Регионът

Гръмоломник Илия пак ще трещи с огнената колесница

  20.07.2020 06:21             
Гръмоломник Илия пак ще трещи с огнената колесница

КАЛУГЕРОВО-ЛЕСИЧОВО. Времето може да е лошо, но ако има дъжд и гръмотевици, това ще бъде сам свети пророк Илия. Цикълът на летните празници, свързани с предпазване от градушка и гръм, завършва с деня на св. пророк Илия, а се знае, че Илинден (20 юли) е специален празник за калугеровци и лесичовци. Заради извънредната епидемична обстановка в Калугерово този път няма да отбележат традиционните местни празници на културата „Илинден 2020", както правеха в последните 18 години, съобщиха от кметството за „Знаме”. Всеки ще отбележи Илинден в домашна обстановка. А това е особен празник и за манастира „Свети Никола” край Калугерово. На 20 юли 1419 г. зад стените на божията обител намират закрила жителите на близките села, когато пълководецът Муса Кеседжия - Яя паша ги опустошил. По същия начин тук по-късно ще търсят подслон четата на Бейко войвода и Васил Левски, който именно през юли 1871 г.основава революционен комитет в състав: Иван и Никола Ръжанкови, йеромонах Кирил Слепов и учителят Теофил Бейков.

Навръх Илинден и в Лесичово този път ще почитат

В най-новата история на общинския център трябваше за 13-и път в понеделник да почетат свети пророк Илия на връх Камболитица, където се разлива традиционният курбан за здраве и молебен в чест на светеца. Сега обаче лесичовци няма да окичат иконата на светеца с цветя горе. Там има ръчно изработени маси и пейки, обградени с кедрови дървета, и се издига параклис на името на старозаветния пророк, наричан от народа Гръмоломника. Иначе на Камболитица отколе се правят ритуали, а освен свято, мястото е белязано с исторически събития. Останки от стари зидове и храмове, говорят, че то е почитано дълги години преди Христа. Тук на 20 юли 1871 година Васил Левски основава местния революционен комитет. Оттогава всяка година на Илинден там се раздава курбан за здраве и благоденствие.

Освен на Камболитица,

и в други местности около селото са запазени оброчища, посветени на български светци

За тях има и предания. Местата са проучени от краеведа Величко Кратунчев и са описани в книгата му “Лесичовска шарения”. Те са белязани и от гранитни скали, и от мраморни плочи. Южно от селото се намира плодородна местност, наречена на българската светица Петка. Оброчището на свети Атанас е близо до Марешкото дере в селото. Не по-малко свято място е и светилището свети Спас, което се намира на километър западно от селото, между река Тополница и шосето за Мухово. Всички светилища са осветени и на деня на светците там се полагат цветя и се палят свещи.

Сега обаче е ред на свети пророк Илия

Денят му е сред най-почитаните у нас. Народът ни вярва, че на този ден не трябва да се работи, за да не се разсърди свети Илия, почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. Той е единственият човек, жив възнесен на небето.

Св. пророк Илия бил от град Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия означава крепост и той показал твърдина на вярата. Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Затова

пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд

Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил. Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята.

Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

В представите на хората св. Илия е повелител на мълниите и препуска с огнена колесница по небето теглена от четири или шест коня.

Съществува поверие, че на Илинден морето взима най-много жертви като курбан за свети Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди светецът, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички