Четвъртък, 13 Авг 2020
 
Регионът

Доц. д-р Явор Бояджиев: Започваме 20-то лято на „Юнаците”, само да няма болести!

  13.07.2020 06:36             
Доц. д-р Явор Бояджиев:  Започваме 20-то лято на „Юнаците”, само да няма болести!

Всяка година променяме представата си за могилата и сега пак очаквам неочакваното

ЮНАЦИТЕ. Четиридесет и първото поредно археологическо лято и кръгло 20-то за доц. д-р Явор Бояджиев започва от понеделник, 13 юли. Екипът, на който научни ръководители са той и синът му Камен Бояджиев, и двамата от Националния археологически институт с музей към БАН, продължава да проучва праисторическия обект „Юнаците” край селото. Заместник на ръководителите е колегата им Валери Петров от същия институт. В екипа са включени специалисти, дългогодишни проучватели на терен, добре познаващи плоската могила. Ще участват и археолози от Регионалния исторически музей в Пазарджик. За предстоящите разкопки наша репортерка разговаря с доц. д-р Явор Бояджиев.

- Доц. Бояджиев, как започва археологическото лято и то по-различно ли е от предишните?

- Екипът ни тази година закръгля две десетилетия научни проучвания на археологическия обект. Предвиждахме по-големи възможности за работа, но пандемията удари лошо и нас, археолозите. Наложи се да започнем с по-малък състав проучватели. От обекта ще отсъстват доброволците от фондация „Балканско наследство”, с която си взаимодействаме в продължение на 5 години. Проектите по програмата на неправителствената организация са тотално замразени поради забрана на колеги за пътуване в чужбина. От създалата се ситуация губят и специалисти от други страни, които не само работят, а се учат на археология при нас. Финансирането от 12 000 лева на първия етап на разкопките в продължение на 3 седмици е осигурено от РИМ в Пазарджик. Директорът на културната институция Борис Хаджийски изпълни обещанието си да задели въпросната сума, за което има нашата огромна благодарност. Още повече, защото пандемията затрудни работата и на музеите. За втория етап от проучването ще разчитаме на средства, осигурени от Министерството на културата, както се прави всяка година. В тази по-различна обстановка с по-малко хора и пари ще премине 20-то поредно археологическо лято на екипа.

- Какви проучвания предстоят?

- Ще продължим разкопките в централната част на могилата. Там с проучванията постепенно слизаме в дълбочина с цел изясняване на стратиграфията на изключително интересни жилища. Надяваме се две от тях да проучим окончателно. За изследването им работим от няколко години – но те са много големи и сложни за изясняване, имат различни етапи на съществуване и преустройства, променяно е вътрешното пространство – плод на дългогодишния им живот. Това лято отново се връщаме в голямата негативна структура, която нарекохме „Дупката”. Дълбочината й надмина 7 метра. Надяваме се този сезон да достигнем дъното й и да изясним нейната функция или поне малко да се доближим до хипотезата защо е там. Имам мои идеи и предположения за изясняване на ситуацията. Отговори могат да дадат проучванията на сондажи в най-южната част на рова пред крепостната стена. Задачата е да проследим стената на рова и да установим каква е връзката й с въпросната негативна структура. Намира се от вътрешната стена и ще установяваме съотношението между двете структури. Въпросната над 9-метрова дълбочина от древното ниво затруднява работата на археолозите поради малката площ, която проучват. Иначе в другата й част пазим непокътнати напластяванията. Миналата година подемно съоръжение помогна по-лесно да изхвърлим пръстта извън Дупката, но по принцип работата е бавна, изисква изключителна прецизност заради интересната ситуация там.

През втория етап ще отворим заритите предния сезон два сондажа, намиращи се извън могилата. Проучването им ще покаже как се развива селището – над 10 пъти по-голямо от самата могила. Амбициозна програма – да, но с по-малко възможности това лято.

- Какво очаквате от проучванията?

- Да си призная, спрях да очаквам каквото и да било, защото могилата всеки път поднася различни изненади. Всяка година променяме представата си за нея. Както обикновено обичам да казвам, очаквам отново неочакваното – допълнителна картина за възможностите и способностите на древните люде, за начина им на живот. Знаете ли, за тези две изминали десетилетия се убедихме във високоразвитата им култура и високо ниво на живот, запозахме се с техническите и художествените им способности и открития. Могила „Юнаците” стана известна в археологическата наука у нас и в чужбина с най-старото злато – златното мънисто, златната пластина, глинените съдове с останки от зърнени храни (пшеница, семена от грозде), със седефените мъниста (копчета, изработени от средиземноморската мида спондилос), с древни археологически структури, които са с над 1000 години по-ранни от най-древните градове, с интересни идоли от глина и още много впечатляващи артефакти. Сега се молим да запазим екипа от болести, спазвайки всички санитарни изисквания. Работата с маски в горещите дни ще бъде повече от трудна, но най-важно е здравето. Но пък започваме проучванията на „Юнаците” на щастливото за екипа ни 13-то число в година на кръгла 20-годишнина. Какво по-хубаво от това! Пожелаваме си успешно и здраво археологическо лято!

- И ние от „Знаме” ви го пожелаваме!

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички