Други

На абитуриентски балове при нас идваха Стефан Данаилов и „Сигнал”

  18.07.2020 06:49             
На абитуриентски балове при нас идваха Стефан Данаилов и „Сигнал”

През 70-те и 80-те изпращанията се провеждаха не в ресторанти, а в Младежкия дом

ПАЗАРДЖИК. Традицията днес повелява абитуриентите да отбелязват раздялата с училище с пищни и разточителни тържества в ресторанти, хотели и курорти. Не така обаче беше в не чак толкова далечното минало. През 70-те и в първите години на 80-те години Младежкият дом бе домакин на всички гимназиални балове.

Ето какво си спомни за тях пред „Знаме” Дечо Илиев, който е бил сред основните организатори. Днес той е управител сцена в Младежкия дом:

- Абитуриентските балове се провеждаха

в голямата зала

Имаше сладкарница на мястото на днешната външна зала. Чрез нея и чрез „Обществено хранене” се осигуряваха почерпката и масите за празнуващите. Училищата си изготвяха графици кое на коя дата ще е. Някои се комбинираха.

От Младежкия дом се очакваше да организираме програма със специален сценарий. Канихме оркестри и банди. Идвали са „Сигнал”, „Диана Експрес”, „LZ”, „Фактор”, „Тоника”, „Тоника СВ” и т. н. - общо взето всички известни групи тогава са гостували на пазарджишките балове.

Стефан Данаилов, Константин Коцев, Стоянка Мутафова, Георги Парцалев,

Татяна Лолова и много други звезди от сцената и екрана

също са веселили младежите със сценки, скечове или пък са били водещи. Организирахме цяла блок-програма с илюзионисти и диджеи. Групата свиреше, а докато си почиваше, диджеят поемаше щафетата. Настроените бе наистина на ниво, танците продължаваха до зори.

Тържествата започваха около 19-20 часа вечерта и продължаваха до сутринта. Накрая абитуриенти и учители заедно отиваха в гимназиите,

за да се сбогуват по изгрев
На въпроса за тоалетите на празнуващите преди 40 години, Дечо Илиев отговаря така:

- Също като днес, младите хора бяха много официални – с рокли, костюми, прически и грим. Разбира се, нямаше толкова екстравагантности. Нито разголване. Но пък вълнението не беше по-малко – тези момичета и момчета се появяваха без ученическите си униформи, без баретите, без плитките. Избираха си и Мис и Мистър Бал.

Пред Младежкия дом се правеха

шпалири

Събираха се много хора – близки и минувачи, за да посрещнат и да се порадват на абитуриентите, преди те да влязат в залата.

Използваните снимки са от рубриката „Завръщане в бъдещето”. В нея се представя активният живот в Дома през годините, както и приемствеността, която се следва и до днес, за да се развива той като център за изкуство и занимания на младите през свободното време.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички