Спорт

Моделистите ни с 24 медала от първия кръг на държавното първенство по корабомоделен спорт и Националните ученически състезания

  20.07.2020 13:32             
Моделистите ни с 24 медала от първия кръг на държавното първенство по корабомоделен спорт и Националните ученически състезания

ПАЗАРДЖИК. Пазарджишките корабомоделисти спечелиха общо 24 медали – 9 златни, 8 сребърни и 7 бронзови, а детският отбор на пазарджиклии се класира на трето отборно място на държавното първенство и Националните ученически състезания. Така медалите за сезона до тук стават 25.

От 17 до 19 юли пазарджишкият Модел яхт-клуб „Пазарджик” отново събра в парк – остров „Свобода“ в Пазарджик общо 57 състезатели от цяла България като домакин на две състезания от националния календар по корабомоделен спорт. Най-мъничките моделисти от Пазарджик казаха "за дядо Митко", когато се качваха на почетната стълбичка. Но и по-големите вярваха, че покойният президент на клуба з.м.с. Димитър Ганчев ги гледа от небето и е щастлив на поредния им успех.

В първото състезание, 32 деца, на възраст 3-12 клас, разпределени в 8 отбора от Пазарджик, Харманли, Русе, Каварна, София, Габрово, Димитровград се състезаваха в две възрастови групи на Националните ученически състезания, организирани от МОН, Националния дворец на децата-София, Фондация „Еврика“ и Българската федерация по корабомоделен спорт за класoве „М“ и “NS”.

За първи път в историята на състезанието, три отбора се класираха на първо място с еднакъв брой точки във втора възрастова група (8-12 клас).  Това са тимовете на Националния дворец на децата, Спортен модел клуб „Емил Димитров“ – Харманли и на Каварна.

В групата на най-малките (3-7 клас), отборът на пазарджишките състезатели от Модел яхт – клуб – Пазарджик, съставен от Анастасия Бончева, Красимир Неделев и Веселин Чавдаров, завоюва отборно третото място. Купата за първо място отива в София с тима на Националния дворец на децата, а за второто в Харманли.

За пазарджишките корабомоделисти в юношеското състезание, медали спечелиха Веселин Чавдаров, 9 г. – златен в клас „ЕCO start“ и бронзов в клас „Мini expert“, който е със същия резултат и на Държавното първенство – 1 златен и един бронзов. Със сребърни медали са Красимир Неделев – 10 г., в клас„ F4 A” и Анастасия Бончева, 11 г.

Най-малкият участник тази година е 6-годишният Мариян Досев от Националния дворец на децата в София, който се състезава в клас „F4 A”, а на тренировките управлява и малка яхта.

Паралелно с Националното юношеското състезание, Пазарджик бе домакин и на първия кръг от държавното първенство по корабомоделен спорт, в класoве „М“ и “NS” и радиоуправляеми скоростни модели – класове “FRS-ECO”. Участие в него взеха 25 състезатели от Пазарджик, Варна, Харманли, Димитровград, София, Русе. Държавното първенство се провежда под патронажа на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов, като корабомоделизмът е един от спортовете, който е с ежегодна общинска субсидия – пример, който част от другите клубове в страната се надяват да въведат и в своите общини.

От пазарджишките корабомоделисти, медали за Модел яхт клуб „Пазарджик” спечелиха Димитър Марков – 3 златни, 1 сребърен и един бронзов; Петко Петков – 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов; Димитър Димитров – 2 златни и 1 сребърен; Стефан Марков – 1 сребърен и 2 бронзови; Георги Георгиев – 2 сребърни и 1 бронзов; Веселин Чавдаров – 2 златни и 1 сребърен; Красимир Бончев – 1 бронзов; Красимир Неделев – 1 сребърен и Анастасия Бончева – 1 сребърен.

Вторият кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт състезания ще се проведе в Русе от 18 до 20 септември 2020 година.

Първият медал за моделистите ни през годината пък спечели днешният именик Илия Иванов. Сребърният медал и второто място на Илия са от Първи кръг на републиканското първенство по корабомоделен спорт, клас S за радиоуправляеми яхти "Стройно 2020", проведено от 10 до 12 юли в село Стройно, област Ямбол.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички