Понеделник, 25 Яну 2021
 
Регионът

Не „Биовет”, а земеделци изтровили рибата в Стара река

  17.07.2020 06:28             
Не „Биовет”, а земеделци изтровили рибата в Стара река

От БАБХ трябва да отговорят как ще затегнат контрола срещу масовото пръскане с пестициди

ПЕЩЕРА. От Българската агенция по безопасност на храните трябва да излязат с официален коментар дали земеделските производители масово пръскат със забранени препарати и ако е така, как ще затегнат контрола. Това заяви пред „Знаме” д-р Петко Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните с аргумента, че няма право да коментира ситуацията. Духовете бяха разбунени след като стана ясно, че производители на селскостопанска продукция пръскат със забранени препарати, а за това има организиран контрабанден канал. Такова разследване направи Васил Иванов по Нова телевизия.

След намерената мъртва риба в Стара река при Исперихово през май и наложените санкции на „Биовет”

областният вестник писа, че от най-голямото предприятие в региона се съмняват, че пестициди, хвърлени от земеделците, са причина за изтравянето. Защото по това време на годината на това място рибата залпово измира. За целта от „Биовет” бяха изпратили проби от мъртвата риба в българска и в немска лаборатория. Сега става ясно, че резултатите са категорични и шокиращи. В най-голямата и авторитетна немска лаборатория – „Юрофинс“ в Хамбург, е установено, че мъртвата риба съдържа ДДТ, който е забранен в много страни, включително и у нас, още през 70-те години на миналия век. От него умира всичко на полето - пчели, птици, селскостопански животни. Още преди 50 години е доказано, че голям процент от хората, консумиращи продукти, пръскани с ДДТ, заболяват от рак. А wстановените концентраци на ДДТ в тъканите на умрялата риба от 0,077 мг/кг са изклчително високи и свидетелстват, че причина за отравянето е замърсяване на водата в района с ДДТ в концентрации многократно надвишаващи леталната доза от 10 мкг/л, става ясно от изследванията.

В Пазарджишка област, включително и в Пещерско, пчелари се оплакват пред „Знаме”, че

пчелите им масово са уморени малко след намирането на мъртвата риба

и също обвиняват земеделски производители. Че „Биовет” и пречиствателната станция не са причинили измирането на рибата, се потвърждава и от факта, че на 8 км надолу по течението на Стара река не е открита нито една умряла риба. А петдесетината мъртви риби са установени едва на десетия километър – там където реката вече преминава през две села и обработваема земеделска земя.

По този повод Васил Иванов цитира статистика на РИОСВ, според която всяка година откриват мъртва риба в същата река, на същото място през месеците април и май - период, в който земеделците пръскат най-усилено своите насаждения с препарати. Инж. Трендафил Велов, главен експерт в РИОСВ-Пазарджик, казва, че подобна статистика има за периода 2016 – 2019 г. За да провери твърденията на местни хора, че

едри и дребни земеделци в района масово пръскат земите си със забранени препарати чрез тракторите си,

които са оборудвали със системи за пръскане, на случаен принцип са изпратени проби от почвата от 5 места в района. Включително и от овощни градини – с ябълки, кайсии, череши. Резултатите в лицензирана лаборатория в Пловдив показват, че и в петте проби има ДДТ, и то 12 пъти над допустимата норма. Според лаборантите, високата концентрация на ДДТ доказва, че насажденията са пръскани скоро, а не преди години. И допълват, че и друг път е установявано съдържание на ДДТ от проби в Пазарджишко. В агроаптеките в региона пък продадоха на разследващите забранен препарат след като продавачът се поинтересува единствено дали черешите, които ще се пръскат, са за продаване или за лична консумация. И посъветваха купувача да не ги яде и да изгори опаковката на препарата.

Стопани коментират, че

отровните препарати струват наполовина по-малко от сертифицираните

Снабдявали се с тях от местни дилъри и организиран начин за снабдяване с отровните препарати. Един път в годината се осъществявала доставка с лица, които внасят отровите от Турция след предварителна заявка.

„Може би малък процент от земеделските производители го използват поради незнание. Останалите го ползват съвсем умишлено, признават производители. След като мине пръскането, техниката трябва да бъде почистена и подготвена за следваща употреба. Това се случва в най-близката река. Тракторът засмуква вода от реката, измива цистерната и я връща обратно в реката. В резервоара обаче остава част от химикала. Колко точно зависи от големината на пръскачката – при малките 2-3-5 литра, при големите – може и 20 литра”, казва още стопанинът.

От ОБДХ трябва да контролират как се пръска, но неофициално признават, че нямат ресурс. Те правят внезапни проверки на аптеки, пазари и тържища, но не вземат проби от почвата на обработваемите площи. А би трябвало, защото имат това право.

По данни на Асоциация „Растителнозашитна индустрия”, 20% от използваните субстанции в земеделието ни са забранени и се внасят контрабандно. А картинката от Пещерско и Пазарджишко се случва в цялата страна.

Алексей СТАНКОВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички