Спорт

Старши треньорът Николай Митов: „Хебър” се готви по план в извънредните условия

  18.07.2020 06:19             
Старши треньорът Николай Митов:  „Хебър” се готви по план в извънредните условия

Отстрани е лесно да викаш „Давай младите!”, но трябват време и търпение

ПАЗАРДЖИК. След 12-дневния лагер в Банско и тридневната почивка за футболистите на „Хебър”, от началото на седмицата те тренират на спортна база „Георги Бенковски” в своя последен етап от лятната си подготовка. Тя извънредно бе удължена с две седмици след като БФС взе официално решение за старт на новите първенства в професионалния футбол на 7 август. Естествено, като в казармата, всяка заповед е предпоследна, но в лагера на „зелените” тренират в добро настроение. Междувременно бе уредена контрола с „Арда” (Кърджали) за днешната събота - от 18 часа на "Трейс арена" в Стара Загора. За 31 юли пък е уговорен пак в града на липите спаринг с "Берое", а плануваната за 18 юли проверка с „Гигант” (Съединение) все още е под въпрос, но хебърци си търсят за тази дата и противник от професионалните групи. Със старши треньора на „зелените” Николай Митов говорим как върви подготовката в усложнената обстановка.

- Г-н Митов, в тази обстановка лагерът не беше обичаен, доколко беше полезен?

- Определено беше полезен, свършихме каквото си бяхме планували. Продължаваме с подготвителния цикъл и нямаше нещо, което да ни е изненадало неприятно. Що се отнася до обстановката, всички отбори минаваме през това. За съжаление в други отбори има болни от коронавирус, дано това да го няма при нас и в бъдеще. Трябва да живеем с него, колкото и да е страшно. Това е положението.

- А футболистите как живеят с това, сигурно психологическият стрес не е малък?

- Не, мисля, че не е чак толкова голям стрес за тях, тренират нормално, спазват всички необходими мерки, но се стараят на тренировки. Доволен съм от момчетата.

- Направихте пет контроли с 3 равни, 1 победа и 1 загуба. Казвал сте, че резултатите не са най-важното нещо, но как се адаптират младите футболисти?

- Имат още много работа. Далеч са от това, което трябва да бъдат. Хубавото е, че се стараят да се впишат в представителния отбор. Имаме 11 човека набори 2002, 2003, 2004 година. Но в интерес на истината не съм очаквал някакъв бърз и лесен резултат. Отвънка е лесно: „Давай младите!”, „Налагай младите!” И хората си мислят, че като даваш и налагаш младите, нещата се получават задължително и то с магическа пръчка. Но няма лесни неща. Трябва и време, и търпение. Който не е работил, не знае. Може би 90 процента от хората, които гледат отстрани, не знаят за какво става въпрос. Аз съм играл и работил с млади футболисти и съм доказвал, че мога да го правя. Играл съм и в отбори, които са имали съвсем други цели, така че мен това не ме притеснява и вярвам, че нещата ще се получат. Зад това обаче стои много работа и търпение. Затова „Хебър” ще бере плодове от школата след 5-6 години. Няма как да стане по-рано. Едно е да вземеш 16-годишен футболист и да го учиш 2-3 години в първия отбор, друго е да градиш отбор от млади момчета. Друг е въпросът, че налагането на младите футболисти трябваше да бъде заложено централизирано от БФС, защото всичко останало е работа „на парче” и само си говорим.

- Хубаво е, че все пак в нашия отбор има опитни футболисти, има „стожери”, включително и от новодошлите…

- Има, има 25-26-годишни футболисти, които са опитни. Има хора с натрупан стаж в „Б” и в „А” група и те ще помагат, което ще улесни процеса. Но за мен няма млади и стари футболисти, има аможещи и неможещи. Познавам футболисти, които са по на 18 години, но са решавали мачове и играят на високо ниво.

- От новите опитният Живко Петков като че ли най-бързо се вписа в обстановката?

- Е, сега вие гледате головете, но това не е най-важното. Истината е, че на този етап съм доволен от абсолютно всички, защото полагат максимални усилия да паснат в отбора. Но всеки трябва да се доказва всеки ден, на всяка тренировка, във всеки мач.

- Удължаването на подготовката с две седмици ще наложи прекрояване на плановете…

- Няма какво да го коментирам. Така е решено, ние ще коригираме нашите планове за подготовка. Нормални неща. Обстановката е динамична и се променя всеки ден. Цял свят минава през това, ще минем и ние. С това удължаване в последния момент излизат контроли. Ето например сега до последно обсъждахче къде да играем контролата с „Арда” (Кърджали), но без значение дали ставаше дума за Пазарджик или за Стара Загора, мачът, така или  иначе, ще бъде на затворени врати. Но такова е положението. Коронавирусът няма как да бъде оправдание за формата и подготовката ни.

- Андриан Краев и Октай Хамдиев вече се готвят с отбора, Косов още не, здрави ли са другите?

- Не, само Слави Косов още не е напълно готов, но се надявам през следващата седмица и той да започне да се готви индивидуално. Честно казано, като гледам какво става в другите отбори, в тези от Висшата лига, няма как да не съм доволен, че при нас момчетата са здрави и сме предпазени от контузии. Имахме проблеми с Краев и с Октай, но ги запазихме в последните два мача да не рискуваме. И дано всички за здрави и занапред!

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички