Други

Наша цигуларка семейно концертира от балкона

  11.08.2020 06:20             
Наша цигуларка семейно концертира от балкона

След голямата динамика сега е време за духовно пречистване, казва Десислава Чолакова

Неотдавна в национален ефир бе премиерата на българския анимационен филм „Златната ябълка”, който е с амбицията да бъде първият роден анимационен сериал след промените в България. В последното предаване „120 минути” пък главният аниматор на „Златната ябълка” Станислав Цветков (той е работил и за Cartoon Network) разказа за работата по филмчето за приключенията на синьокосата фурия с магическата коса Вихра, нейната дружка - самодивата Тина-Пакостина, и младите нескопосани кукери Влад и Бран.

В музиката за анимацията участва и пазарджишката цигуларка Десислава Чолакова

Тя призна, че е записвала за проекта още през 2016-а. Обяснимо е. По финансови причини днес амбициозният и чудесен като резултат проект няма продължение близо две години след премиерата на пилотния епизод на голям екран. Докато се надяваме на продължение – така както във филмчето двете селца – на хан и на кукерите цари разбирателство между духовете, хората и кукерите, с Десислава Чолакова говорим за времето на пандемията. То също е смесица от зли таласъми и добри герои. Нашата цигуларка свири с различни формации, озвучават клипове и филми, тя е и част от състава на оркестъра на БНР, а от 7 години е концерт-майстор на авторитетната музикална формация. Като всеки творец в областта на изкуството и културата, тя гледа под вежди пандемията, която все още не иска да отстъпи. Споделя, че предстоящият концерт на открито в началото на август е отменен за неопределено време въпреки сериозната подготовка за него.

„Работата в радиото си е работа, а извън радиото свирим за множество филми, симфонии…

Динамиката е толкова висока!

Понякога се случва да започнем да свирим на пулта за запис и в един момент осъзнавам, че не сме го репетирали, когато вече сме на пета страница”, признава Десислава. Но пък в пандемията чувствително е забавила оборотите. „Извънредното положение първо затвори вратите на културните институции – театри, оркестри, кина, опери. Два месеца си останахме вкъщи със семействата, но музикантът няма мира. Колеги направиха онлайн връзки, за да свирят съвместно с музиканти от различни държави. На тях им казвам „Браво!”. Те са истинските хора на духа, герои, и слава Богу, че ги има! Защото е изключително трудно да твориш музика без контакт с публиката, без най-ценното сценично изкуство. Няма по-вълнуващо преживяване от това да си на сцена, да свириш пред стотици лица, вперили поглед към теб, музиканта. Магията „изпълнител-слушател” може да се случи само и единствено в концертната зала.

Но и балконът е подходящо място да звучи симфонична музика

Направихме го заедно със съпруга ми – колега, водещ флейтист в БНР. Жадни за музика се оказаха и съседи около дома ни в столицата”, поясни Десислава. Тя призна, че заради необичайната обстановка започва началото с инструмента плахо, но само за минута. Съпрузите изпълняват китка от преработени произведения на Бизе, Моцарт, Пиацола - варианти Танго за флейта и цигулка. „Браво и не спирайте!” Тези възгласи достигат до музикантите, доказателство, че не само изпълнителите, а и любителите на симфонична музика имат нужда да я слушат, било то и от тераса. „Емоцията на балкона бе невероятна”, не крие вълнението си Десислава. Хората не искаха да се прибират, аплодирайки ни бурно. Оказа се, че

подредените в редичка жилищни блокове, създават чудесна акустика

и така музиата звучеше по най-добрия начин. Така че пандемията ни зареди и с необичайно приятни изживявания. Освен страхът, донесе и емоция, и добри неща”, убедена е музикантката. „В напрегнатото и динамично време от репетиции, концерти и турнета имахме нужда малко да спрем. Да стъпим на земята, да се вгледаме в себе си и да се замислим за смисъла на малките неща. Какво по-хубаво от това да си по-дълго време със семейството, да отделиш повече време на децата си. През свободните два месеца останахме със себе си в едно уединение, за което дълго сме си мечтали. И по-важно: да помислим къде стоим в професионален план, докъде сме стигнали, какво не сме направили и какво ни предстои оттук насетне.

За да преминем през духовно пречистване и да започнем отначало на чисто

Мисля, че всеки разумен човек намери нещо полезно за себе си и за близките си. Този път вирусът удари не отделни слоеве и държави, а целия свят, без богоизбрани. Не подбира дали си милионер или последният бедняк. Време му е обаче да си отиде. Но честно казано, точно сега не виждам как ще избегнем вируса. Ние сме в Божиите ръце и дано Всевишният да ни пази. Защото животът продължава. Сега, поне привидно, се дава шанс на културия живот и концертите ще продължат при въведените мерки за безопасност. В този смисъл се подготвят новите програми на БНР за концертните изяви на оркестъра. Затова в момента свирим произведения в по-малки състави - няма как да сме заедно на сцена с музикантите на духови инструменти. Падна предвиденият за началото на август концерт на открито, а насрочване на нова дата засега няма. А понеже аз съм концерт-майстор и в квартет „Големинов”, преди 10 дни свирихме пред пълна зала. Получи се, макар че нагласата за този вид изкуство е по-различна от това да те аплодира публика с маски…”

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички