Други Пазарджик

Осиновен юноша проси и проституира, полицията го издирва

  05.08.2020 06:26             
Осиновен юноша проси и проституира, полицията го издирва

Осиновеното момче е умно и много музикално, но улицата може да го убие

СОФИЯ-ПАЗАРДЖИК. 17-годишен юноша, настанен в Центъра за настаняване от семеен тип към БЧК в Пазарджик, е избягал в столицата, където проси и проституира, алармира редакцията на „Знаме” разтревожена гражданка. И се надява с помощта на медиите институциите да открият Стефан* и да го приберат обратно в защитеното жилище.

Каква е историята. Жената, която ни я разказва, познава Стефан от съвсем малък. Сега му помага, когато й се обади и поиска някой лев за „Макдоналдс”. Тя му дава и се моли да е жив до следващата им среща.  Ще я наречем Здравка.

„Момчето е осиновено от юристка, самотна жена, която днес страда от психично заболяване.

Тя имаше намерение да направи от него чудеса, но го побърка от смяна на училища и най-различен тормоз

Чудя се защо онези, които я проучваха за осиновител, й дадоха  положителна оценка и тя взе това нещастно дете… То обитаваше социалния дом в село Страхилово, който отдавна не съществува. В този дом бе и моят син, когото осинових. Но днес моят син е на 25 години и просперира, завърши висше образование, вече работи и ми помага в издръжката, защото  аз останах вдовица. А Стефан в Страхилово всички го обичаха – особено директорката, г-жа Светла Петрова. Тя бе изключително щастлива, че детето се е сдобило с майка. В първите месеци в София Стефан боледуваше – гърдите му бяха слаби. Лежа по болници, но се съвзе. После започна истинският ужас за него – от едно училище, в друго. Майката се страхуваше, че биологичните родители на Стефан ще го потърсят. Дори предприе мерки малката бенка на челото му да изчезне. Никой не го потърси. Вероятно момчето има братя и сестри, пръснати из цяла България. Майката осиновителка е с културни интереси –

водеше го на спектакли в операта, запозна го с голямата  наша артистка Стоянка Мутафова

В един момент реши да го прави балетист и го настани в балетното училище. Но на момчето и там не му провървя. Отказваше да спазва задължителната хигиена и да репетира. В столичното 138-мо пък се опита да бърка по чантите на преподавателките. В 55-то училище в столицата Стефан се чувстваше прекрасно. Директорът на това школо го прие като свое дете. За жалост и там нещата се разсъхнаха. А отношенията между майка и син от ден на ден ставаха все по-лоши. Настаниха момчето в социален дом в Перник, после – в друг. Върнаха го отново на майката. Така – до безкрай! Мъка! 2020-та е може би най-тежката в живота на Стефан. Майката има малка пенсия. Не дава на момчето джобни пари. То цял живот проси. Като по-мъничък крадеше от съученици и учители. Тъй като майка и син не се разбират, момчето по сигнал на Мая Манолова бе настанено в център за настаняване от семеен тип в Пазарджик. И с право социалните служби го изведоха от София.

Осигуриха му най-доброто – училище „Георги Брегов“ в Пазарджик,

с обучение в музикална паралелка. И му дадоха шанса да заживее в хубава среда -  защитено жилище в Пазарджик към Областния съвет на БЧК. В този Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания социалната служба на столичната община „Слатина“ е изпратила Стефан”, казва Здравка. И цитира писмо на шефа на БЧК-Пазаджик инж. Живко Дишков до близка приятелка на майката на Стефан: „Месец след настаняването получихме информация от София относно историята на момчето, здравното му състояние, психическото състояние на майката, взаимоотношенията между майка и син,

смяната на 12 училища през годините в София,

настаняването в кризисен център, многократните посещения при психиатри, обичайните занимания и хората, с които общува, известните софийски личности, които познава. Проведени са и разговори с личната лекарка на момчето и майката. Тя е положила наистина много усилия и обич към това дете, за да го образова. Тя го е въвела в културните, спортните и обществените среди в София. Но някъде нещо се е объркало в отглеждането на детето. И тъй като майката не е могла да се справи с възпитанието на сина си, социалната служба е постъпила много правилно, като го е извела от семейството.“ Това е записано в писмото. В него инж. Дишков уверява, че в Центъра Стефан получава много грижи. Осигурено му е всичко необходимо за ежедневието. Че там се провеждат индивидуални разговори, в които момчето споделя факти за себе си. „Благодарение на помощта на персонала, Стефан успя да завърши 8 клас с добър успех, казва Здравка. Но има данни, че

в Пазарджик момчето с приказките си омайва случайни хора,

посещава църкви и адвокати, при които майката го изпраща, и иска пари. Установено е, че краде пари. Настаняването на Стефан в Центъра е най-добрият вариант за детето. Често то се извинява за бягствата си, за многобройните кражби на пари от децата и персонала, за лъжите. Обещава, че ще живее мирно в Пазарджик до навършване на 18 години - възрастта съгласно заповедта му за настаняване”, категорична е Здравка.

Пред „Знаме” инж. Дишков коментира, че Стефан не е единственият, който напуска самоволно Центъра, а това са всекидневни проблеми.

„Няма да коментирам нищо относно детето, навиците му, нито каквито и да било други данни, които го касаят. Но ви уверявам, че веднага след като е напуснало защитеното жилище, сме уведомили органите на МВР. Очакваме да го намерят и върнат при нас след като изготвят съответната документация”, поясни председателят на ОС на БЧК.

Къде ще прекара горещия август Стефан?
„Това е въпросът, който си задават съседите, малцината познати на майката, кръстникът на момчето – известен професор. Всички са на мнение, че в столичния град на юношата няма да му бъде лесно, казва Здравка. Изкушенията са много. Мечтата му – да хапне в „Макдоналдс”, понякога се осъщестява – стига момчето събере малко пари от просия. В кооперацията в квартал „Дружба” – община Слатина, всички са вдигнали ръце и от него, и от майка му. Говори се, че апартаментът им е в окаяно състояние. Майката е с ниска пенсия. Получава храна от църковни благотворителни организации. А подрастващият Стефан трябва да се храни добре, което е съвсем нормално за неговата възраст. Както се казва – Бог да помага.

Момчето е много музикално и някой ден би могло да си изкарва хляба с пеене

Може да завърши гимназия, защото не е глупаво. Но според мен е важно да остане далече от майка си. На профила си във Фейсбук е качил снимки на целуващи се мъже. Предполагам, че е започнал и да проституира някъде по София, за да  изкара някой лев. Когато дойде при мен, аз му давам по 5 лева, за да си купи бургер в „Макдоналдс” на площад „Славейков”. Но това не решава нещата. Трябват му дрехи, храна, някакви забавления. Вероятно от Центъра във вашия град предвиждат да заведат дечицата и на някаква малка ваканция през август… Дано полицията го намери!”

Върбан ВИЧЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички