Четвъртък, 28 Яну 2021
 
Регионът

Цвета Караянчева преклони глава пред капитан Атанас Кръстев

  18.07.2020 11:54             
Цвета Караянчева преклони глава пред капитан Атанас Кръстев

ВИНОГРАДЕЦ.Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време дойде за откриването на паметника на летеца Атанас Кръстев в септемврийското село. Както е известно, капитан Атанас Кръстев е загинал със смъртта на храбрите при защита на небето над София през Втората световна война. На 17 април 1944 г., вторият ден от Великден, летецът-изпитател, загива на 24 години. Посмъртно е награден с орден "За храброст"-4 степен. Костите му почиват в селото, а издигането на паметника е дело на Инициативен комитет от родолюбци.

Откриването на бюст-паметника стана в навечерието и в чест на 100-годишнината от рождението му.

„Нека да знаем, че България я има заради такива герои като капитан Атанас Кръстев. За мен е чест и удоволствие да преклоня глава заедно с вас пред подвига на този млад герой. Героят на Виноградец. Млад човек, който не се е замислил дали да положи живота си пред олтара на Родината. Държавата му е дала званието капитан, орден, ние трябва да му дадем нашата почит, уважение, преклонение и да му благодарим за това, че в общата битка, в редовете на българската армия има такива смели, самоотвержени и истински българи, които не мислят нито за миг дали да скочат в огъня в защита на държавата. Благодаря на Инициативния комитет, на кметството за това, което са направени. Благодаря на скулптора. Този красив млад мъж можеше да си живее спокойно, но той реши, че неговият живот в полза на държавата би бил по-успешен", каза Цвета Караянчева. "Освен че се прекланяме, ние тук сме горди с постигнатото от войните на Българската армия. Българската армия няма пленено знаме, там служат смели български мъже и жени, които и днес защитават честта на Родината. На тях не им е лесно, както не е било лесно на нашите герои във войните. Ние днес трябва да бъдем заедно, трябва да бъдем мъдри и да разказваме на децата си за тези герои, защото без да знаем миналото си, не можем да градим бъдещето. Винаги трябва да си задаваме въпроса дали аз в тежък за Родината момент бих пожертвал живота си за нея. Нека възпитаваме децата си да бъдат патриоти, нека ние бъдем патриоти, но не само на думи. Нека да знаем, че България я има заради такива герои като капитан Кръстев. Нека се преклоним пред паметта му и нека всеки път, когато седнете на пейките в този красив парк, да връщате лентата назад и да си спомняте за героите. Сега ни трябват много сили, много разум и много поглед в бъдещето, за да можем да запазим България, за да можем да я направим такава, каквато мечтаем, за да може в нея да останат да живеят тези прекрасни деца, които днес са с нас", допълни още председателката на парламента. Тя завърши словото си с думите: "Бъдете живи и здрави и Бог да пази България!"

На откриването присъстваха областният управител Стефан Мирев, народният представител от ГЕРб Даниела Малешкова, областният секретар на партията Гинче Караминова, както и общински съветници от Пазарджик и Септември.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички