Други

Нови 177 исторически документа за живота на съгражданина ни Константин Муравиев

  19.07.2020 06:45             
Нови 177 исторически документа за живота на съгражданина ни Константин Муравиев

И други любопитни факти ни представя Годишника на музея

ПАЗАРДЖИК. Интересни материали от архива на местния музей, които по никакъв друг начин не могат да достигнат до читателя, са публикувани в Десетия том на Годишника на Регионалнияисторически музей. Сред тях са дарените от Румен Манев документи за именития ни съгражданин, политик и общественик Константин Муравиев. Тиражът е 300 тома, а изданието е под редакцията на проф. д-р Красимира Табакова от СУ „Св. Климент Охридски”, доц. д-р Атанас Шопов, директор на Историческия музей в Панагюрище, и Борис Хаджийски, директор на Регионалния исторически музей в областния център. Корицата – запазената марка на сборника, е дело на покойния виден наш изкуствовед доц. д-р Петър Змийчаров. На нея е изобразена колона от иконостаса на катедралния храм „Успение на св. Богородица” в Пазарджик върху мраморен фон, създавайки внушението за синтез между хартия, дърво и камък.

Но да се върнем на документите за Константин Муравиев

Сбирката включва 177 исторически свидетелства за живота му – ръкописи, кореспонденция, снимков материал, включително и от личния му живот. В саморъчно написаната си автобиография Муравиев описва живота си така: „Роден съм на 21 февруари 1893-а в Пазарджик, където завърших първоначалното си образование, а средното – в Института за висши науки в Цариград. Балканската война прекарах като войник в 27-и пехотен Чепински полк. След това следвах в ШЗО и във Военното училище. През Европейската война бях на фронта… като на юли 1919-а се демобилизирах и уволних.” През 1928 г. Муравиев се жени за Добринка Лазарова Нишкова, по това време студентка по история в Софийския университет. За радостното събитие свидетелства сватбен портрет. Константин Муравиев, земеделец по убеждение, е един от създателите на Врабча-1. Три пъти избиран за министър от квотата на БЗНС в периода от 2 до 9 септември 1944 г. е министър-председател на България. Дарението съдържа още писма, договор с БАН от 1 април 1960 г. за отпечатване на мемоарите му и ръкописни бележки към тях, спомени и снимки. Константин Муравиев си отива от този свят на 31 юни 1965 г. на 71-годишна възраст. Автори на публикацията са Георги Геров и Бойко Сираков, уредници в отделите „Нова история” и „Най-нова история” в музея.

 

Повече подробности относно другите интересни проучвания в Годишника - на страниците на последния брой на вестник "Знаме".

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПОД НАЕМ  ДВУСТАЕН, ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ, ЦЕНТЪР, ЩАБА, 220 ЛВ.,0888 957 726.

ПОД НАЕМ ДВУСТАЕН, ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ, ЦЕНТЪР, ЩАБА, 220 ЛВ.,0888 957 726.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80.

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80.
Всички