Четвъртък, 28 Яну 2021
 
Пазарджик

Андрей Новаков - евродепутат от EНП/ГЕРБ, пред „Знаме”: Инвестицията за следващия програмен период е колосална за страната ни

  24.07.2020 06:40             
Андрей Новаков - евродепутат от EНП/ГЕРБ, пред „Знаме”:  Инвестицията за следващия програмен период е колосална за страната ни

Изходът от кризата минава през диалог с протестиращите

 

На фона на нестихващите протести и часове след като стана ясно, че средствата за България в новия бюджет на ЕС и пакета "Следващо поколение" са близо 29 милиарда евро, разговаряме с евродепутата от ГЕРБ и наш земляк Андрей Новаков. ЕТой не смята, че тези пари са малко – напротив, и не крие задоволството си от факта, че европейските лидери постигнаха споразумение по бюджета на ЕС за следващите 7 години и плана за възстановяване от кризата с коронавируса.

- Г-н Новаков, хиляди протестиращи поискаха оставката на правителството и главния прокурор. Какви са, според Вас, вариантите за излизане от кризата?

- Всеки има право да протестира, има своите убеждения и може да ги изрази публично. Ангажиментът на нас, политиците, е в подобни ситуации да чуем какво ни казват недоволните. Важна е връзката с тях, да видим и да научим за исканията им и да направим всичко възможно да ги изпълним. Иначе, няма как да приема радикализация или умишлени деяния на малки групи, опитващи се  да саботират цялата държава. За радост, тези елементи са единици. Изходът от кризата минава през диалог с хората и вслушване в техните проблеми. След няколко дни няма да останат незабелязани исканията на протестиращи. Сред тях са неизвестността за бъдещето и страхът от пандемията. Много е важно в този момент държавата да бъде в кондиция и да не пропуска значими за страната ни събития. Свидетели сме, че и петият породен опит на опозицията за недоверие към правителството се провали. Липсва енергия и воля за подобен наказателен вот. Редовните парламентарни избори са след 6 месеца и всеки може да упражни правото си на глас и да се формира новото политическо представителство в Народното събрание.

- Лидерите на върха в Брюксел постигнаха споразумение за размера на бюджета през следващите 7 години и за финансовите параметри на Стратегията за възстановяване от Ковид-19. Доволен ли сте от резултата за България?

- Резултатът е много добър – получаваме 29 милиарда евро, което е важна стъпка за развитието на България през следващите 7 години. На фона на значително намаляване на бюджета на Европейския съюз. Съдбовна, бих я нарекъл. Средствата за България се увеличават, както се случваше и през минали години. Това е постижение, което ще окаже положително влияние на живота на всеки един от нас. Инвестицията е колосална за страната ни, предназначена е за развитие на регионите, за подпомагане на икономиката, на бизнеса и обикновения човек.

Спасителният план, заедно с кохезионната политика, възлизат на около 29 милиарда евро, което е увеличение с 1 милиард от това, което имаме в момента. Все още се очаква ратификация в отделните парламенти и в Европейския парламент, след което конкретно може да се каже как тези средства ще бъдат разпределени по различните направления.

- Как размерът на фонда ще се отрази на Зелената сделка за Европа, за която тревога изрази и премиерът Бойко Борисов?

- Целите за изпълнение на Зелената сделка могат да се постигнат с финансиране от така наречения фонд „Справедлив преход”, по който средствата за България не са малко. Ние винаги сме казвали, че опазването на околната среда е приоритет, но не може да бъде за сметка на загубени работни места или на спад в икономиката.

- След гласувания пакет „Макрон” или новия пакет за мобилност очакваме от страната ни да вземе крайни мерки за промяната при международните товарни превози…

- Направени са предложения в интерес на превозвачите и шофьорите. Това ще стане, след като България внесе дело в Съда на Европа. Европейската комисия ще излезе с доклад по исканите предложения. Едно от тях е превозните средства да не се връщат у нас през определени периоди от време. Дано успеем!

- И от „Знаме” Ви желаем здраве и успех в нелеката мисия!

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички