Пазарджик

Лъвът Хектор се прибра здрав и отново е с Рая

  09.07.2020 10:16             
Лъвът Хектор се прибра здрав и отново е с Рая

ПАЗАРДЖИК. Лъвът Хектор е здрав и в много добро състояние за възрастта си. Това е заключението на медицинските прегледи, които му бяха направени вчера от проф. Богдан Аминков от факултета по „Ветеринарна медицина“ на Лесотехническия университет в София.

Екип на организацията за защита на животните „4 лапи“ пристигна вчера в Пазарджик, за да транспортира Хектор за прегледа в специализирана клиника.

„Условията, които тук имат тези два лъва са възможно най-добрите, това са възрастни животни, със сигурност при тях има някакви изменения вероятно в следствие на предишния им начин на живот в зоопарка в Разград, от където са взети. Там те са били използвани основно за разплод, без да се търси въобще тяхното благосъстояние, повече движение и качество на живот. Това, което те нямаха там като млади животни, го имат тук като вече възрастни животни. Но независимо от това са възрастни животни и такива проблеми здравословни ще има за в бъдеще“, коментира Явор Гечев от „Четири лапи“.

Още първите кръвни изследвания, направени в дома на Хектор, преди тръгването за София, показаха, че той е в добро общо състояние. Предположенията за износване на тазобедрените стави и други ставни изменения, които да му причиняват страдания, се оказаха неоснователни. Направената компютърна томография показа, че костната му система е в завидно състояние за възрастта. Временните неразположения са причинени от ошипявания на два прешлена, които ще бъдат овладени с противовъзпалителни лекарства и поддържаща терапия.

След приключване на прегледите, Хектор беше върнат в Пазарджик още същата вечер.

Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“ изказа благодарност на кмета на Пазарджик и експертите на Общината за грижите, които полагат ежедневно за двата лъва и възможността Хектор и неговата сестра Рая да изживеят старините си достойно.

(Зн)

        


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички