Пазарджик

Кметът Попов: И тази година организираме занимания за деца и ученици през лятната ваканция въпреки ограниченията

  22.07.2020 15:53             
Кметът Попов: И тази година организираме занимания за деца и ученици през лятната ваканция въпреки ограниченията

Община Пазарджик и тази година предлага на малките си съграждани различни инициативи за времето на лятната ваканция, въпреки пандемичната обстановка. Поради продължаващото действие на мерките срещу разпространението на COVID-19 и препоръките на здравното министерство,  дейностите за забавления на децата са организирани на открито, като се спазват стриктно здравните предписания.

„И тази година, както всяко лято през последните години, Община Пазарджик организира и провежда летни занимания за децата и учениците през лятната ваканция. Наши партньори са отново Регионалният исторически музей, Етнографският музей, Библиотека „Никола Фурнаджиев“,  Общински детски комплекс, които се включват с инициативите „Лято с музея“, „Лятна читалня“ и „Здравей лято!“. Освен това, на разположение на нашите съграждани са и занималнята в Острова и спортните съоръжения, които изграждаме всяка година в кварталите на Пазарджик.“, сподели кмета на общината Тодор Попов. „Въпреки необичаната обстановка, заради мерките срещу разпространението на  COVID 19, за нас е важно да създадем приятна среда за лятната ваканция на децата и да подкрепим техните родители“, допълни кметът на Пазарджик.

С интерес, децата се включват в програмата на Регионалния исторически музей в Пазарджик – „Лято в музея“, където под ръководството на аниматори – служители на музея, малчуганите овладяват старинни техники за рисуване и работа с природни материали. Специалистите от пазарджишкия музей учат децата как се изработват цветя от салфетки и от царевична  шума, весели гривнички от естествени материали, таралежи от шишарки и пластилин. Децата на Пазарджик вече провериха своите знания и умения в играта „Исторически дартс“ и изработиха собствен глинен съд на грънчарското колело. Заниманията се провеждат от 10.00 до 12.30 ч., но всяко занятие е с различна продължителност в рамките на този часови обхват. Всички необходими материали се осигуряват от Регионален исторически музей – Пазарджик. Цена за едно занимание е от символичния 1 лв. на ученик.

Лятната ваканционна „Здравей лято” се организира за шеста година и от Общински детски комплекс – Пазарджик. Програмата стартира на 1 юни 2020 година и ще продължи до 12 септември 2020 година, за да осигури на децата най-щастливото и забавно лято. Изготвена е така, че да съчетава образователни, културни и спортно-развлекателни занимания. Редуват се игри, забавления и преговор на наученото през необичайната учебна годината. Така на децата на Пазарджик се предоставя възможност да изживеят едно незабравимо лятно приключение сред уютна обстановка, излети в природата, запознаване с градските забележителности, под ръководството и със специалното отношение на квалифицирани и мотивирани преподаватели, за да бъде лятната ваканция освен интересна и полезна. В Общински детски комплекс, занимания са от 9.00 до 16.30 часа, всеки делничен ден.

До 15 септември, от 16 до 20 ч. в делничните дни, в парк-остров „Свобода” ще работи и Лятната читалня на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев”. Читалнята „на открито” се провежда всяко лято от 2009 г. и се радва на все по-голяма популярност, особено сред младите хора. За мнозина, сред които родители и деца, читалнята се е превърнала в търсено място за отмора и прочит на заглавия от текущата преса, развлекателни и занимателни списания и книги със заглавия от фонда на почти всички отдели, свързани с туризма, със съкровищата и културно-историческото наследство на България. На читателите са на разположение регионални и национални вестници и интересни списания - „Ева”, „Биограф”, „Списание 8”, „Журнал за жената”, „National Geographic”.

Освен това, спортната площадка за фитнес на открито в Острова е изцяло подновена и се ползва безплатно. Подобни съоръжения Община Пазарджик изгради и в някои от кварталите на града. От миналата седмица са достъпни и всички спортни съоръжения на обновената Зона на здравето, които също се ползват безплатно. 

 

Заниманията по програмата „Лято с музея“:

22 юли (сряда)    Рибки от прежда и картон

23 юли (четвъртък)       Весели гривнички от естествени материали

24 юли (петък) Таралежи от шишарки и пластилин

27 юли (понеделник) Пано от охлювени черупки

28 юли (вторник) Да превърнем орехчето в ябълка 

29 юли (сряда)    Играчки от щипки

30 юли (четвъртък) Орех-октопод

31 юли (петък)     Совички от шишарки.


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички