Други Пазарджик

Проект предвижда Арт център, фонтани и хлебопекарна в затвора

  06.08.2020 06:29             
Проект предвижда Арт център, фонтани и хлебопекарна в затвора

Чрез печалбата и производството ще бъдат подпомагани и затворници, и жертви

ПАЗАРДЖИК. Затвор с арт център със сцена за театър, рисуване и музика, фонтани с костенурки и декоративни риби, и производствена база за хляб. Чрез печалбата от производството ще бъдат подпомагани жертвите на насилие и хора в неравностойно положение, а трудотерапията ще помогне на затворниците и психологически, и чисто практически. Това предвижда проект на фондация „Арт Ангел” с председател Илиян Кузманов. 41-годишният Кузманов е добре познат вече в родния си град като социален предприемач, който отвори арт-кафе и организира поредица от благотворителни кампании в помощ на изпаднали в затруднение дейци на изкуството и културата. Проектът е на стойност 3,5 млн. лева, от които 1,5 млн. лева за Пазарджик, а негов автор е арх. Радослав Тодоров. Фондацията е подписала и

договор с „Орфей Мюзик“ да издаде албум на рок-банда от затвора

Ще си партнира с Фондация „Анимус“ по отношение на работата с жените, жертви на насилие.

„Целта ни е да променяме обществото ни за добро, защитавайки равенството и разнообразието на всички нива в областта на изкуствата и културата. Проектът засяга социалните, икономическите и художествените услуги, като променя чрез изкуство. Фондацията ни споделя иновативни и хибридни начини за финансиране на изкуствата и културата в България, съединявайки ги с други сектори, за да увеличат социалното си въздействие. Затова подкрепяме социалното израстване на най-уязвимите членове на нашето общество, чрез изкуството и бизнеса”, казва Кузманов.

Как ще става финансирането?

„Имаме продукт - функционална храна, обогатена с витамини, минерали и пробиотици, който е разработена специално за фондация „Арт Ангел” от български производител, чиито основни пазари са Азия и Северна Америка. Казано на бизнес език, ДП „Затворно дело” купува или инвестира в храната за лишените от свобода и служителите си за следващата година. Тази храна ще балансира диетата им, ще понижава нивото на стрес, ще намалява агресията, ще е превенция на инфекциозни заболявания и други често срещани зад решетките, поясни Кузманов.

Цената е в пъти по-ниска от пазарната, но ние гарантираме, че печалбата на 100% ще я реализираме пак в нашите проекти

Получихме принципното одобрение на всички институции, специално бих искал да благодаря и на зам.-министъра на правосъдието г-н Проданов, който много хареса идеята. Чакаме да бъде реализиран от затвора в Пазарджик. Това е социален бизнес, бих нарекъл финансирането „инвестиция в социално предприемачество”. То ще гарантира не само получаването на социален продукт, а и изграждане на производствена и социална база, реализацията на няколко значими социални услуги”, допълва Кузманов. Така според проекта, в строения в началото на 30-те години от немски архитекти затворнически комплекс, ще се помещава арт пространство със сцена за театър, рисуване и музика за лишените от свобода, ще има образователен център. С печалбата от храната, ще бъде изградена пекарна за здравословен хляб, с амбицията да се затвори целия цикъл. „Искаме затворниците да се върнат променени след изтърпяването на срока на лишаване от свобода, а не закоравели и пълни с омраза към обществото индивиди

В допълнение, те ще получават дипломи за придобитите нови умения. А пък заниманията с изкуство, ще бъдат същевременно една терапия. И всичко това на практика няма да струва нищо на държавата или на европейските ни партньори, а напротив ще генерира печалба, с която да се прави повече”, обясни Илиян Кузманов. Предвижда се със самофинансиране да бъдат изградени и преходни жилища за жени, жертви на насилие. Ще им бъдат предоставяни финансирания и за квалификация, и за да започнат свой собствен малък бизнес. Същото ще бъде приложено и за жени лидерки от малцинствените групи, които да могат да стартират социални бизнес начинания.

Планирано е и изграждане на образователен център

по математика и програмиране в (италище "Пробуда" в квартал „Изток“ в Пазарджик, който да привлича талантливи деца от цяла България. Залегнала е и награда за стартиращ талантлив автор, на когото ще бъде предоставено финансиране за 12 месеца, за да може да твори на спокойствие. Същевременно книгата му ще бъде напълно финансирана и промотирана от фондацията, но цялата печалба ще остане само за него.

„Този модел ще се приложи и с талантливи деца в различни сфери на изкуството. В проекта

ще бъдат ангажирани около 150 човека, а над 100 - в Пазарджик

Но да не забравяме че не сме остров, а живеем в един отворен и динамичен свят. Например имаме договореност с Канадско-българския културен център „Зорница” в Монреал за изграждане на база за популяризация и продажба на продуктите, които ще произвеждаме. Същото се надяваме да се случи в Лондон (в крайна сметка целият ми бизнес там в момента работи за каузите ми в Пазарджик) и не само. Производствената база за производство на здравословен хляб (капацитетът позволява да се поемат нуждите от хляб на затворите в Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и вероятно Сливен) и печене на кафе. Амбицията ни също е да представим картините на поне един художник в международна престижна галерия…”

Кои са партньори по проекта?

„На американското посолство разчитаме да осигурят гаранция за прозрачност на проекта. Основен юридически партньор, с когото имаме и малки залегнали съвместни проекти, е фондация „Джендър алтернативи”. Това е сдружение юристи, които се борят с трафика на хора и насилие над жените, а и са проверяващи към Европейския съюз за реализация на европейски финансирания. Партньор ни е и фондация „Анимус”, с които ще реализираме преходни жилища за жени жертва на домашно насилие. Зад решетките партньор ни е сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие” (сдружение на психолози, с богата европейска практика). Партнираме си с един от водещите производители на здравословни храни, който се намира в Пловдив… Идеята ни е да правим добро и промяна в обществото, затова ще разчитаме на разнородни съмишленици, които гонят единствено това, без никой да се опитва да бъде водеща или доминираща страна.

Нямам нужда от джипове, бентлита, къщи, любовници…

Социалното предприятие е механизъм за създаване на капитал, който изключва изтичането му, като го използва максимално да служи на по-широка клиентела в неравностойно положение. Мотивът за чисто генериране на печалба тук е чужд. Имам друг бизнес в Англия, който ми дава свободата да живея както си поискам, а аз до този момент съм инвестирал пак в обществото, защото това ми доставя удоволствие. Социалният бизнес е основен инструмент за бъдещето ни за да се справим с корупцията и бюрократизацията. Искам да изкажа огромна благодарност на кмета ни г-н Тодор Попов и Община Пазарджик, за това че застават зад такъв пионерски проект, чиято цел е да демонстрира. Не трябва да чакаме обществото ни да узрява, а да действаме за тази промяна сега и веднага. Ние не разчитаме на бюджета на общината, а искаме даже да допринесем да има повече за хората около нас. Не искаме да пишем ивропейски програми, а да демонстрираме на европейските ни партньори, че ние не сме най-корумпираната държава в ЕС, а напротив - и у нас има хора, които искат нещата да се случват по друг начин и правят конкретни стъпки за това. Не трябва да си натрупал капитал и след това някой да ти харчи парите чрез грантове и дарения, както си реши - ние ще си ги изкараме”, категоричен е Илиян Кузманов. И признава, че от Пловдивския затвор са му предложили проектът да се реализира при тях, но е избрал Пазарджик. „Впрочем и когато създавах „Езолигенция”, тогавашният кмет на Пловдив, г-н Тотев, чиито брат ми е съученик и добър приятел ми, бе казал да вземам книгите и да правя всичко при тях. Но Пазарджик е моят роден град и тук са ми корените.”

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички