Други

Коронавирусът промени живота на потребителите в Онкоцентъра

  23.07.2020 06:44             
Коронавирусът промени живота на потребителите в Онкоцентъра

ПАЗАРДЖИК. Малко или много, коронавирусът промени живота в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в областния град. Дистанционната работа е повече от когато и да било, макар от средата на юни да има и консултации на място. Осъществява се по предварително изготвени графици, като различните специалисти имат различни ангажименти.

Управителката и рехабилитатора например запознава потребителите с актуалната Ковид-обстановката. И той, и колегите му редовно припомнят начините за предпазване и дезинфекция, нуждата от по-голяма изолация, от носенето на маски и т. н. Разбира се, обсъждат в детайли и медицински въпроси като

срока на рецептите и протоколите,

кога и как могат да се получават лекарствата от аптеките и много други.

- Аз се чувам с всеки потребител поне веднъж седмично – обяснява пред „Знаме” управителката на центъра Мария Чергарова. – При необходимост могат да се свързват с нас и по-често. Защото някои действително са по-рискови и се нуждаят от повече консултации.

Проследявам психическото им здраве, наред със задължителните въпроси как се чувстват физически. Що се отнася до новия вирус, още от началото на кризата нашите потребители са добре запознати с него, както и с опасностите, които крие.

И лекарите, с които центърът работи, се включват в дистанционната работа

- Ако медикът в момента е зает и не може да говори директно с потребителя, аз взимам информацията и я предавам на човека – уточнява г-жа Чергарова.

Тя  допълва, че до нея не е достигнала информация за каквито и да било проблеми с лечението на хората в центъра.

- До момента никой не е търсил от мен съдействие за терапия и т. н. Всичко си върви нормално. Дори когато бяха в сила най-строгите мерки и ограничения, хората намираха начини да стигнат до онкодиспансера в Пловдив, за да им бъдат направени вливките. Само една от жените веднъж сподели, че вместо да ходи до Пловдив за инжекция, каквато й се поставя всеки месец, се е доверила на медицинска сестра от Пазарджик. Но това е станало по нейно желание, за да не пътува и да избегне струпванията на много хора.

Повече за живота в Онкоцентъра - в книжния брой на вестник "Знаме".

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички