Понеделник, 25 Яну 2021
 
Крими

За 13 лева рецидивисти ритали баба в главата и я дупчили с ножица

  05.07.2020 12:42             
За 13 лева рецидивисти ритали баба в главата и я дупчили с ножица

БЕЛОВО. Криминалистите на полицейския участък в Белово за по-малко от 24 часа разкриха двама рецидивисти, които жестоко пребиха баба за 13 лева.

Самотно живееща възрастна жена е била нападната и ограбена в дома си на 2 срещу 3 юли през нощта. След като е била брутално пребита, крадците са взели 13 лева, буркан с орехи, шише вино, дрехи, три стари телефона и няколко броя накити от старицата - гривна, обеци и брошка. Подробности за престъплението днес дадоха окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов и зам.-директорът на ОДМВР-Пазарджик комисар Светослав Телбизов. Днес те и началниците на РУ – Септември и Полицейски участък в гр. Белово – гл. инспектор Стефан Божилов и ст. инспектор Лъчезар Павлов, се срещнаха с потсрадалата - 76-годишната баба Иванка в гр. Белово, като запознаха нея и нейните близки с хода на разследването и залавянето на извършителите.

Пострадалата жена разказа, че живее сама в къщата. Нападателите се промъкнали през малък прозорец в къщата й в петък през нощта. Баба Иванка се събудила от шума, опитала се да запали осветлението, но двамата я хванали за ръцете, повалили я на пода и започнали да удрят и ритат по лицето и тялото. Те заплашили пострадалата с лозарска ножица, като повтаряли: „Давай столевките, Къде са столевките“. Единият от тях имал поставени на ръцете си чорапи, вместо ръкавици. След това двамата мъже започнали да тършуват из стаите на къщата, отваряли шкафовете и преровили гардеробите и леглата. През това време жената успяла да излезе от стаята и тръгнала по стълбите, за да търси помощ. Двамата я настигнали, започнали да я влачат обратно, като я върнали в дома й. Там продължили да я удрят и питат къде е скрила „столевките“.

„Чух тропане, станах и видях как влизат през прозореца. Изключиха ми стационарния телефон, взеха ми мобилния телефон. Биха ме много, ритаха ме в главата и искаха парите. Беше страшно”, каза през сълзи жертвата на нападението. Дъщеря й Румяна допълни, че и грабителите са пребили жестоко майка й, влачили са я и са я душили, дори са я дупчили с лозарската ножица, която намерили в избата.

След това напуснали дома на 76-годишната жена и се отправили към жп гарата в гр. Белово. Пострадалата потърсила помощ от своя съседка няколко часа по-късно, която позвънила на близките й. Незабавно на мястото пристигнали дежурни екипи на полицейски участък в гр. Белово и Районното управление в гр. Септември. Извършен е бил  щателен оглед на местопроизшествието, а районът около града бил отцепен от полиция.

Скоро разследващите влезли в дирите на наглите грабители. Те открили отпечатък на местопрестъплението. Съдействали им техни колеги от ГД „Национална полиция”, СДВР и ОД на МВР – София. Нападателите са задържани (единият е открит в Ботевград, другият – в столицата) и криминалистите разполагат със самопризнанията на единия. Това са И.С. на 43 и Д. Р. на 34 години, от Лом и Разлог, но живеят в столицата.

Разследващият екип установил, че след нападението над възрастната жена обвиняемите се качили на влак за гр. София. Преди това те изхвърлили част от дрехите си по улиците на гр. Белово.Действията на полицейските екипи били провеждани под наблюдението на прокурор от Окръжната прокуратура - Пазарджик.

Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пазарджик да внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Наказанието, предвидено от закона за престъплението, в което са обвинени двамата, е от 5 до 15 г. лишаване от свобода.

Окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов коментира, че те са с множество регистрации и осъждания и зад гърба си имат над 20 криминални престъпления. „Вероятно извършителите са я наблюдавали или са същите, които миналата година са ремонтирали навес на бабата”, заяви прокурор Малинов и благодари на всички за добрата работа и съдействието.

Според баба Иванка, майсторите са същите, на които платила за ремонта и ги черпела с ракия

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички