Регионът

„Приятно пътуване към доброто“ в читалището в Братаница

  23.07.2020 10:05             
„Приятно пътуване към доброто“ в читалището в Братаница

На 22 юли в читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1933“ в Братаница се проведе Тренинг за социално поведение на толерантност и неагресия. Радка Енчева-Кочева от Регионалния читалищен център беше треньор на децата от лятната читалищна форма „Вълшебно лято“ – проект, разработен и осъществяван за трета поредна година от секретаря на читалището в Братаница Величка Георгиева.

Като „Приятно пътуване към доброто“ определи тренинга Станимира-Стани, едно от децата в групата от петнадесет момичета и момчета на възраст от 8 до 14 години.

По време на заниманието децата откриваха себе си и другите, достигаха до прозрения, изказваха мнения, отстояваха позиции. Показваха отношение по темата за насилието и тормоза в училище. С енергия, желание, креативност и творчество се включваха в изпълнението на упражненията и игрите, чрез които придобиваха знания и упражняваха социални умения.

Времето минаваше неусетно и дори след изчерпване на програмата и постигане на целите на обучението, децата искаха продължение. Повечето не желаеха да си тръгват, а някои от тръгналите си се върнаха. Темата за насилието беше близка до тях, защото всеки беше ставал свидетел и в някаква степен и участник в ситуация на проявена агресия. Имаха нужда да споделят, да размишляват, да упражняват социалните си умения. Защитеното пространството на групата им даде много възможности и нови перспективи.

На 15 юли, за трета година стартира проектът „Вълшебно лято“ на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1933“, разработен от читалищния секретар Величка Георгиева. Тази лятна форма на комплексна работа е добра възможност за децата в Братаница да прекарват пълноценно и забавно времето на дългата ваканция - далеч от телефоните, компютрите и другите дигитални устройства, общувайки помежду си, с книгите, изкуствата, сцената и нещата от живота.

„Вълшебно лято“ е една завършена концепция за работа с деца, които се събират в Лятната театрална школа на читалището. Запознават се, работят в група и целенасочено формират социални умения и  практични знания за живота. Откриват заложби и много нови приятели. Срещат се с професионалисти от различни сфери – култура, образование, бизнес. Получават знания за професиите, за литературата, за отношенията между хората. Разлистват книгите, ходят сред природата и на екскурзии, репетират. На финала представят сценична продукция пред своите близки и приятели, която тази година ще бъде на 28 август.

Проектът „Вълшебно лято“ е подкрепян идейно и методически от Читалищен център – Пазарджик от самото начало и през 2018 г. бе представен като добра читалищна практика пред Регионалната колегия. Стана финалист в Конкурс АГОРА 2018, Раздел „Общности в развитие“. Спечели и Наградата за социално изкуство на името на „Дамян Минков“, на Плевенски обществен фонд „Читалища“ и показва устойчивост във времето.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички