Регионът

Йордан Младенов проведе работна среща със зам. – председателя на БАН, чл.-кор. проф. д. и. н. Васил Николов

  31.07.2020 10:06             
Йордан Младенов проведе работна среща със зам. – председателя на БАН, чл.-кор. проф. д. и. н. Васил Николов

Кметът на Община Пещера Йордан Младенов проведе работна среща със зам. -председателя на БАН, чл.-кор. проф. д. и. н. Васил Николов. На срещата бяха обсъдени въпроси свързани с опазване на археологическото културно наследство на територията на нашата община и възстановяване на добрите връзки и отношения на сътрудничество между Община Пещера и Археологическия институт с музей при БАН.

Младенов запозна госта си с инициативите, което има Общината в областта на опазване на културното наследство и бъдещите намерения за тяхното социализиране и експониране като обекти на културно-историческия туризъм. Една от идеите, които предложи градоначалникът е изграждането на две праисторически къщи, проучени от проф. Васил Николов в селищна могила с. Кап. Димитриево и превръщането им в туристическа атракция.

В разговора проф. Николов подкрепи идеите на Кмета и за пореден път подчерта значимостта на Селищна могила в с. Кап. Димитриево за археологическата наука, като основополагащ репер на праисторията в югоизточна Европа и, че ще продължи да проучва и популяризира богатата и със специфичен облик материалната и духовна култура на най-старите земеделци и скотовъди, населявали тези земите и в частност земите на Община Пещера. Професорът обеща, че негови докторанти и докторанти на Археологическия институт с музей при БАН ще проучват и популяризират археологическото наследство на Пещера и общината.

Чл.-кор. проф. д. и. н. Васил Николов е български археолог-праисторик, член-кореспондент на Българската академия на науките и заместник-председател на БАН от януари 2017 г. Член-кореспондент на Австрийския археологически институт–Виена, член-кореспондент на Центъра за археология и история на културата на Черноморския регион (Хале, Германия).

С подкрепата на проф. Васил Николов Пещера бе домакин на два национални исторически форума – Националната археологическа конференция през 2001 г. и на Националната конференция по Праистория през 2006 г. Организирани бяха археологически разкопки  на най – големия недвижим паметник на културата от времето на неолита в района – селищната могила при Капитан Димитриево, проучвания финансирани от Община Пещера и Археологическия институт с музей при БАН и продължили от 1998 г. до 2004 г. Експонати от селищната могила участваха в редица авторитетни изложби в Европа – през 2002 г. в Брюксел, в Бон през 2004 г. и в Базел през 2007 г. ,представяйки Древните цивилизации на България.


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички