Пазарджик

Даниела Кадийска, младежки посланик на НАТО: Алиансът не е само военен пакт, а ценностна система

  22.07.2020 06:26             
Даниела Кадийска, младежки посланик на НАТО:  Алиансът не е само военен пакт, а ценностна система

Протестите са спонтанни и искрени в голямата си част

 

Даниела Кадийска е родом от Септември и е един от 15-те младежки посланици на НАТО у нас, пресяти след национално състезание. Завършва средното си образование в столичната Национална гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“ със специалност „Философия и култура” (дори е знаменосец на НГДЕК). Сега е студентка втори курс по международни отношения в УНСС и член втори мандат на Управителния съвет на Студентска асоциация за изследване на международните отношения към УНСС (САИМО). Занимава се с организацията на публични лекции, вътрешни обучения и кръгли маси. От 2015 г. Даниела e член на Българския младежки червен кръст, като участва в множество проекти, обучения и мисии в България и чужбина. Решава да се включи в 12-месечната програма „Младежки посланици на НАТО 2020“, защото се интересува от международна политика, дипломация и управление на глобални рискове. Участвала е в редица симулационни модели на ООН, НАТО и др. Може да сте я виждали на Национален младежки форум да агитира младите да гласуват на евроизборите и за Парламент’2019 или докато минава обучение за работа с деца в домове в БЧК-Пазарджик, или когато в Лятна академия за лидери (2019), организирана от Софийски форум за сигурност и Фондация „Конрад Аденауер”, има съвсем малко време да реши поставен казус. Тя е горда, че е получила грамота за представянето си в Модел НАТО от самата Бисерка Бенишева – бивш посланик на България в Унгария и в Ирландия, и член на основния екип по преговорите за присъединяване на страната ни в ЕС. На повечето млади хора абревиатури като НАТО, ЕС, СЕ и ОССЕ не им говорят кой знае колко. Това може би ще се промени след нашия разговор с младата дама.

- Здравейте, Даниела, припознати ли са атлантическите ценности от мнозинството млади българи?

- Не бих казала. За това и станах част от програмата.  (целта на програмата е чрез срещи с дипломати, представители на институциите и неправителствения сектор младите хора да задълбочат знанията си в областта на международната политика и многостранната дипломация и да развият своите умения за комуникация, ораторство, работа в екип, организационни умения и протокол, б.р.) Впечатленията ми са, че няма широк диалог за НАТО и за ползата от членството в него. Ако има диалог, той тече много трудно и е безинтересен за младите. А това е тъжно, защото именно техният глас е гласът на промяната. Но интересът им към евро-атлантическите политически, икономически и отбранителни институции трябва да бъде провокиран.

- Ако трябва да заинтригувате непознат млад събеседник с тази тема, какво ще му кажете?

- Бих му казала, че не трябва да гледаме на НАТО само от военен аспект или като принос в системата за колективна сигурност и отбрана. Бих му казала как НАТО помага ежедневието на хора като нас да бъде по-добро. Как евроатлантическите ценности, които малко или много вече са се наложили в България, дават шанс на нашето поколение да сме космополитни, да имаме достъп до различни проекти и програми, да ходим на обменни начала в Европа, САЩ и Азия. Всичко това е свързано. НАТО не е отделно от Европа, не е отделно от България. НАТО е част от една съвременна култура, в която ние живеем.

- Казвате „САЩ” - преди часове президентът Тръмп каза, че няма да вади САЩ от НАТО. Но ако ги беше извадил?

- Америка е сърцето на НАТО, тя е основата му, стожерът. Ако се извади стожерът или само да се разклати, нещата стават тревожни и НАТО няма да е НАТО даже от военна гледна точка.

- И у нас почвата се клати от протести в последните дни. Вие сте специалист по глобални кризи и дипломация, но виждаме как нашите институции недипломатично си разменят обвинения…

- Искреното ми мнение е, че много неща доведоха до тези протести. От политологична гледна точка дори коронавирусът е една от причините за масовото недоволство, на което сме свидетели. Защото много хора останаха без работа, много хора още работят, но пък се чувстват подтиснати от това извънредно положение и наложените ограничителни мерки, под каквито нашето поколение никога не е било поставяно. А това няма как да не окаже влияние. Нещо подобно видяхме и в Америка след смъртта на Джордж Флойд. Много от тези хора имат нужда от промяна и няма нищо лошо в това да си изказват свободно мнението. А щом толкова много хора искат промяна, явно нещо трябва да се промени. Да, чуха се приказки, че протестите са режисирани, но не мисля, че е така. Аз съм в София и имам впечатления от първа ръка. Хората са искрени в исканията си и са много. Може би от протестите през 2013-а, когато дойде правителството на Пламен Орешарски, не е имало толкова многолюдни протести.

- Коронавирусът обърка и Вашите планове. Как вие, младежките посланици, работите в тази обстановка? Трябваше да посетите щаб-квартирата на НАТО сега…

- Да, трябваше да направим двудневно посещение там през юни, но заради усложнената обстановка с КОВИД-19 това не се случи и засега е отложено биз фиксирана дата. За съжаление голяма част от нещата, които бяхме предвидили като срещи с ученици и със студенти, не се случиха. Но ние приехме предизвикателството на пандемията и работихме в такива извънредни условия. Направихме няколко онлайн събития в zoom и всяко едно от тях се радваше на забележителен интерес. Имахме среща с наш генерал, който преди това е работил в щаб-квартирата на НАТО, направихме и онлайн срещи с другите младежки посланици на НАТО - на 27 май проведохме отворена дискусия с началника на отбраната - адмирал Емил Ефтимов, на която поговорихме за Българската армия, предизвикателствата пред сигурността и сътрудничеството с партньорите от НАТО. След това на 3 юни направихме онлайн дискусия с полк. Орлин Николов, директор на Crisis Management and Disaster Response Centre of Excellence. Но факт е, че доста сме ограничени във възможността да направим всичко запланувано.

- Откъде е интересът Ви към международните отношения? Къде сте учила?

- Основното си образование завърших в СОУ „Христо Ботев” в Септември. Исках да уча хуманитарни науки. Още като дете имах голям интерес към историята и моята учителка ми каза, знаеш ли, че има една гимназия в София за история, за древни езици – защо не пробваш там? Аз никога не бях я чувала, но като на шега се записах и се явих на изпит по история. И после видях, че имам шестица. Нямах никакви очаквания, не знаех къде отивам, в какво се впускам. Отидох там и просто си попаднах на мястото. И сега имам страшен сантимент към това училище. – то ми даде тласък в живота, възпита ме на естетика, на култура, на вкус, на философия, въобще на всичко… След НГДЕК мислех да уча „Право”, но пък толкова обичам изкуството! Рисувам, много слушам музика, питах се дали да не отида в Художествената академия. Много се колебаех и не можех да взема решение. Но някъде в 11-12 клас ми се избистриха нещата и все по-живо ме интересуваше това, което се случва в обществото. Леля ми е журналист, а постоянно вкъщи се говори какво се случва по света и у нас - и това също в някаква степен ми повлия. Реших да кандидатствам „Международни отношения” в УНСС. Това бе единственият ми избор, но аз по принцип като взема решение, знам, че това е нещото и то няма алтернатива. Явих се на национален конкурс за есе – наградата беше прием без изпит. И така влязох.

- Каква беше темата на есето?

- „Бъдещето на България в ЕС”. Покрай есето навлязох в материята, която уча в момента, четях, запознавах се с много нови факти. Още в първи курс влязох в САИМО - Студентска асоциация за изследване на международните отношения. И тук в началото не тръгнах с кой знае какви очаквания, но почти веднага ни потопиха в тази специфична атмосфера. Погълнаха ме темите за политиката на сигурността и конкретно за НАТО. Започнахме да ходим по обучения. Миналото лято бях на Модел НАТО, където ни бяха дали темата за тероризъм в Азия, но държавите бяха измислени. Ние трябваше да разработим план за изход от кризата в ролята на посланици на всяка една от държавите. Моделът се провеждаше във Военната академия „Георги С. Раковски” в столицата. Тогава научих за програмата за младежките посланици на НАТО и си казах, че догодина ще кандидатствам за нея. И така стана.

- А бъдещето? Може би го виждате зад граница?

- Още като ученичка си казах, че ще остана в България. Тогава за много хора не беше необходимост, а по-скоро мода да се излиза в чужбина за постоянно. А аз реших, че оставам тук. Смятам се за много деен и амбициозен човек, който пряко се интересува от обществото и неговото бъдеще, и смятам, че моята страна има нужда от мен

- Казахте за рисуването и изкуството. Остава ли Ви свободно време за рисуване?

- За рисуване, честно казано, напоследък не ми оставаше време. Но пък тези ограничителни мерки на извънредното положение си имат и хубава страна, защото сега мога и да рисувам. Обичам да правя акварели, обичам Ренесансова Италия и един от любимите ми художници е Сандро Ботичели. Много обичам изкуството и то ми доставя истинска наслада на душата. Това е начинът, по който си почивам.

Тодор ГРОЗДЕВ

Бел. ред. Младежко евро-атлантическо дружество (МЕАД) е НПО, създадена през 1996 г. в София като официалната младежка секция на Атлантическия клуб в България (АКБ). МЕАД е член на Международната Младежка асоциация на Атлантическия договор (YATA International). Нейните цели са да промотира евро-атлантически ценности сред младежта и широката общественост. И използвайки своите социални медии, да спомогне създаването на платформа, от която младите хора да бъдат чути и да могат споделят своите идеи за по-добро бъдеще.

МЕАД прави и координира визити и лекции на местни и чуждестранни експерти и отличени говорители; създава семинари и конференции на различни теми; насърчава разпространението на информация относно развитието на НАТО, ЕС и свързани с тях международни организации. До този момент МЕАД е установило контакти с редица международни НПО и е осъществило множество проекти с подкрепата на Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО, Еразъм+ и други програми.

По проекта имаше обучение и в Пазарджик още през есента на 2018-а. Младежите бяха обучени и в това как да разпространяват своите мнения по каузите, които ги интересуват – с помощта на рекламни и творчески инструменти, като например видео или дизайн, или организиране на кампания в социалните медии. Те създадоха и собствени проекти, обясняващи ролята на Алианса от своя гледна точка.


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички