Четвъртък, 28 Яну 2021
 
Регионът

Вековен дъб пази тайната за силата на свети Илия

  20.07.2020 06:24             
Вековен дъб пази тайната за силата на свети Илия

БАНЯ. Илинден специално се е чествал през вековете в панагюрското село. Ученици покрай конкурс преди години извадиха наяве историята на вековния дъб в близката местност Венеца. По данни на местното население, дървото е на около 200 години, високо е над 8 метра, обиколката му е 1.80 м и е в добро състояние. Расте на скално възвишение с изглед към селото и района. Библиотекарката Радка Мутева тогава съдейства на децата, които проучиха архивите на местния краевед Вельо Мутев и разговаряха с възрастни хора, помнещи ритуали от своето детство, свързани с дървото. Старците разказаха как

вековният дъб е обединил паметта на банци,

които под него от прастаро време извършвали ритуали и обреди, организирали общоселски събори с курбан и водосвет. В езически времена жертвоприношение умилостивявало светеца, за да пази селото от градушки и наводнения. Под дъба се е правел и молебен за дъжд и плодородие "Вайдудул". Дори самото име на местността идвало оттам, че под дъба са виели венци, с които са украсявали около дъба за празника. На Илинден излизали вярващи жени, които палели свещи и правели курбан от пиле или петле. Задължително е имало и водосвет за здраве.

Този обред се е извършвал в горещниците, а хората са участвали в него с носии от дебели вълнени платове

Стари хора от селото разказват, че под дъба имало издялан каменен кръст, където са палели свещите именно във вид на кръст. Историята е запазила сведението, че заклинателят на оборищенци поп Груйо Бански също е правел водосвет под дъба на Венеца на празника Илинден.

Всъщност дъбът във Венеца е едно от четирите свети места, които пазели Баня от злите сили. Другите са местността Света Неделя, където също е имало още по-стар дъб, който обаче е  изгорен, и местностите Свети Дух и Света Петка…

Според роднини на Илия Елинин, клисар в местната църква "Свети Николай", той станал свидетел на мистична случка.

Бил смелчага и е живял до селските гробища

- съвсем близо до местността Венеца. Една нощ, когато излязъл навън, погледът му бил привлечен от светлина и огън под дъба на Венеца. Загледал се и видял хора и поп, който правел водосвет и ритуал  под дъба. Учудил се как така - уж е клисар в черквата, пък нищо не знае за  водосвета! Но все пак бил куражлия, наметнал Илия антерията си и тръгнал към дъба. Само че тъкмо стигнал до него, и всичко изчезнало. И попът, и хората, се изпарили! Много се изплашил Илия Елинин от видяното и се поболял! Тръгнал по баячки и врачки, но нищо не му помогнало. Мистичното изчезване на видяното го преследвало до края на дните му.

Днес вековният дъб на местността Венеца пази историята на обредите в Баня и мълчи по въпроса какво точно се е случило под него.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички