„Знаме” се включи към честитките и желае на бай Иван още дълги години да държи здраво знамето на работническия спорт. И да му благодари за стореното за спорта през годините за Пазарджишка област, някога – окръг – а то никак не е малко.

Кой е Иван Симеонов?

Роден е на 5 август 1930 г. в село Драгомир, Пловдивска област (до 1959 г. е в Пазарджишка околия). Като ученик в 10-и клас в Стрелчанската гимназия през 1948 г. е приет с конкурс (от 1600 кандидати за 140 места) в първия в страната новооткрит Държавен физкултурен техникум за физическа култура и спорт „Васил Левски” в Пловдив, който завършва през 1952 г. с право на преподавател по физическо възпитание в основните училища и кадри в спортните организации. След казармата през 1954 г. постъпва на работа в Околийския комитет за физкултура и спорт-Пазарджик като учебно-спортен инструктор. Сред първите му инициативи са организиране на колоездачна обиколка на Пазарджишка околия с пътнически велосипеди (с участието на 110 колоездачи), Спартакиада на физкултурните колективи, носещи името на Апостола на свободата Васил Левски, изграждане на първите стадиони в околията в Гелеменово, Сарая и Паталеница, на първия плувен басейн в местността Топлата вода край Белово, организиране в Юндола на 20-дневен курс за треньори по борба в селата, с ръководител Хари Стоев (близък съратник на Дан Колов) и други. При учредяването на Окръжния съвет към Българския съюз за физкултура и спорт Иван Симеонов е избран за негов зам.-председател.

С прекарване на топлата вода от Варварската баня до Пазарджик през 1958 г. за новопостроената баня по негова идея се построяват двата открити днешни плувни басейна с олимпийски размери. Възниква и инициативата за изграждане на днешния покрит спортен комплекс с покрит плувен басейн и спортна зала. В навечерието на новата 1968 г. като новогодишен подарък на плувците на 28.12.1967 г. официално е открит първият извънстоличен покрит плувен басейн в страната - с размери 25/12.50 м, с трибуни за 300 души, собствено парно и сервизни помещения.

Личен е приносът му в поставяне началото и развитието на модерния петобой, вдигането на тежести, конният спорт, борбата, художествената гимнастика, плуването...

През тези години се утвърдиха като традиция масови спортни прояви като окръжните спартакиади, спартакиадата на донаборната младеж, републиканският турнир по плуване под шефството на Окръжния народен съвет, празникът на плодородието, спартакиадата на 10-те най-големи предприятия, преплуването на яз. „Батак”, Окръжният и международен лекоатлетически крос „Мир и дружба”, републиканският Осмомартенски турнир по волейбол за жени и др. През 1970 г. Иван Симеонов преминава на работа като завеждащ отдел „Физкултура, спорт и туризъм” на Окръжния съвет на Българските професионални съюзи, които до тази година завежда на обществени начала. Негов принос са ежегодното провеждане на традиционните окръжни работнически спартакиади в 11 вида спорт, първенства по ски и шейни, прегледите „Здрави, силни, работоспособни”, на които комбинат „Марица” е 2 пъти републикански шампион (1972, 1976), международният лекоатлетически крос „Мир и дружба” с участието на 14 страни, футболните турнири, на които Акумулаторният завод е двукратен републикански първенец, петолъчният туристически поход до вр. Милеви скали, автопоходите до военното гробище в Харкан, Унгария, на загиналите във Втората световна война българи и много други прояви. По негово предложение на бунището на десния бряг на Марица през 1977 г. се построява с профсъюзни средства и доброволния труд на предприятията първият в страната работнически спортен комплекс, известен като Зона на здравето. Под ръководството на един лекар, трима рехабилитатори и две медсестри десетки работници и служители с хронични и професионални заболявания укрепваха своето здраве до 1992 г., когато зоната преустанови работа и остана в историята. Наскоро се сбъдна мечтата му Зоната да бъде ремонтирана, както и да се възстанови и изгради пешеходен мост между Зоната и Острова.

Негова е инициативата за построяването на музей на работническото движение в Пазарджишкия край

- той бе единствен в страната, с 421 експоната, но за съжаление бе опожарен през 1994 г. заедно с Часовниковата кула.

От февруари 1990 г. е учредена Общинска работническа спортна федерация, неправителствена обществена спортна организация по ЗНСЦ, без база и целеви средства, без свой дом. За председател бе избран Иван Симеонов, вече пенсионер, на обществени начала, а оттогава до идването на коронавируса редовно се провеждат дете основни спортни прояви – игрите „Христо Ботев” и „Спортна есен”. Негова е идеята за паметника на Христо Ботев в Пазарджик, открит официално на 2 юни 2002 г. на площад „Съединение”. Иван Симеонов е награждаван с народен орден на труда, с юбилейния медал „1300 години България”, с най-високото спортно отличие „Заслужил деятел на спорта”, със златна значка I степен на ЦС на БПС, значката „Отличник на спортното строителство”, значка на БТС, на Съюза на автомобилистите. С решение от 20 май 2007 г. на Общинския съвет му е присъдено на-престижното общинско отличие „Почетен гражданин на Пазарджик” за неговия значим принос в развитието на спорта в общината.

Честит юбилей, бай Иване! Бъди здрав и все така с дух на олимпиец!

Твоите приятели от „Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички