Регионът

Започна изграждането на сепарираща и компостираща инсталации

  27.07.2020 16:30             
Започна изграждането на сепарираща и компостираща инсталации

Тя няма да замърсява, няма да мирише, няма да шуми, обещават изпълнителите и местната власт

ВЕЛИНГРАД-РАКИТОВО. Днес официално кметовете на Велинград и Ракитово д-р Костадин Коев и Костадин Холянов направиха първата копка на големия екологичен проект за двете общини - изграждането на инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци на площ от 32,4 дка. В местността Благовото над Велинград за тържествената церемония дойдоха областният управител Стефан Мирев, депутатите Димитър Гечев и Сергей Кичиков, кметове и зам.-кметове на населени места, граждани. „Знаме” писа, че стойността по проекта, който се осъществява с подкрепата на ОП "Околна среда", е на стойност 9 673 936 лева, от които 85% (6 079 841 лв.) са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие и 15% (1 072 913 лв.) от национално съфинансиране. Собственото финансиране, осигурено от общините Велинград и Ракитово, е 2 521 181.44 лв.

Новите инсталации за третиране и компостиране на отпадъци ще бъдат изградени за 6 месеца, а срокът за изпънение на договора е 35 месеца.

Събитието официално стартира с пресконференция в голяма зала на Общинска администрация. Зам.-кметът на община Велинград Светла Томова в качеството си на ръководител  представи проекта.  Кметът д-р Коев изрази радостта си и сподели, че е изключително удовлетворен, защото след  много работа за 4 години и половина днес стартира изпълнението на един много важен, знаков и дългоочакван от всички проект. Реализацията  цели намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и рециклиране чрез компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци.

"Изпитвам удовлетворение. Казано честно, щастлив съм.

Щастлив съм, че успяхме да стигнем до тук, защото с изпълнението на този проект ще бъдат защитени околната среда, въздуха и климата на града ни. Децата ни и идните поколения ще растат в една по-чиста околна среда", заяви кметът на Велинград д-р Костадин Коев припомни, че регионалното депо в Пазарджик изнемогва, а всеки тон боклук, който Община Велинград транспортира там, струва 90 лева на данъкоплатеца. С новите инсталации ще се премине към кръгова икономика, включително и за отпадък като пластмасата, която се разгражда най-дълго и е сред най-често използваните суровини в бита и потреблението.

„Успяхме да си свършим работата. За съжаление предишните местни управления в годините 2007-2013 изтърваха толкова важния проект за водния цикъл и лишиха Велинград от нови довеждащи и захранващи водопроводи, канализация и пречиствателна станция”, каза още д-р Коев.

Задоволство от проекта демонстрира и кметът на Ракитово Костадин Холянов

„Честно казано, в началото с  д-р Коев не можехме да се разберем къде да бъдат инсталациите. Но разумно отстъпих, че трябва да са във Велинград, защото тук населението е повече и оттук идват 70 процента от битовите отпадъци. Затова и пред табелата на министерството му подадох ръка, призна Холянов.

На събитието, освен кметовете на Велинград и Ракитово, присъстваха и народните представители от 44-то Народно събрание Димитър Гечев и Сергей Кичиков, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, зам.-кметовете на община Велинград  Светла Томова, Атанас Палигоров и Исмаил Моллов, кметът на община Ракитово Костадин Холянов,  зам.-кметовете на община Ракитово- Ангел Кожухаров, Кристина Овчарова, Цанко Молов, председателят и зам.-председателят на ОбС Ракитово Нина Димова и Момчил Арнаудов, общински съветници, представители на фирната-изпълнител на строително-монтажните работи и на фирмата, осъществяваща строителния надзор, екипът за управление на проекта, и представители на медиите.

Изпълнител на инженеринга (проектиране и строителство на инсталациите) е „Балканика Технолъджи” ДЗЗД. Аглика Павлова от дружеството поясни какъв ще бъде работният цикъл на инсталациите (те да италианско производство), които ще са напълно автоматизирани. Компостната маса ще бъде размесвана и разбърквана ежедневно, каквато е практикта в най-модерните съоръжения от подобен тип, а това няма да позволява отделянето на миризми. За това ще способства и другото иновативно решение - полупропускливата мембрана на подситовата органична фракция в инсталацията за предварително третиране на отпадъците.

Леко разтревожени земеделски производители бяха дошли на пресконференцията

за официалното представяне на проекта. Те не криеха, че са притеснени, защото в близост до инсталациите има пасища и насаждения с картофи. Аглика Павлова успокои гражданите (сред тях бяха един от най-големите земеделски производители – Атанас Бирников, и собственикът на конната база „Сивек” Ангел Роплев), че отвеждащите води отиват в локална пречиствателна станция и ще излизат абсолютночисти. Миризма ще има в непосредствена близост до съхранявания компост, но той ще бъде от зелен отпадък и миризмата няма да е по-различна от тази на окосена трева. Няма да има и никакъв шум, увери представителката на изпълнителите. На свой ред и тя, и представителите на местната власт бяха поздравени от дошлите граждани за проекта, който за първи път се реализира в Чепинската котловина.

След отскужения от отец Иван и отец Станимир тържествен водосвет за здраве и благополучие, кметовете на общините Велинград и Ракитово д-р Коев и г-н Холянов направиха„първата копка.

Вече писахме, че капацитетът на инсталацията за предварително третиране на отпадъци е 15 000 тона годишно, а на компостиращата инсталация  за зелени отпадъци е 5000 тона за година.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички