Понеделник, 25 Яну 2021
 
Други

Какви билки берем в Пазарджишко през юли и август

  25.07.2020 06:56             
Какви билки берем в Пазарджишко през юли и август

През юли събирачите на билки са в стихията си, макар че, както и миналата година, само един билкозаготвител за областта („Шаркови СД” ЕООД) е заявил в Регионалната дирекция по околната среда и водите, че ще изкупува лечебните растения. Дали този отслабен интерес от страна на други изкупвачи на билки е свързан с търговията или с липсата на достатъчно събрани количества е трудно да се каже, коментира Петя Методиева, главен експерт в дирекция „Превантивна дейност” на РИОСВ. Квотите за естествените находища обхващат по 100 кг сухо тегло червен божур (цвят и грудка), кори от елшовиден зърнастец, цвят и корен от иглика, плод от кисел трън, стрък от лазаркиня, лист и корен от лудо биле, стрък и корен от ранилист, корен от решетка и стрък от катраника, тлъстига и шапиче. Най-събирани в Пазарджишка област са липата (тя в момента цъфти по високите части) и шипката (която ще се бере от август). Много разпространени са и белият равнец, жълтият кантарион, риганът, котешката стъпка, невен, мента, босилек, изрежда Петя Методиева.

Юли предлага изобилие от билки,

доволни са и билкари от полския и високия райони. Те споделят, че въпреки мокрото време, и полето, и планината, има какво да им предложат.

Например

котешката стъпка (Clinopodium vulgare),

наричана още Билката на Левски – когато Апостола е бил свещеник, лекувал с нея хората от различни заболявания. Котешка стъпка - заради формата на цветчетата, които наподобяват котешки лапички. Билката е широко разпространена в Родопите, но трябва да се приема след консултация с лекар. Не трябва да се употребява при бременност, кърмене, от хора в прединфарктно състояние и сърдечни заболявания. Съдържа флавоноиди, витамин С, флуор, фенолни и дикарбоксилни киселини, терпентини и много други вещества, които все още не са напълно изучени. Има много добро успокояващо действие, освен това тя стимулира съпротивителните сили и регенеративните процеси в организма. Повлиява много добре на кръвоносната система и може да се използва при женски заболявания. Котешката стъпка е полезна при камъни в бъбреците, при гастрит, брадавици и високо кръвно налягане, защото почиства артериалните плаки, при диабет и при кожни заболявания. Според билкарите, котешката стъпка скоро ще започне да се използва като ефикасно лекарство срещу рака. От направените експерименти, при мишки, които са болни от рак, е установено, че лечението с инжекции с екстракт от котешка стъпка унищожават раковите клетки.

Не ви трябва лекарско разрешение за

риган (Origanum vulgare)

Най-често се появява по сечищата из горите, край горските пътеки, покрай пътищата и по влажните места. Риганът е перфектната добавка в средиземноморската и мексиканската кухня. Пресен риган върви не само на пица, спагети и доматена салата, но дори да го ползвате само там, определено си струва. Тази популярна подправка, чието име означава „планинска радост”, е достъпна по магазините целогодишно. Първите писмени данни за употребата на риган идват от древните гърци. Хипократ е използвал ригана като антисептик срещу стомашни и дихателни проблеми. С есенциалното масло от риган елините са третирали ухапвания от змии и паяци. В стеблата, листата и цветовете на риган се съдържат голямо количество феноли и флавоноиди. Основните активни съставки в него са пимен, лимонен, оцимен, карвакрол и кариофилен. Риганът е много добър източник на желязо, манган и диетични фибри, както и на калций, витамин С, витамин А и омега 3 мастни киселини. Силен локален антисептик. Ефектът е най-изразен при етеричното масло от риган. Тези свойства могат да се използват при профилактика на възпаленията на кожата на често потящите се и влизащи в досег с много бактерии спортисти и фитнес любители, особено през летния сезон. Има изразен бактерициден ефект.

Като говорим за подправка за салата, няма как да минем без

Царската билка - босилека (Ocimum basilicum)

се използва като подправка и за извличане на етерично масло. Познаваме го основно като песто „дженовезе” (от Генуа) по магазините. Но има над 150 различни типа, които от своя страна са разделени на безброй разновидности. Името идва от гръцки и означава „царствено медицинско растение”. Неговият лечебен ефект се дължи на високото съдържание на етерични масла в листата, които имат противовъзпалителни и стимулиращи апетита свойства и могат дори да облекчат мигрена. Външно се използва за лечение на кожни обриви, акне и отоци. Отлично средство е срещу комарите – ако поставите саксия с билката на прозореца ще прогоните безвредно насекомите от стаите. Българската народна медицина препоръчва сок от пресни листа да се използва срещу гнойни възпаления на средното ухо и трудно заздравяващи рани. При възпалителния в устната кухина отварата се използва за жабурене и гаргара по 5- 6 пъти дневно. Тази билка, растяща в средиземноморието от векове насам, е всъщност тропическо растение. Открита е като погребален дар в египетските пирамиди и се е използвала от индианците още преди 4000 години. Те вярвали, че босилекът е носител на божественото.

Дивата мента (Mentha arvensis)

започва да цъфти точно сега. Използва се масово в кулинарията. Придава аромат на плодови салати, особено с ягоди, конфитюри, кремове, безалкохолни напитки и сладоледи. Много интересна е комбинацията й с шоколад или с алкохолен коктейл. Древните римляни ароматизирали с нея залите за тържества и пирове, защото смятали, че мирисът на мента усилва мозъчните функции и подобрява паметта. Именно затова тогавашните студенти ходели на занятия с венци от растението. Ментата също гони насекомите, а ментоловото масло е екологичен инсектицид срещу оси, мравки и хлебарки. Възбужда апетита, намалява киселинността на стомашния сок. Ментолът предизвиква рефлекторно разширяване на коронарните съдове, затова е съставка на лекарства за сърдечни заболявания (разтвор на ментол и валериана под названието валидол, се приема при стенокардия). Външно се използва при крампи, ревматични и артритни болки, при сърбеж и възпаление на кожата. Ментовото масло се включва в състава на капки, таблетки и пасти за зъби. Ментол с вазелин се използва при хрема, а смесен с парафин – за втриване при мигрена.

Народната медицина пък казва, че ментата е подходяща билка за лечение при виене на свят, безсъние, главоболие, депресия, епилепсия, газове, диария, ускорено сърцебиене, чернодробни заболявания, кашлица, повръщане, камъни в жлъчката, лош дъх в устата и меланхолия.

Орлови нокти (Lonicera)

има аромат и цветове, които помагат да се преодолеят меланхоличните настроения. В България се отглежда предимно като декоративно растение, но в Китай е популярен с лечебните си свойства. Орлови нокти се използват като силен имуностимулант. Също така растението притежава антивирусно, антиоксидантно и съдоразширяващо действие. Чаят, смесен с малко количество мед, може да помогне за засилване на имунната ви система. Той елиминира бактерии, причиняващи инфекции.

В момента се бере и

полският хвощ (Equisetum  arvense)

- широко разпространен в цялата страна по влажни места, ниви и ливади, по насипи край реките, но трябва добре да познавате тази билка, за да не я объркате с отровни подобни растения. Билката действа пикочогонно, кръвоспиращо, противовъзпалително. Умерено понижава кръвното налягане и серумния хопестерол. Благодарение на силикатите има регенеративно действие, ускорява зарастването на рани, особено вторично инфектирани. Това се отнася и за язвите на стомашно-чревния тракт. Прилага се при високо кръвно налягане, оточни състояния, отравяния с олово, кръвоизливи и кръвотечения, пясък в бъбреците, атеросклероза, жлъчни камъни, язвена болест, инфектирани рани, бяло течение, възпаление на сливиците, подагра, хемороиди и др. В българската народна медицина има широко приложение. Полски хвощ не трябва да се приема при нефрити и нефрози, при обилни вътрешни кръвоизливи, бременност, лактация и кърмене.

Лечебният ранилист (Stachys officinalis)

цъфти този месец. Съдържа танини. Има стягащо, отхрачващо, леко слабително и частично диуретично действие. Препаратите от коренищата на ранилист имат еметично и слабително действие. Отварата от корените лекува заболявания на черния дроб, бъбреците, гастрит, колит и др. Лекува подагра, ишиас и цистит. Има успокояващ ефект, нормализира метаболизма, облекчава нервната възбуда и помага при бъбречни заболявания, атеросклероза и хипертония. Лечителите използват лекарства на базата на ранилист, за да спрат белодробните и маточните кръвоизливи.

В народната медицина ранилистът е използван за регенерация и по-бързо зарастване на рани и фрактури. Притежава противовъзпалително действие и лекува пикочния мехур и бъбреците, жлъчката, а външно се използува при инфектирани рани.  В народната медицина се прилага и като откашлично и спазмолитично средство при астма, простудни заболявания на дихателните пътища, коклюш. Като спазмолитик се използува при стомашночревни катари, диарии. Отдавна е известно нервно-тонизиращото действие на ранилиста.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички