Регионът

Мобилни екипи проверяват по фирмите дали се спазват мерките срещу Ковид-19

  10.07.2020 17:08             
Мобилни екипи проверяват по фирмите дали се спазват мерките срещу Ковид-19

ПАЗАРДЖИК. На днешното заседание на Областния кризисен щаб бе направен анализ на епидемиологичната обстановка в областта. Представена бе и последната заповед на министъра на здравеопазването, която влиза в сила от днес и с която се въвеждат временни по-строги мерки противоепидемични мерки. Разгледано бе кои местни институции ще осъществяват контрол по тяхното спазване и при каква организация.

- През вчерашния ден бе проведен

видеоконферентен разговор

с министър-председателя, членовете на Националния щаб и областните управители, на която бяха дадени нужните указания -  припомни областният управител на Пазарджик Стефан Мирев. - Областните кризисни щабове по места имат пълните правомощия да въвеждаме мерки и ограничения за справяне с епидемията.

За щастие, в нашата област

към момента няма огнище на заразени с Ковид,

което да налага по спешни мерки. Въпреки това решихме контролът да се засили. Още от днес са сформирани четири мобилни екипа, които включват служители на Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция за безопасност на храните, Инспекцията по труда и Областната дирекция на МВР. Те ще извършват проверки на фирми дали в тях се спазват ограниченията. Ще инспектират също така търговските обекти и обектите с обществено предназначение.

За спазването на необходимата дистанция и за да не се допуска масово струпване на хора

пък, освен проверките, ще бъдат дадени и предписания на банките, дирекциите "Социално подпомагане", Бюрата по труда и всички останали обществени сгради, където се събират много хора.

-От началото на пандемията служители на МВР са съставили 391 акта за неспазване на мерките, каза още областният управител. - Ежедневно между 27 и 36 екипа извършват регулярни проверки, като

от началото на тази седмица са образувани 6 досъдебни производства за неспазване на карантината

 С последните два случая ("Знаме" писа за тях) общият брой на заразените с Ковид-19 в Пазарджишка област става 359 души. Хоспитализираните са 40, под карантина са поставени 1045 лица. Свободни легла за такива пациенти в лечебните заведения в областта не са малко. Освен това, при евентуално разрастване на епидемията имаме 49 легла във вътрешните отделения, които могат да бъдат трансформирани за болни с коронавирус.

-Броят на положителните пациенти при нас действително е голям, но те са разпръснати в областта. Нямаме оформени огнища -  потвърди директорката на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик д-р Фани Петрова. И уточни разпределението на хоспитализираните в различните местни болници:

-18 души са в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик,

като четирима от тях са в реанимация сектор. В Белодробната болница в областния град се лекува един болен, на който предстои изписване. В Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пещера пациентите са шестима, от които на един предстои изписване. В Пълмед – Здраве в Пазарджик има трима пациенти, а в панагюрската Уни Хоспитал – един човек. Във Велинградска област обстановката към момента е малко по-спокойна. Там болните са 7 души.

-На щаба бе разгледано и постъпило запитване от община Батак за провеждане на 12 юли на

сватбено тържество спортната зала в Нова Махала с очаквани гости между 200 и 300 души

– допълни Стефан Мирев. - Предвид обстановката, в която се намира цялата страна, препоръчваме това сватбено тържество да бъде отложено.

В заключение областният управител увери, че ситуацията в цялата област се следи внимателно.

-Самосъзнанието и личната отговорност също са от голямо значение, независимо от мерките, които предприемаме. Затова апелирам да бъдем разумни и стриктно да спазваме разпоредбите на здравните власти.

Лидия КАДИЙСКА

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички