Регионът

Община Велинград ще разширява спектъра от услуги за социално уязвимите хора

  03.08.2020 09:54             
Община Велинград  ще разширява спектъра от услуги за социално уязвимите хора

Различен тип услуги се предоставят ежедневно на социално уязвимите групи от Община Велинград и социалните институции на нейната територия, като ДЦДМУ, ДЦПЛУ, ДЦНСТДУ, ДСХ „Ела“, Домашен социален патронаж, ЦНСТДБУ, ЦОП, Защитено жилище, ЦСВ и други. Към настоящия момент се работи и в други посоки, чрез европейско, национално и общинско финансиране тези услуги да имат още по-голям обхват.

Всекидневно кметът на община Велинград  д-р Костадин Коев, служителите на общинска администрация и на социалните институции се срещат с хора, които имат нужда да бъдат подпомогнати. Помощ не е отказана и се прави всичко възможно заявените нужди да бъдат удовлетворени, коментират от местната администрация.

От септември 2019 г.за 188 лица с увреждания се грижат лични асистенти в домашна среда. По друг проект „ Достоен живот“ още 30 души получават подобен тип услуга.

През месец април стартира проект „ Целево подпомагане с топъл обяд в община Велинград“, финансиран от Агенцията за социално подпомагане. Потребителите са 170 и във всеки делничен ден те получават топла храна на обяд. 50 от тях през месец април получиха и 16-килограмови пакети с продукти от първа необходимост чрез АСП и БЧК.

През май започна строителството и на 90 социални жилища във Велинград, които ще бъдат за хора без дом, многодетни семейства и такива, в които живеят деца с увреждания. Критериите за подбор са регламентирани в нарочна наредба, приета от ОбС- Велинград.

Чрез европейския проект „Патронажна грижа в община Велинград“ вече се обслужват над 350 човека, живеещи в населените места на общината. Те заявяват своите нужди и хората, наети по проекта, закупуват храни, лекарства, заплащат сметки и извършват административни услуги, като спестяват на заявителите път и чакане по различни места като аптеки, лекарски кабинети, институции и др.

Община Велинград ще поеме транспортните разходи за доставка на дърва през този отоплителен сезон за хора над 70 години, самотни и с минимална пенсия.

От началото на пандемията COVID -19 със съдействието на дарители и членовете на „Офроуд клуб 4х4 – Велинград“ бяха раздадени над 500 пакета с продукти от първа необходимост предимно за самотни възрастни хора /чрез пенсионерските клубове/, както и за семейства на деца с увреждания и възрастни, затруднени с придвижването. Ето няколко примера: в края на март търговецът Фани Шеврова осигури 300 пакета с най-необходими хранителни продукти, около Великден семейство Линчеви дариха 200 козунака,50 пакета с най-нужни продукти бяха дарени от общинския съветник Богдана Пашева, а други 60 бяха осигурени от анонимен дарител. През юни фирмата на г-н Атанас Бирников дари 2 тона картофи, които също бяха раздадени.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички