Четвъртък, 13 Авг 2020
 
Други

Зрелостничката Мариана Танова: Няма по-ценна награда от "културния чек"

  05.07.2020 07:12             
Зрелостничката Мариана Танова: Няма по-ценна награда от \

Тя ще учи компютърна анимация в Залцбург, скоро излиза от печат първата й поетична книга

ПАЗАРДЖИК. Мариана Танова е една от зрелостничките на езиковата гимназия "Бертолт Брехт", която получи от кмета Тодор Попов културен чек за отличен успех:

- Щастлива съм, че притежавам отличие с възможности да споделя културния живот в родния си град - вълнува се Мариана. - Чекът е във вид на красиво изработена книжка с указания с какви билети да посетим културни институции. Представленията на драматичния театър и на кинопрожекции са по две и едно - в галерия и музей. Отделно има

ваучер за избор на книга

Мисля, че няма по-ценна и подходяща награда за нас, зрелостниците, и оценявам подобаващо жеста на кмета Тодор Попов и му благодаря. Обожавам театралните спектакли и киното, посещавам ги с удоволствие - уверява Мариана. И признава с леко притеснение, че увеличаването в последно време на случаите на епидемията са я постреснали.

- Всички случаи на новозаболели с коорнавирус ме въздържат да посетя театрални постановки и кино. С удоволствие ще отида и до книжарницата, но все още не съм избрала най-подходящата си книга - допълва младата госпожица. Тя разкри, че е приета в 6 университета - 5 в Англия и един в австрийския град Залцбург, в който ще следва специалността "Компютърна анимация". В университета са харесали изпратеното

нейно анимационно филмче "Ренесансът на пеперудите"

с времетраене 1 минута и 50 секунди. Последвало и интервю.

- За реализацията на сюжета - мое творение, използвах 3 компютърни програми, като всичко е рисувано поотделно. Една секунда време е равна на 20 рисунки, възможни са и повече, в зависимост колко е сложно движението в лентата.

В нея се разказва за учен, който прави експеримент в собствената си лаборатория, в която е работил през целия си живот. Случва се чудо - пеперуда оживява от приготвена от него отвара. Възхитен от силата на течността, той също решава да я изпие. Резултат -

ученият се превръща в пеперуда

и отлита да събира прашец от цветя. В основата на сюжета стои метафората за смисъла на човешкия живот, обяснява Мариана.

- Избрах да следвам в университета в Залцбург заради доброто образование, което дава висшето учебно заведение, а мечтата ми е да правя това, което обичам - каза още момичето. - Езикът няма да е проблем, завърших немска паралелка в гимназията. Учебните занятия започват от септември.

Поезията също ми е страст. Там не присъстват определени теми. Вълнувам се от моя вътрешен свят, той е изблик от емоции, мисли и чувства, с които възприемам реалността. В стиховете има надежда, любов, разочарования, като огледало на живота.

Скоро ще излезе от печат първата ми книга с 30 стихотворения,

като към всяко от тях има и моя илюстрация. Казва се: "Етериално".

Нямам предпочитания към нито едно от двете умения - рисуването и поезия. Защото общото, което ги свързва, е изкуството - убедена е бъдещата аниматорка с вкус към мерената реч.

Тя обича изкуството и е убедена, че то е нейното поприще. Но, разбира се, няма как да не я питаме и за абитуриентските вълнения.

- Последната новина за бала е, че ще се проведе на 15 юли, но може да има отново промяна, защото нищо не е сигурно.

Балът не ми е приоритет и няма да страдам, ако не се състои

Напоследък, вместо приятна среща със съучениците и подобаваща раздяла след училищната скамейка, балът се превръща в показност на тоалети и прически. Прекалено прехвален е, губи се смисълът му, а и за него родителите хвърлят луди пари на халост. Да си призная, суетата ми идва вповече. Имам съученици, които за празничната вечер сеподготвят от много рано и за тях липсата на бал ще е тежко преживяване. Но за мен не. Въпреки всичко мояттоалет също е готов. Ще бъда със съучениците си за последно заедно. Вълнувам се. Ще бъде весело и малко тъжно – признава Мариана Танова.

А ние от „Знаме” желаем на нея и на връстниците й здраве, свеж вятър в платната и пълен напред!

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички