Други

Актрисата Надя ТОДОРОВА: Раздадох се на пазарджишката публика, без да се щадя

  10.08.2020 06:58             
Актрисата Надя ТОДОРОВА: Раздадох се на пазарджишката публика, без да се щадя

Днес в архивната рубрика „Театър, любов моя” ви представяме актрисата Надя Тодорова с интервюто й от 2009 година.

Зрителите я помнят от филмите “Дами канят”, “Опасен чар”, “Двойникът”, “Господин за един ден”, “Адио Рио”. Те от сърце се смеят на нейните простовати, нахални и амбициозни герои.

Тя свързва своя творчески път с пазарджишкия театър през сезон 1971-72-а. И тук прекара цели дванайсет сезона. Обичаше много младите актьори, затова

всички се обръщаха към нея с гальовното мамо Наде

Днес Надя Тодорова е прикована към инвалидна количка. Живее в дома си в Асеновград. И с умиление си спомни за времето в Пазарджик.

- На пазарджишкия театър посветих с любов цели дванайсет години от моя творчески път. Имам много спомени, много преживявания, много творчески успехи, получих много радост. Тук играх роли, които нося в сърцето си - “Вампир” (1971-72-а), “Ромео и Жулиета” (1981-82-а), “Провинциални анекдоти” (1982-83-а), “Олимпий или реквием за приятеля” (1987-88-а) и други. Надявам се публиката да помни тези мои образи. Защото й се раздадох, без да се щадя. Но и тя ми отвръщаше с почит, уважение и признание.

В Пазарджик винаги е имало, има и ще има истински професионален театър

Той беше притегателна сила за много млади артисти. Всички ние работихме всеотдайно и с любов. Често Пазарджик създаваше постановки, за които цяла България говореше. По свои художествени качества те надминаваха много от столичните. Аз много обичах колегите, с които работих, особено младите. Те идваха на групи от ВИТИЗ. Оценяваха моята любов към тях и гальовно ме наричаха мама Надя. Благодаря ви, мили мои млади колеги, където и да сте. Желая ви здраве и да правите здраво и чисто изкуство.

След представленията се събирахме в клуба на дейците на културата. Коментирахме току-що изиграното, разказвахме си разни неща.

Заради болния си стомах винаги препичах малки филийки

И често изсипвах пред колегите на масата вкусните сухарчета. Те с удоволствие ги изхрупваха.  На един мой юбилей приготвих голяма тенджера с прочутите асеновградски сармички. Всички ядоха от тях с удоволствие.

Дванайсет години не са много, но не са и малко, за да оставят дълбоки и красиви следи от моето творчество в Пазарджик. След пенсионирането ми, след едно дълго отсъствие, бях поканена отново в Пазарджик, за да играя Танечка в пиесата “Чудо” на Иван Радоев. За мой партньор беше определен Георги Калоянчев. Аз пристъпих със страх към тази роля. Мислех, че публиката отдавна ме е забравила. Но каква беше моята изненада, когато тя ме посрещна на крака с бурни овации. Не можах да скрия сълзите си от умиление и благодарност.

С Калоянчев имахме доста голям текст. Малко бъркахме репликите. Той все отиваше напред в диалога. И аз трябваше да го връщам. Не си оставяхме магарето в калта и продължавахме нататък. След това зад кулисите се смеехме много. Публиката нищо не разбираше. На ръководителите на Пазарджик пожелавам да се грижат и винаги да поддържат театъра си. Дълбоко се покланям и благодаря на пазарджишката публика за признанието и обичта, която получих от нея. Пожелавам й да обича театъра си, за да я дарява с радост, веселие и наслада. На всички, които служат на театъра - работници, артисти, режисьори, пожелавам здраве и високи творчески успехи.

На театъра пожелавам да пребъде!

 

 

 

 

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички