Други Пазарджик

Актьорът Емил МАРКОВ: Пожарът в театъра е най-тъжният, но и най-трогателният ми спомен

  13.08.2020 06:04             
Актьорът Емил МАРКОВ: Пожарът в театъра е най-тъжният, но и най-трогателният ми спомен

 

В архивната рубрика „Театър, любов моя” ви предлагаме интервю с актьора Емил Марков от 2009 година.

Емил Марков е заместник-директор на столичния театър “Сълза и смях”. Той беше актьор в пазарджишкия театър 14 сезона.

- През 1993-а Крикор Азарян поставяше за втори път “Албена” по повод 25 години от одържавяването на театъра. Той ме покани да изпълня ролята на Куцар. Беше голямо предизвикателство, защото преди 25 години в постановката на Азарян бяха играли Катя Паскалева, Стефан Данаилов, Васил Спасов, Цанко Петров. Слава Богу, справихме се много добре с колегите Йосиф Шамли, Емил Емилов и Ева-Мария Радичкова. Да играя Куцар ми беше студентска мечта. И винаги съм си казвал, че каквото съм си пожелавал, Господ ми го е дал. Просто това беше една от осъществените ми мечти.

Другото хубаво, което ми се случи беше

ролята ми в “Полет над кукувиче гнездо” на режисьора Симеон Димитров

Стана много сполучливо представление. Просто събуди зрителския интерес. Това беше много хубав и успешен сезон. И изобщо се заредиха сезони, които ми донесоха интересни роли.

Освен с Азарян и със Симеон Димитров, работих с Владлен Александров, Николай Поляков, Богдан Сърчаджиев, Павел Павлов. Павел Павлов режисира “Мария Тюдор”. Там играх с Невена Коканова, Гергана Стоянова и Емил Емилов. С Илиян Николов направихме на Камерна сцена “Госпожица Юлия”. Партнирахме си с Нели Ангелкова-Сиракова. Беше също хубаво представление.

Изведнъж се събрахме много млади хора. Всички бяхме ентусиазирани и горяхме от желание да работим и да създаваме хубави спектакли. Тогава директор ни беше Сотир Майноловски. С него се бяхме снимали заедно в киното. Но не това беше причината да бъда в този театър. А интересният творчески живот.

Това беше много хубав период на пазарджишкия театър

Бяхме много задружни. Вечер след представление се събирахме в клуба на актьора. Говорехме си за работата, за избора на пиеси, за ролите. Много се радвам, че създадохме добри отношения с Йосиф Шамли, Емил Емилов, Иво Русев, Красимира Василева, Марчела Христова. В процеса на работата се сприятелихме с Добрин Досев, Диана Жечева, с Митко Терзиев, с Тошо Кайков.

Освен с интересната творческа работа, ще си спомням пазарджишкия театър и с пожара. По това време живеех в театъра. Този ден, 19 септември, бях в София. И когато се върнах, видях, че театърът е горял. Бях много трогнат, когато разбрах, че колегите ми се втурнали към гримьорната ми, за да ме спасяват. Това не мога да го забравя. Едно е да говорим за приятелство, друго е да го демонстрираме на практика. Това е постъпка, която се помни цял живот.

Имало е случай, когато чакам излизането си на сцената зад кулисите. Наблюдавам отстрани играта на колегите си и се виждам на сцената. Това трае няколко секунди. От състоянието ме е извеждала помощник-режисьорката Лили Малинова: “Емо, хайде, излизай де”.

В “Албена” на няколко пъти ми се е случвало да се наблюдавам отстрани. Сякаш съм на сцената. Такива странни преживявания съм имал.

С Ицо Бонин непрекъснато пътувахме до София

И винаги бързахме. Понякога колата ни се повреждаше и колегите идваха да ни спасяват, за да не закъснеем за представление. А возилото си оставяхме на магистралата.

Ще останат незабравими вечерите на бунгалата карай Сърница - огньове, разговори, песновки, риба на скара. Там приятелството ни се закрепи още повече.

Тъгувам за пазарджишката трупа. Тя и в момента е една от най-добрите в България. Чакам с нетърпение тържествата по повод 40-годишнината от одържавяването на театъра.

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички