Пазарджик

Учител безвъзмездно зографиса св. Климент Охридски на стената на Първо основно училище

  03.07.2020 17:05             
Учител безвъзмездно зографиса св. Климент Охридски на стената на Първо основно училище

ПАЗАРДЖИК. От днес ликът на св. Климент Охридски грее на стената на Първо основно училище, чийто патрон е първият епископ, проповядвал на български език. Това е поредната инициатива, посветена на 110-годишнината на учебното заведение. Автор на фасадния стенопис е художникът Георги Руков – бивш възпитаник на школото, а сега – преподавател по изобразително изкуство тук. Той дари произведението си, над което безвъзмездно се трудил по време на извънредното положение от началото на март.

Откриването на внушителното стенно пано стана на тържествена церемония пред ученици и учители. Пред аудиторията Георги бе представен като герой в приказка заедно с някогашната си учителка Светлана Гагова, която някога го въвела в света на изобразително изкуство. Самата г-жа Гагова също бе изключително впечатлена от стенописа и подчерта символиката в тъмната и хаотична долна част, която прелива нагоре, сякаш към единението и светлите бъдни дни.

„Благодаря Ви! Така е наистина, а това преливане още по-добре се забелязва, когато навън е тъмно и се включи художественото осветление”, на свой ред каза художникът Георги Руков. Той бе поздравен специално от директорката на училището Грета Димитрова. „Бъдете здрав и неуморим в таланта си, за да дарявате с образ, цвят и фантазия. Вдъхновението е онзи порив на сърцето, което прави хората по-добри. Пожелавам Ви вдъхновение и творческа енергия”, обърна се към него директорката.

„Човек е свободен да бъде креативен в изкуството, за мен е важно да изпитвам удоволствие в творческия процес. Обикновено започвам с малка моливна скица, която пренасям по-късно на стената. От малък мечтая да „надраскам” фасадата на това училище… легално С най-дълбоки чувства благодаря на г-жа Гагова, откоято започват моите първи осъзнати щрихи. Тя бе човекът, който в точния момент видя таланта в мен и ме насочи в правилната посока. Неслучайно този проект се ражда в този момент. Тази година Първо основно училище „Св. Климент Охридски” стана на 110 години. Това е моят подарък за всички настоящи и бъдещи ученици”, каза авторът. И благодари на всички, които го подрепят, както и на тези, които го критикуват. Защото така става още по-полезен и успешен. И пожела на учениците, и специално на седмокласниците, които днес получиха дипломите си, да следват мечтите си.

Георги Руков рисувал в продължение на три месеца на стената всеки следобед. „Преди обяд преподавах дистанционно, а след това вземах боите и започвах. Точно тогава слънцето е силно и печеше неприятно, но аз имах вдъхновение”, разказа пред „Знаме” художникът, който не скри вълнението и изненадата си, че днес стана главен герой в приказка на сцена, за която е направил декора. Изпълнението е със специални акрилни бои, които издържат на всякакви атмосферни условия.

Свети Климент Охридски се вижда и от преминаващите по ул. „Стефан Караджа”, и от живеещите в района.

Георги Руков обаче не се задоволява само със стената на училището.

Какво направи още ще разберем от него самия в книжния брой на „Знаме” в петък.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички