Други

На абитуриентски балове при нас идваха Стефан Данаилов и „Сигнал”

  18.07.2020 06:49             
На абитуриентски балове при нас идваха Стефан Данаилов и „Сигнал”

През 70-те и 80-те изпращанията се провеждаха не в ресторанти, а в Младежкия дом

ПАЗАРДЖИК. Традицията днес повелява абитуриентите да отбелязват раздялата с училище с пищни и разточителни тържества в ресторанти, хотели и курорти. Не така обаче беше в не чак толкова далечното минало. През 70-те и в първите години на 80-те години Младежкият дом бе домакин на всички гимназиални балове.

Ето какво си спомни за тях пред „Знаме” Дечо Илиев, който е бил сред основните организатори. Днес той е управител сцена в Младежкия дом:

- Абитуриентските балове се провеждаха

в голямата зала

Имаше сладкарница на мястото на днешната външна зала. Чрез нея и чрез „Обществено хранене” се осигуряваха почерпката и масите за празнуващите. Училищата си изготвяха графици кое на коя дата ще е. Някои се комбинираха.

От Младежкия дом се очакваше да организираме програма със специален сценарий. Канихме оркестри и банди. Идвали са „Сигнал”, „Диана Експрес”, „LZ”, „Фактор”, „Тоника”, „Тоника СВ” и т. н. - общо взето всички известни групи тогава са гостували на пазарджишките балове.

Стефан Данаилов, Константин Коцев, Стоянка Мутафова, Георги Парцалев,

Татяна Лолова и много други звезди от сцената и екрана

също са веселили младежите със сценки, скечове или пък са били водещи. Организирахме цяла блок-програма с илюзионисти и диджеи. Групата свиреше, а докато си почиваше, диджеят поемаше щафетата. Настроените бе наистина на ниво, танците продължаваха до зори.

Тържествата започваха около 19-20 часа вечерта и продължаваха до сутринта. Накрая абитуриенти и учители заедно отиваха в гимназиите,

за да се сбогуват по изгрев
На въпроса за тоалетите на празнуващите преди 40 години, Дечо Илиев отговаря така:

- Също като днес, младите хора бяха много официални – с рокли, костюми, прически и грим. Разбира се, нямаше толкова екстравагантности. Нито разголване. Но пък вълнението не беше по-малко – тези момичета и момчета се появяваха без ученическите си униформи, без баретите, без плитките. Избираха си и Мис и Мистър Бал.

Пред Младежкия дом се правеха

шпалири

Събираха се много хора – близки и минувачи, за да посрещнат и да се порадват на абитуриентите, преди те да влязат в залата.

Използваните снимки са от рубриката „Завръщане в бъдещето”. В нея се представя активният живот в Дома през годините, както и приемствеността, която се следва и до днес, за да се развива той като център за изкуство и занимания на младите през свободното време.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички