Други Пазарджик

Осиновен юноша проси и проституира, полицията го издирва

  05.08.2020 06:26             
Осиновен юноша проси и проституира, полицията го издирва

Осиновеното момче е умно и много музикално, но улицата може да го убие

СОФИЯ-ПАЗАРДЖИК. 17-годишен юноша, настанен в Центъра за настаняване от семеен тип към БЧК в Пазарджик, е избягал в столицата, където проси и проституира, алармира редакцията на „Знаме” разтревожена гражданка. И се надява с помощта на медиите институциите да открият Стефан* и да го приберат обратно в защитеното жилище.

Каква е историята. Жената, която ни я разказва, познава Стефан от съвсем малък. Сега му помага, когато й се обади и поиска някой лев за „Макдоналдс”. Тя му дава и се моли да е жив до следващата им среща.  Ще я наречем Здравка.

„Момчето е осиновено от юристка, самотна жена, която днес страда от психично заболяване.

Тя имаше намерение да направи от него чудеса, но го побърка от смяна на училища и най-различен тормоз

Чудя се защо онези, които я проучваха за осиновител, й дадоха  положителна оценка и тя взе това нещастно дете… То обитаваше социалния дом в село Страхилово, който отдавна не съществува. В този дом бе и моят син, когото осинових. Но днес моят син е на 25 години и просперира, завърши висше образование, вече работи и ми помага в издръжката, защото  аз останах вдовица. А Стефан в Страхилово всички го обичаха – особено директорката, г-жа Светла Петрова. Тя бе изключително щастлива, че детето се е сдобило с майка. В първите месеци в София Стефан боледуваше – гърдите му бяха слаби. Лежа по болници, но се съвзе. После започна истинският ужас за него – от едно училище, в друго. Майката се страхуваше, че биологичните родители на Стефан ще го потърсят. Дори предприе мерки малката бенка на челото му да изчезне. Никой не го потърси. Вероятно момчето има братя и сестри, пръснати из цяла България. Майката осиновителка е с културни интереси –

водеше го на спектакли в операта, запозна го с голямата  наша артистка Стоянка Мутафова

В един момент реши да го прави балетист и го настани в балетното училище. Но на момчето и там не му провървя. Отказваше да спазва задължителната хигиена и да репетира. В столичното 138-мо пък се опита да бърка по чантите на преподавателките. В 55-то училище в столицата Стефан се чувстваше прекрасно. Директорът на това школо го прие като свое дете. За жалост и там нещата се разсъхнаха. А отношенията между майка и син от ден на ден ставаха все по-лоши. Настаниха момчето в социален дом в Перник, после – в друг. Върнаха го отново на майката. Така – до безкрай! Мъка! 2020-та е може би най-тежката в живота на Стефан. Майката има малка пенсия. Не дава на момчето джобни пари. То цял живот проси. Като по-мъничък крадеше от съученици и учители. Тъй като майка и син не се разбират, момчето по сигнал на Мая Манолова бе настанено в център за настаняване от семеен тип в Пазарджик. И с право социалните служби го изведоха от София.

Осигуриха му най-доброто – училище „Георги Брегов“ в Пазарджик,

с обучение в музикална паралелка. И му дадоха шанса да заживее в хубава среда -  защитено жилище в Пазарджик към Областния съвет на БЧК. В този Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания социалната служба на столичната община „Слатина“ е изпратила Стефан”, казва Здравка. И цитира писмо на шефа на БЧК-Пазаджик инж. Живко Дишков до близка приятелка на майката на Стефан: „Месец след настаняването получихме информация от София относно историята на момчето, здравното му състояние, психическото състояние на майката, взаимоотношенията между майка и син,

смяната на 12 училища през годините в София,

настаняването в кризисен център, многократните посещения при психиатри, обичайните занимания и хората, с които общува, известните софийски личности, които познава. Проведени са и разговори с личната лекарка на момчето и майката. Тя е положила наистина много усилия и обич към това дете, за да го образова. Тя го е въвела в културните, спортните и обществените среди в София. Но някъде нещо се е объркало в отглеждането на детето. И тъй като майката не е могла да се справи с възпитанието на сина си, социалната служба е постъпила много правилно, като го е извела от семейството.“ Това е записано в писмото. В него инж. Дишков уверява, че в Центъра Стефан получава много грижи. Осигурено му е всичко необходимо за ежедневието. Че там се провеждат индивидуални разговори, в които момчето споделя факти за себе си. „Благодарение на помощта на персонала, Стефан успя да завърши 8 клас с добър успех, казва Здравка. Но има данни, че

в Пазарджик момчето с приказките си омайва случайни хора,

посещава църкви и адвокати, при които майката го изпраща, и иска пари. Установено е, че краде пари. Настаняването на Стефан в Центъра е най-добрият вариант за детето. Често то се извинява за бягствата си, за многобройните кражби на пари от децата и персонала, за лъжите. Обещава, че ще живее мирно в Пазарджик до навършване на 18 години - възрастта съгласно заповедта му за настаняване”, категорична е Здравка.

Пред „Знаме” инж. Дишков коментира, че Стефан не е единственият, който напуска самоволно Центъра, а това са всекидневни проблеми.

„Няма да коментирам нищо относно детето, навиците му, нито каквито и да било други данни, които го касаят. Но ви уверявам, че веднага след като е напуснало защитеното жилище, сме уведомили органите на МВР. Очакваме да го намерят и върнат при нас след като изготвят съответната документация”, поясни председателят на ОС на БЧК.

Къде ще прекара горещия август Стефан?
„Това е въпросът, който си задават съседите, малцината познати на майката, кръстникът на момчето – известен професор. Всички са на мнение, че в столичния град на юношата няма да му бъде лесно, казва Здравка. Изкушенията са много. Мечтата му – да хапне в „Макдоналдс”, понякога се осъщестява – стига момчето събере малко пари от просия. В кооперацията в квартал „Дружба” – община Слатина, всички са вдигнали ръце и от него, и от майка му. Говори се, че апартаментът им е в окаяно състояние. Майката е с ниска пенсия. Получава храна от църковни благотворителни организации. А подрастващият Стефан трябва да се храни добре, което е съвсем нормално за неговата възраст. Както се казва – Бог да помага.

Момчето е много музикално и някой ден би могло да си изкарва хляба с пеене

Може да завърши гимназия, защото не е глупаво. Но според мен е важно да остане далече от майка си. На профила си във Фейсбук е качил снимки на целуващи се мъже. Предполагам, че е започнал и да проституира някъде по София, за да  изкара някой лев. Когато дойде при мен, аз му давам по 5 лева, за да си купи бургер в „Макдоналдс” на площад „Славейков”. Но това не решава нещата. Трябват му дрехи, храна, някакви забавления. Вероятно от Центъра във вашия град предвиждат да заведат дечицата и на някаква малка ваканция през август… Дано полицията го намери!”

Върбан ВИЧЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички