Други

Актрисата Надя ТОДОРОВА: Раздадох се на пазарджишката публика, без да се щадя

  10.08.2020 06:58             
Актрисата Надя ТОДОРОВА: Раздадох се на пазарджишката публика, без да се щадя

Днес в архивната рубрика „Театър, любов моя” ви представяме актрисата Надя Тодорова с интервюто й от 2009 година.

Зрителите я помнят от филмите “Дами канят”, “Опасен чар”, “Двойникът”, “Господин за един ден”, “Адио Рио”. Те от сърце се смеят на нейните простовати, нахални и амбициозни герои.

Тя свързва своя творчески път с пазарджишкия театър през сезон 1971-72-а. И тук прекара цели дванайсет сезона. Обичаше много младите актьори, затова

всички се обръщаха към нея с гальовното мамо Наде

Днес Надя Тодорова е прикована към инвалидна количка. Живее в дома си в Асеновград. И с умиление си спомни за времето в Пазарджик.

- На пазарджишкия театър посветих с любов цели дванайсет години от моя творчески път. Имам много спомени, много преживявания, много творчески успехи, получих много радост. Тук играх роли, които нося в сърцето си - “Вампир” (1971-72-а), “Ромео и Жулиета” (1981-82-а), “Провинциални анекдоти” (1982-83-а), “Олимпий или реквием за приятеля” (1987-88-а) и други. Надявам се публиката да помни тези мои образи. Защото й се раздадох, без да се щадя. Но и тя ми отвръщаше с почит, уважение и признание.

В Пазарджик винаги е имало, има и ще има истински професионален театър

Той беше притегателна сила за много млади артисти. Всички ние работихме всеотдайно и с любов. Често Пазарджик създаваше постановки, за които цяла България говореше. По свои художествени качества те надминаваха много от столичните. Аз много обичах колегите, с които работих, особено младите. Те идваха на групи от ВИТИЗ. Оценяваха моята любов към тях и гальовно ме наричаха мама Надя. Благодаря ви, мили мои млади колеги, където и да сте. Желая ви здраве и да правите здраво и чисто изкуство.

След представленията се събирахме в клуба на дейците на културата. Коментирахме току-що изиграното, разказвахме си разни неща.

Заради болния си стомах винаги препичах малки филийки

И често изсипвах пред колегите на масата вкусните сухарчета. Те с удоволствие ги изхрупваха.  На един мой юбилей приготвих голяма тенджера с прочутите асеновградски сармички. Всички ядоха от тях с удоволствие.

Дванайсет години не са много, но не са и малко, за да оставят дълбоки и красиви следи от моето творчество в Пазарджик. След пенсионирането ми, след едно дълго отсъствие, бях поканена отново в Пазарджик, за да играя Танечка в пиесата “Чудо” на Иван Радоев. За мой партньор беше определен Георги Калоянчев. Аз пристъпих със страх към тази роля. Мислех, че публиката отдавна ме е забравила. Но каква беше моята изненада, когато тя ме посрещна на крака с бурни овации. Не можах да скрия сълзите си от умиление и благодарност.

С Калоянчев имахме доста голям текст. Малко бъркахме репликите. Той все отиваше напред в диалога. И аз трябваше да го връщам. Не си оставяхме магарето в калта и продължавахме нататък. След това зад кулисите се смеехме много. Публиката нищо не разбираше. На ръководителите на Пазарджик пожелавам да се грижат и винаги да поддържат театъра си. Дълбоко се покланям и благодаря на пазарджишката публика за признанието и обичта, която получих от нея. Пожелавам й да обича театъра си, за да я дарява с радост, веселие и наслада. На всички, които служат на театъра - работници, артисти, режисьори, пожелавам здраве и високи творчески успехи.

На театъра пожелавам да пребъде!

 

 

 

 

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички