Други

Зрелостничката Мариана Танова: Няма по-ценна награда от "културния чек"

  05.07.2020 07:12             
Зрелостничката Мариана Танова: Няма по-ценна награда от \

Тя ще учи компютърна анимация в Залцбург, скоро излиза от печат първата й поетична книга

ПАЗАРДЖИК. Мариана Танова е една от зрелостничките на езиковата гимназия "Бертолт Брехт", която получи от кмета Тодор Попов културен чек за отличен успех:

- Щастлива съм, че притежавам отличие с възможности да споделя културния живот в родния си град - вълнува се Мариана. - Чекът е във вид на красиво изработена книжка с указания с какви билети да посетим културни институции. Представленията на драматичния театър и на кинопрожекции са по две и едно - в галерия и музей. Отделно има

ваучер за избор на книга

Мисля, че няма по-ценна и подходяща награда за нас, зрелостниците, и оценявам подобаващо жеста на кмета Тодор Попов и му благодаря. Обожавам театралните спектакли и киното, посещавам ги с удоволствие - уверява Мариана. И признава с леко притеснение, че увеличаването в последно време на случаите на епидемията са я постреснали.

- Всички случаи на новозаболели с коорнавирус ме въздържат да посетя театрални постановки и кино. С удоволствие ще отида и до книжарницата, но все още не съм избрала най-подходящата си книга - допълва младата госпожица. Тя разкри, че е приета в 6 университета - 5 в Англия и един в австрийския град Залцбург, в който ще следва специалността "Компютърна анимация". В университета са харесали изпратеното

нейно анимационно филмче "Ренесансът на пеперудите"

с времетраене 1 минута и 50 секунди. Последвало и интервю.

- За реализацията на сюжета - мое творение, използвах 3 компютърни програми, като всичко е рисувано поотделно. Една секунда време е равна на 20 рисунки, възможни са и повече, в зависимост колко е сложно движението в лентата.

В нея се разказва за учен, който прави експеримент в собствената си лаборатория, в която е работил през целия си живот. Случва се чудо - пеперуда оживява от приготвена от него отвара. Възхитен от силата на течността, той също решава да я изпие. Резултат -

ученият се превръща в пеперуда

и отлита да събира прашец от цветя. В основата на сюжета стои метафората за смисъла на човешкия живот, обяснява Мариана.

- Избрах да следвам в университета в Залцбург заради доброто образование, което дава висшето учебно заведение, а мечтата ми е да правя това, което обичам - каза още момичето. - Езикът няма да е проблем, завърших немска паралелка в гимназията. Учебните занятия започват от септември.

Поезията също ми е страст. Там не присъстват определени теми. Вълнувам се от моя вътрешен свят, той е изблик от емоции, мисли и чувства, с които възприемам реалността. В стиховете има надежда, любов, разочарования, като огледало на живота.

Скоро ще излезе от печат първата ми книга с 30 стихотворения,

като към всяко от тях има и моя илюстрация. Казва се: "Етериално".

Нямам предпочитания към нито едно от двете умения - рисуването и поезия. Защото общото, което ги свързва, е изкуството - убедена е бъдещата аниматорка с вкус към мерената реч.

Тя обича изкуството и е убедена, че то е нейното поприще. Но, разбира се, няма как да не я питаме и за абитуриентските вълнения.

- Последната новина за бала е, че ще се проведе на 15 юли, но може да има отново промяна, защото нищо не е сигурно.

Балът не ми е приоритет и няма да страдам, ако не се състои

Напоследък, вместо приятна среща със съучениците и подобаваща раздяла след училищната скамейка, балът се превръща в показност на тоалети и прически. Прекалено прехвален е, губи се смисълът му, а и за него родителите хвърлят луди пари на халост. Да си призная, суетата ми идва вповече. Имам съученици, които за празничната вечер сеподготвят от много рано и за тях липсата на бал ще е тежко преживяване. Но за мен не. Въпреки всичко мояттоалет също е готов. Ще бъда със съучениците си за последно заедно. Вълнувам се. Ще бъде весело и малко тъжно – признава Мариана Танова.

А ние от „Знаме” желаем на нея и на връстниците й здраве, свеж вятър в платната и пълен напред!

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички