Понеделник, 01 Фев 2021
 
Пазарджик

След 46 години пак откриваме Зоната на здравето

  14.07.2020 06:02             
След 46 години пак откриваме Зоната на здравето

Комплексът „връзва” цялостния зелен пояс за спорт и отдих

ПАЗАРДЖИК. От 12 часа днес официално ще бъде открит обновеният комплекс “Зона на здравето”. Готови са теренът с шамотна настилка, игрищата за баскетбол, волейбол и футбол, както и зоната за стрийт фитнес на открито и детска площадка. За родителите, които ще наглеждат децата си, както и за спортистите, е предвидено кафене, а в името на безопасността на гражданите този терен ще бъде ограден и ще разполага с жива охрана 24 часа в денонощието. Община Пазарджик рехабилитира стадиона, където бе положена нова тревна настилка, изградена бе модерна поливна система, а трибуните за зрители бяха възстановени. Заедно с това, поради високата му натовареност, предстои да стартира ремонт на вече изградените игрище за мини-футбол и прилежащите към него съблекални.

Вече писахме, че на новото игрище в Зоната на здравето ще тренират футболистите от ДФК „Орлета“. Освен за спорт е помислено и за възможността за отдих и културни развлечения.

В рамките на Зоната ще има и амфитеатър за около 150 души със сцена на открито,

подобна на тази на Тортата. „Именно това място е подходящо, за да не пречим на никого. Досега постоянно сглобявахме и разглобявахме една мобилна сцена, сега ще имаме постоянна сцена на открито за концерти и изяви на деца и състави“, заяви по този повод Тодор Попов. Спортната зала в Зоната на здравето ще бъде ремонтирана основно (имаше вариант изцяло да бъде разрушена и изградена от кота нула, но проектанти отхвърлиха този вариант), а за това ще бъде осигурено и държавно финансиране. Съществуващите стени на сградата ще се използват, но покривът ще бъде изцяло подменен. Това ще е тренировъчна зала за отборите по баскетбол и бадминтон, а спортна зала „Васил Левски“ ще остане само за волейбол.

След изграждането на пешеходния мост между Зоната и Острова

тя вече е част от цялостната зона за отдих – специална Алея на романтиката и любовта свързва нея и мост „Атлантик” с парк-остров „Свобода”. Върху голяма част от алеята вече са монтирани бордюрите и новите осветителни тела, като дължината й ще бъде около 1.5 км, а заедно с тази в Острова ще стане общо 3 км. Самата алея започва от мост „Атлантик”, преминава по старата дига на р. Марица, зад детската градина при Библиотеката и бензиностанцията до моста на Марица, където се спуска под моста, а след него излиза отново по дигата до пешеходния мост на остров „Свобода” и там се свързва с алеята в парка.

Защо се казва “Алея на романтиката и любовта” е ясно

– пейките по цялото й трасе ще привличат хората, които искат да спрат за почивка и да погледат реката или да слязат под вековните дървета. С окончателното й изграждане, догодина, когато бъдат основно ремонтирани и възстановени Плажа и „Балона”, всички зелени паркове покрай Марица ще бъдат свързани и със сигурност ще привличат още повече туристи от цялата страна за уникална и незабравима разходка.

„Искам за 4 години Пазарджик да стане най-спортният град с най-много спортуващи деца, да има най-добрата спортна база, която ще се ползва от всички деца безплатно”, заяви кметът Попов.

Последната инвестиция в Зоната на здравето беше през 2009 г., когато на територията й бе реализирана инвестиция за игрища и съблекални на стойност близо 260 хиляди лева.

Може би най-радостен от обновения комплекс е председателят на Общинския работнически спортен клуб Иван Симеонов

Днес 90-годишният почетен гражданин на Пазарджик и заслужил спортен деятел си спомня как през 1971 г., като завеждащ отдел „Физкултура, спорт и туризъм” на Окръжния съвет на Българските професионални съюзи, предлага на бунището на десния бряг на Марица да се построи с профсъюзни средства и доброволния труд на предприятията първият в страната работнически спортен комплекс. Това е началото на Зоната на здравето. През 1974-а е готова ниската част, а спортната зала отваря врати през 1977-а. Там под ръководството на един лекар, трима рехабилитатори и две медсестри десетки работници и служители с хронични и професионални заболявания укрепваха своето здраве до 1992 г., когато Зоната преустанови работа и остана в историята. Отколешна мечта на Иван Симеонов бе да се възстанови и изгради пешеходен мост между Зоната и Острова. Негова е инициативата за построяването на музей на работническото движение в Пазарджишкия край (той бе единствен в страната, с 421 експоната, но за съжаление бе опожарен през 1994 г. заедно с Часовниковата кула).

„Щастлив съм, че се сбъдна тази моя мечта. Ходих и видях. Там е приказка! Зоната на здравето е поредното доказателство, че Пазарджик е най-спортният град”, коментира Иван Симеонов пред наш репортер.

Обновената „Зона на здравето” е част от кампанията „Пазарджик – Европейски град на спорта 2020”

и приоритетът на Община Пазарджик в областта на спорта и физическата активност. Паралелно с нея в горещите месеци се задвижва изграждането на двете крайни трибуни на сектор “А” на стадион „Георги Бенковски”, където наскоро бе открито допълнителното тренировъчно игрище с изкуствена настилка. Наред с кампанията Спортната стратегия включва още ремонтът на зала “Хебър”, изграждането на спортните зали в Зоната и Спортно училище), изграждане на нови спортни зони за жителите (включително на стадион “Любен Шкодров” и завършване на Зоната на здравето), изграждане на още 5 многофункционални игрища за спорт (футбол, волейбол, баскетбол, тенис, стрийт фитнес, писти за бягане), наблягане на засилена работа с подрастващите в школите по футбол и волейбол, освежаване и поддръжка на досега изградената спортна инфраструктура, както и данъчни облекчения за семействата на спортуващи деца.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички