Други

Наша цигуларка семейно концертира от балкона

  11.08.2020 06:20             
Наша цигуларка семейно концертира от балкона

След голямата динамика сега е време за духовно пречистване, казва Десислава Чолакова

Неотдавна в национален ефир бе премиерата на българския анимационен филм „Златната ябълка”, който е с амбицията да бъде първият роден анимационен сериал след промените в България. В последното предаване „120 минути” пък главният аниматор на „Златната ябълка” Станислав Цветков (той е работил и за Cartoon Network) разказа за работата по филмчето за приключенията на синьокосата фурия с магическата коса Вихра, нейната дружка - самодивата Тина-Пакостина, и младите нескопосани кукери Влад и Бран.

В музиката за анимацията участва и пазарджишката цигуларка Десислава Чолакова

Тя призна, че е записвала за проекта още през 2016-а. Обяснимо е. По финансови причини днес амбициозният и чудесен като резултат проект няма продължение близо две години след премиерата на пилотния епизод на голям екран. Докато се надяваме на продължение – така както във филмчето двете селца – на хан и на кукерите цари разбирателство между духовете, хората и кукерите, с Десислава Чолакова говорим за времето на пандемията. То също е смесица от зли таласъми и добри герои. Нашата цигуларка свири с различни формации, озвучават клипове и филми, тя е и част от състава на оркестъра на БНР, а от 7 години е концерт-майстор на авторитетната музикална формация. Като всеки творец в областта на изкуството и културата, тя гледа под вежди пандемията, която все още не иска да отстъпи. Споделя, че предстоящият концерт на открито в началото на август е отменен за неопределено време въпреки сериозната подготовка за него.

„Работата в радиото си е работа, а извън радиото свирим за множество филми, симфонии…

Динамиката е толкова висока!

Понякога се случва да започнем да свирим на пулта за запис и в един момент осъзнавам, че не сме го репетирали, когато вече сме на пета страница”, признава Десислава. Но пък в пандемията чувствително е забавила оборотите. „Извънредното положение първо затвори вратите на културните институции – театри, оркестри, кина, опери. Два месеца си останахме вкъщи със семействата, но музикантът няма мира. Колеги направиха онлайн връзки, за да свирят съвместно с музиканти от различни държави. На тях им казвам „Браво!”. Те са истинските хора на духа, герои, и слава Богу, че ги има! Защото е изключително трудно да твориш музика без контакт с публиката, без най-ценното сценично изкуство. Няма по-вълнуващо преживяване от това да си на сцена, да свириш пред стотици лица, вперили поглед към теб, музиканта. Магията „изпълнител-слушател” може да се случи само и единствено в концертната зала.

Но и балконът е подходящо място да звучи симфонична музика

Направихме го заедно със съпруга ми – колега, водещ флейтист в БНР. Жадни за музика се оказаха и съседи около дома ни в столицата”, поясни Десислава. Тя призна, че заради необичайната обстановка започва началото с инструмента плахо, но само за минута. Съпрузите изпълняват китка от преработени произведения на Бизе, Моцарт, Пиацола - варианти Танго за флейта и цигулка. „Браво и не спирайте!” Тези възгласи достигат до музикантите, доказателство, че не само изпълнителите, а и любителите на симфонична музика имат нужда да я слушат, било то и от тераса. „Емоцията на балкона бе невероятна”, не крие вълнението си Десислава. Хората не искаха да се прибират, аплодирайки ни бурно. Оказа се, че

подредените в редичка жилищни блокове, създават чудесна акустика

и така музиата звучеше по най-добрия начин. Така че пандемията ни зареди и с необичайно приятни изживявания. Освен страхът, донесе и емоция, и добри неща”, убедена е музикантката. „В напрегнатото и динамично време от репетиции, концерти и турнета имахме нужда малко да спрем. Да стъпим на земята, да се вгледаме в себе си и да се замислим за смисъла на малките неща. Какво по-хубаво от това да си по-дълго време със семейството, да отделиш повече време на децата си. През свободните два месеца останахме със себе си в едно уединение, за което дълго сме си мечтали. И по-важно: да помислим къде стоим в професионален план, докъде сме стигнали, какво не сме направили и какво ни предстои оттук насетне.

За да преминем през духовно пречистване и да започнем отначало на чисто

Мисля, че всеки разумен човек намери нещо полезно за себе си и за близките си. Този път вирусът удари не отделни слоеве и държави, а целия свят, без богоизбрани. Не подбира дали си милионер или последният бедняк. Време му е обаче да си отиде. Но честно казано, точно сега не виждам как ще избегнем вируса. Ние сме в Божиите ръце и дано Всевишният да ни пази. Защото животът продължава. Сега, поне привидно, се дава шанс на културия живот и концертите ще продължат при въведените мерки за безопасност. В този смисъл се подготвят новите програми на БНР за концертните изяви на оркестъра. Затова в момента свирим произведения в по-малки състави - няма как да сме заедно на сцена с музикантите на духови инструменти. Падна предвиденият за началото на август концерт на открито, а насрочване на нова дата засега няма. А понеже аз съм концерт-майстор и в квартет „Големинов”, преди 10 дни свирихме пред пълна зала. Получи се, макар че нагласата за този вид изкуство е по-различна от това да те аплодира публика с маски…”

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички