Пазарджик

Хепатит С може до доведе до цироза и рак на черния дроб

  28.07.2020 06:36             
Хепатит С може до доведе до цироза и рак на черния дроб

Хепатитът е възпаление, което често се причинява от вирус. Съществуват пет различни хепатитни вируса - A, B, C, D и E.

Хепатит С е сериозна инфекция, виновен за нея е вирусът на хепатит С. Това е едно от най-сериозните заболявания на черния дроб. Близо 170 милиона души по света са хронично инфектирани, а повече от 350 хиляди души умират годишно от болести, вследствие на хепатит С.

Въпреки че заболяването е разпространено по целия свят, се счита че има региони, където то е по-обичайно - например в Африка, Латинска Америка, Централна и Североизточна Азия. Подобно на хепатит В, и хепатит С е наричан „тихия убиец”, тъй като

хората могат години наред да живеят с него, без да знаят

Те не проявяват симптоми, но могат да предават вируса на други.

Вирусът на хепатит С се разпространява при директен контакт със заразена кръв. Това може и чрез други телесни течности, но се случва по-рядко. Най-честите пътища за предаване на хепатит С са преливане на неизследвани кръв или кръвни продукти; медицински или стоматологични интервенции с недобре стерилизирани инструменти; от майка на дете по време на раждане;  при ползване на общи игли за инжектиране на наркотици;

с общи приспособления за поемане на кокаин;

при споделяне на самобръсначки, четки за зъби и други; татуировки и пиърсинг, когато са извършени с нестерилни инструменти.

Първоначално хепатит С е остър, но често хронифицира. Остърият хепатит С или отшумява бързо, без да оставя трайни увреждания на черния дроб, или преминава в хроничен. Между 15 и 45% от заразените с вируса се изчистват напълно от него през острата фаза.

Хроничният хепатит С е дългосрочна инфекция на черния дроб, която се развива при 55-85% от пациентите с остър хепатит С, и може да доведе до сериозни чернодробни заболявания, включително цироза и рак на черния дроб.

Хепатит С е водещата причина за чернодробни трансплантации в САЩ

Повечето пациенти не забелязват симптоми по време на острата фаза. При тези, които развият хроничен хепатит С, симптомите могат да включват умора, депресия, проблеми с краткосрочната памет, рязка промяна на настроенията, главоболие, болки в коремната област, оплаквания, подобни на тези на грип.

Симптомите често се бъркат и хората могат да живеят с вируса много години, преди да разберат, че са заразени.

Лечението на хроничния хепатит С продължава да напредва и в момента се постига ефективност в изчистване на вируса при повече от половината пациенти. Лечението обикновено продължава от 6 до 12 месеца.

За разлика от хепатит В, за момента не съществува ваксина против хепатит С.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички