Други Пазарджик

Актьорът Емил МАРКОВ: Пожарът в театъра е най-тъжният, но и най-трогателният ми спомен

  13.08.2020 06:04             
Актьорът Емил МАРКОВ: Пожарът в театъра е най-тъжният, но и най-трогателният ми спомен

 

В архивната рубрика „Театър, любов моя” ви предлагаме интервю с актьора Емил Марков от 2009 година.

Емил Марков е заместник-директор на столичния театър “Сълза и смях”. Той беше актьор в пазарджишкия театър 14 сезона.

- През 1993-а Крикор Азарян поставяше за втори път “Албена” по повод 25 години от одържавяването на театъра. Той ме покани да изпълня ролята на Куцар. Беше голямо предизвикателство, защото преди 25 години в постановката на Азарян бяха играли Катя Паскалева, Стефан Данаилов, Васил Спасов, Цанко Петров. Слава Богу, справихме се много добре с колегите Йосиф Шамли, Емил Емилов и Ева-Мария Радичкова. Да играя Куцар ми беше студентска мечта. И винаги съм си казвал, че каквото съм си пожелавал, Господ ми го е дал. Просто това беше една от осъществените ми мечти.

Другото хубаво, което ми се случи беше

ролята ми в “Полет над кукувиче гнездо” на режисьора Симеон Димитров

Стана много сполучливо представление. Просто събуди зрителския интерес. Това беше много хубав и успешен сезон. И изобщо се заредиха сезони, които ми донесоха интересни роли.

Освен с Азарян и със Симеон Димитров, работих с Владлен Александров, Николай Поляков, Богдан Сърчаджиев, Павел Павлов. Павел Павлов режисира “Мария Тюдор”. Там играх с Невена Коканова, Гергана Стоянова и Емил Емилов. С Илиян Николов направихме на Камерна сцена “Госпожица Юлия”. Партнирахме си с Нели Ангелкова-Сиракова. Беше също хубаво представление.

Изведнъж се събрахме много млади хора. Всички бяхме ентусиазирани и горяхме от желание да работим и да създаваме хубави спектакли. Тогава директор ни беше Сотир Майноловски. С него се бяхме снимали заедно в киното. Но не това беше причината да бъда в този театър. А интересният творчески живот.

Това беше много хубав период на пазарджишкия театър

Бяхме много задружни. Вечер след представление се събирахме в клуба на актьора. Говорехме си за работата, за избора на пиеси, за ролите. Много се радвам, че създадохме добри отношения с Йосиф Шамли, Емил Емилов, Иво Русев, Красимира Василева, Марчела Христова. В процеса на работата се сприятелихме с Добрин Досев, Диана Жечева, с Митко Терзиев, с Тошо Кайков.

Освен с интересната творческа работа, ще си спомням пазарджишкия театър и с пожара. По това време живеех в театъра. Този ден, 19 септември, бях в София. И когато се върнах, видях, че театърът е горял. Бях много трогнат, когато разбрах, че колегите ми се втурнали към гримьорната ми, за да ме спасяват. Това не мога да го забравя. Едно е да говорим за приятелство, друго е да го демонстрираме на практика. Това е постъпка, която се помни цял живот.

Имало е случай, когато чакам излизането си на сцената зад кулисите. Наблюдавам отстрани играта на колегите си и се виждам на сцената. Това трае няколко секунди. От състоянието ме е извеждала помощник-режисьорката Лили Малинова: “Емо, хайде, излизай де”.

В “Албена” на няколко пъти ми се е случвало да се наблюдавам отстрани. Сякаш съм на сцената. Такива странни преживявания съм имал.

С Ицо Бонин непрекъснато пътувахме до София

И винаги бързахме. Понякога колата ни се повреждаше и колегите идваха да ни спасяват, за да не закъснеем за представление. А возилото си оставяхме на магистралата.

Ще останат незабравими вечерите на бунгалата карай Сърница - огньове, разговори, песновки, риба на скара. Там приятелството ни се закрепи още повече.

Тъгувам за пазарджишката трупа. Тя и в момента е една от най-добрите в България. Чакам с нетърпение тържествата по повод 40-годишнината от одържавяването на театъра.

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички