Регионът

Вековен дъб пази тайната за силата на свети Илия

  20.07.2020 06:24             
Вековен дъб пази тайната за силата на свети Илия

БАНЯ. Илинден специално се е чествал през вековете в панагюрското село. Ученици покрай конкурс преди години извадиха наяве историята на вековния дъб в близката местност Венеца. По данни на местното население, дървото е на около 200 години, високо е над 8 метра, обиколката му е 1.80 м и е в добро състояние. Расте на скално възвишение с изглед към селото и района. Библиотекарката Радка Мутева тогава съдейства на децата, които проучиха архивите на местния краевед Вельо Мутев и разговаряха с възрастни хора, помнещи ритуали от своето детство, свързани с дървото. Старците разказаха как

вековният дъб е обединил паметта на банци,

които под него от прастаро време извършвали ритуали и обреди, организирали общоселски събори с курбан и водосвет. В езически времена жертвоприношение умилостивявало светеца, за да пази селото от градушки и наводнения. Под дъба се е правел и молебен за дъжд и плодородие "Вайдудул". Дори самото име на местността идвало оттам, че под дъба са виели венци, с които са украсявали около дъба за празника. На Илинден излизали вярващи жени, които палели свещи и правели курбан от пиле или петле. Задължително е имало и водосвет за здраве.

Този обред се е извършвал в горещниците, а хората са участвали в него с носии от дебели вълнени платове

Стари хора от селото разказват, че под дъба имало издялан каменен кръст, където са палели свещите именно във вид на кръст. Историята е запазила сведението, че заклинателят на оборищенци поп Груйо Бански също е правел водосвет под дъба на Венеца на празника Илинден.

Всъщност дъбът във Венеца е едно от четирите свети места, които пазели Баня от злите сили. Другите са местността Света Неделя, където също е имало още по-стар дъб, който обаче е  изгорен, и местностите Свети Дух и Света Петка…

Според роднини на Илия Елинин, клисар в местната църква "Свети Николай", той станал свидетел на мистична случка.

Бил смелчага и е живял до селските гробища

- съвсем близо до местността Венеца. Една нощ, когато излязъл навън, погледът му бил привлечен от светлина и огън под дъба на Венеца. Загледал се и видял хора и поп, който правел водосвет и ритуал  под дъба. Учудил се как така - уж е клисар в черквата, пък нищо не знае за  водосвета! Но все пак бил куражлия, наметнал Илия антерията си и тръгнал към дъба. Само че тъкмо стигнал до него, и всичко изчезнало. И попът, и хората, се изпарили! Много се изплашил Илия Елинин от видяното и се поболял! Тръгнал по баячки и врачки, но нищо не му помогнало. Мистичното изчезване на видяното го преследвало до края на дните му.

Днес вековният дъб на местността Венеца пази историята на обредите в Баня и мълчи по въпроса какво точно се е случило под него.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПОД НАЕМ  ДВУСТАЕН, ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ, ЦЕНТЪР, ЩАБА, 220 ЛВ.,0888 957 726.

ПОД НАЕМ ДВУСТАЕН, ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ, ЦЕНТЪР, ЩАБА, 220 ЛВ.,0888 957 726.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80.

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80.
Всички