Други Пазарджик

Янина КАШЕВА: Бях късметлийка да получа ролята на Жулиета, но и да се влюбя в Ромео

  20.08.2020 06:16             
Янина КАШЕВА: Бях късметлийка да получа ролята на Жулиета, но и да се влюбя в Ромео

В архивната рубрика „Театър, любов моя” ви предлагаме интервю от 2009 година със секссимвола на българското кино Янина Кашева:

Днес ни гостува актрисата Янина Кашева от Сатиричния театър в столицата, но която в родния Пазарджик започна своята кариера.

Янина Кашева

- Когато репетирахме “Ромео и Жулиета”, пламна нашата любов с Иван Танев. Шекспир и неговият текст ни помогнаха. Моят творчески път в пазарджишкия театър е свързан с много работа, с хубави роли и с интересни постановъчни екипи. Трупата беше съставена от талантливи актьори. Беше ми много любопитно да работя в такава обстановка.

Имам роли, които за мене ще останат като нещо най-съкровено и любимо. Едната от тях е Жулиета от “Ромео и Жулиета” на режисьора Здравко Митков, а другата е Ева от “Господин Пунтила и неговият слуга Мати” на режисьора Леон Даниел. Спомням си “Жестоки игри” и “Наградата”. Това са все ярки творчески мои и на тогавашните ми колеги постижения.

Бях късметлийка да получа ролята на Жулиета, но имах и изключителното щастие да играя тази роля в партньорство

с Иван Танев в ролята на Ромео, който впоследствие стана мой съпруг

Това беше изключителна среща, която продължи в толкова дългогодишен брак и се увенча с двама сина. По време на репетициите пламна нашата любов. Ще споделя един смешен и трогателен момент от репитационния ни период. Много се притеснявахме да репетираме балконската любовна сцена. Трудно се изричат такива искрени реплики на човек, който ти е колега. Защото е много интимно и съкровено, за да се получи истинско. Ние страшно се смуштавахме. Още не се бяхме обяснили, а и репетирахме на маса. Здравко Митков един ден освободи останалите колеги в 12 часа и ни остави нас двамата за работим тази сцена. И почна да ни обяснява

колко е важно да бъдем искрени и да дадем всичко от себе си

Иван почна да си казва репликите много хубаво, както само той умее. Аз се бях втренчила в него с видимо смущение и със стиснати юмруци. И изведнъж от притеснение започнах да говоря, но на руски: “Скажи когда и где?”, вместо “Кажи ми кога и къде”. Избухна луд смях. Здравко обяви край на репетицията. За нашата любов и Шекспир, и неговият текст ни помогнаха. Оженихме се на 15 февруари 1983 година. Едва изчакахме да мине следващата премиера на детското представление “Копче за сън”.

На премиерата на “Ромео и Жулиета” директорът Георги Делев беше отишъл до някаква изба, за да вземе вино за многобройните гости, които бяха надошли. И когато дойде време за поклона, чухме отвън, откъм фоайето, страшен трясък. Оказа се, че директорът в бързината си да хване финала на представлението, решил да мине през официалния вход с двете туби в ръка.

Но вместо през вратата, влязъл през стъклата

За щастие - нищо му нямаше.

Нашият директор Георги Делев се стараеше да привлече най-добрите режисьори на България, да получим интересни задачи, за да работим с пълни сили и да се докажем. Много пътувахме из окръга. Спомням си как играхме “Женитба” на Камен Костов в един голям сняг. Мисля, че беше в Белово. Когато влязохме в женската гримьорна, от счупения прозорец беше навял половин метър сняг. Беше много студено. А ние трябваше да играем с кринолини и с голи гърбове и рамене. Почна представлението , изведнъж се споглеждаме, и виждаме, че под роклите сме облекли вълнени блузи с поло яки, а мъжете с пуловери и заметнати със съвременни шалчета. Избухна луд смях. Случката се разказваше дълго време.

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички