Пазарджик

След 46 години пак откриваме Зоната на здравето

  14.07.2020 06:02             
След 46 години пак откриваме Зоната на здравето

Комплексът „връзва” цялостния зелен пояс за спорт и отдих

ПАЗАРДЖИК. От 12 часа днес официално ще бъде открит обновеният комплекс “Зона на здравето”. Готови са теренът с шамотна настилка, игрищата за баскетбол, волейбол и футбол, както и зоната за стрийт фитнес на открито и детска площадка. За родителите, които ще наглеждат децата си, както и за спортистите, е предвидено кафене, а в името на безопасността на гражданите този терен ще бъде ограден и ще разполага с жива охрана 24 часа в денонощието. Община Пазарджик рехабилитира стадиона, където бе положена нова тревна настилка, изградена бе модерна поливна система, а трибуните за зрители бяха възстановени. Заедно с това, поради високата му натовареност, предстои да стартира ремонт на вече изградените игрище за мини-футбол и прилежащите към него съблекални.

Вече писахме, че на новото игрище в Зоната на здравето ще тренират футболистите от ДФК „Орлета“. Освен за спорт е помислено и за възможността за отдих и културни развлечения.

В рамките на Зоната ще има и амфитеатър за около 150 души със сцена на открито,

подобна на тази на Тортата. „Именно това място е подходящо, за да не пречим на никого. Досега постоянно сглобявахме и разглобявахме една мобилна сцена, сега ще имаме постоянна сцена на открито за концерти и изяви на деца и състави“, заяви по този повод Тодор Попов. Спортната зала в Зоната на здравето ще бъде ремонтирана основно (имаше вариант изцяло да бъде разрушена и изградена от кота нула, но проектанти отхвърлиха този вариант), а за това ще бъде осигурено и държавно финансиране. Съществуващите стени на сградата ще се използват, но покривът ще бъде изцяло подменен. Това ще е тренировъчна зала за отборите по баскетбол и бадминтон, а спортна зала „Васил Левски“ ще остане само за волейбол.

След изграждането на пешеходния мост между Зоната и Острова

тя вече е част от цялостната зона за отдих – специална Алея на романтиката и любовта свързва нея и мост „Атлантик” с парк-остров „Свобода”. Върху голяма част от алеята вече са монтирани бордюрите и новите осветителни тела, като дължината й ще бъде около 1.5 км, а заедно с тази в Острова ще стане общо 3 км. Самата алея започва от мост „Атлантик”, преминава по старата дига на р. Марица, зад детската градина при Библиотеката и бензиностанцията до моста на Марица, където се спуска под моста, а след него излиза отново по дигата до пешеходния мост на остров „Свобода” и там се свързва с алеята в парка.

Защо се казва “Алея на романтиката и любовта” е ясно

– пейките по цялото й трасе ще привличат хората, които искат да спрат за почивка и да погледат реката или да слязат под вековните дървета. С окончателното й изграждане, догодина, когато бъдат основно ремонтирани и възстановени Плажа и „Балона”, всички зелени паркове покрай Марица ще бъдат свързани и със сигурност ще привличат още повече туристи от цялата страна за уникална и незабравима разходка.

„Искам за 4 години Пазарджик да стане най-спортният град с най-много спортуващи деца, да има най-добрата спортна база, която ще се ползва от всички деца безплатно”, заяви кметът Попов.

Последната инвестиция в Зоната на здравето беше през 2009 г., когато на територията й бе реализирана инвестиция за игрища и съблекални на стойност близо 260 хиляди лева.

Може би най-радостен от обновения комплекс е председателят на Общинския работнически спортен клуб Иван Симеонов

Днес 90-годишният почетен гражданин на Пазарджик и заслужил спортен деятел си спомня как през 1971 г., като завеждащ отдел „Физкултура, спорт и туризъм” на Окръжния съвет на Българските професионални съюзи, предлага на бунището на десния бряг на Марица да се построи с профсъюзни средства и доброволния труд на предприятията първият в страната работнически спортен комплекс. Това е началото на Зоната на здравето. През 1974-а е готова ниската част, а спортната зала отваря врати през 1977-а. Там под ръководството на един лекар, трима рехабилитатори и две медсестри десетки работници и служители с хронични и професионални заболявания укрепваха своето здраве до 1992 г., когато Зоната преустанови работа и остана в историята. Отколешна мечта на Иван Симеонов бе да се възстанови и изгради пешеходен мост между Зоната и Острова. Негова е инициативата за построяването на музей на работническото движение в Пазарджишкия край (той бе единствен в страната, с 421 експоната, но за съжаление бе опожарен през 1994 г. заедно с Часовниковата кула).

„Щастлив съм, че се сбъдна тази моя мечта. Ходих и видях. Там е приказка! Зоната на здравето е поредното доказателство, че Пазарджик е най-спортният град”, коментира Иван Симеонов пред наш репортер.

Обновената „Зона на здравето” е част от кампанията „Пазарджик – Европейски град на спорта 2020”

и приоритетът на Община Пазарджик в областта на спорта и физическата активност. Паралелно с нея в горещите месеци се задвижва изграждането на двете крайни трибуни на сектор “А” на стадион „Георги Бенковски”, където наскоро бе открито допълнителното тренировъчно игрище с изкуствена настилка. Наред с кампанията Спортната стратегия включва още ремонтът на зала “Хебър”, изграждането на спортните зали в Зоната и Спортно училище), изграждане на нови спортни зони за жителите (включително на стадион “Любен Шкодров” и завършване на Зоната на здравето), изграждане на още 5 многофункционални игрища за спорт (футбол, волейбол, баскетбол, тенис, стрийт фитнес, писти за бягане), наблягане на засилена работа с подрастващите в школите по футбол и волейбол, освежаване и поддръжка на досега изградената спортна инфраструктура, както и данъчни облекчения за семействата на спортуващи деца.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички