Други Регионът

В миналото църквата „Свети Димитър” била наричана „Света Куртулещица”

  01.08.2020 06:03             
В миналото църквата „Свети Димитър” била наричана „Света Куртулещица”

Преди нашествието на турците, тя била засипана с пръст и така се куртулисала

Църквата „Свети Димитър” в Паталеница е архитектурен и художествен паметник с национално значение. Изграждането й е тясно свързано с историята на Баткун и Паталеница, днес обединени в едно село – Паталеница, припомни пред „Знаме” директорът на основното училище „Константин Величков” в Паталеница Никола Колев.

-През ХІІ-ХІV век около Баткун имало важната гранична крепост – Баткунион. Останки от нея са запазени до наши дни – продължава той. - Едно от предположенията е, че храмът е бил изграден, за да обслужва крепостта и селищата около нея.
За името на църквата съществува интересно предание. Преди нашествието на турците през ХІV век, тя била засипана с пръст. Образувала се могила. Така била запазена, с други думи - “куртулисала” се, откъдето дошло и другото й име, което обаче вече не е популярно – „Света Куртулещица”.

Но е жив споменът от “разкриването” на църквата, което станало около средата на ХІХ век.

Един селянин си вързал магарето на дивата череша,

която растяла на могилата. Случайно видял стърчащ от земята метален предмет. След като разровил, открил метален кръст. Тогава хората си спомнили преданието за заровената църква. Под зоркото ръководство на чорбаджи Петър Гагов храмът бил разкопан и освободен от могилата.

През 1870 г. постройката била преустроена и наименувана на военния светец Свети Димитър.
От 1987 до 1991 г. специалисти - реставратори от Националния институт за паметниците и културата са правили укрепване и почистване на стенописите. Постепенно се разкрили „скрити” изящни образи.
Не за пръв път в храма има театрални представления. През 2000 и 2001 г. режисьорът Христо Церовски и създадената от него Шекспирова театрална школа „Петровден” представя пиесите “Ромео и Жулиета” и “Венецианският търговец”. Финалните действия и на двата спектакъла са в църквата „Свети Димитър”. Последните сцени и на други постановки през годините се играят там.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички